In deze warme vakantietijd is sangría razend populair op Spaanse terrasjes. Maar hoe Spaans is het eigenijk?  De BBC legt het uit in dit leuke filmpje. Uiteraard mét recept om zelf de lekkerste sangría te maken. Ook handig om je Spaans te oefenen. Om je een beetje te helpen in het kort het verhaal:

Er is een theorie dat sangría helemaal niet Spaans is. Het zou een Engelse uitvinding zijn. In ieder geval is de naam wel Spaans. Sangría zou zijn afgeleid van ‘sangre’ het Spaanse woord voor bloed. Uiteraard vanwege de rode kleur. In de 18e eeuw schrijft een Engels tijdschrift al over een drankje, gemaakt met sterke madeirawijn, dat ‘sangre’ wordt genoemd. En in een woordenboek uit 1788 staat dat ‘sangre-gris’ een drank is die door de Engelsen is uitgevonden en veel wordt gedronken in de Britse en Franse kolonies in Latijns-Amerika.

Beschermd door de EU

Het is bekend dat wijn met specerijen al sinds de oudheid wordt gedronken in Europa omdat het in lang vervlogen tijden veiliger was om wijn te drinken dan water. Er was immers niet altijd betrouwbaar drinkwater voorhanden. Sangría werd populair in Spanje in de jaren zestig van de vorige eeuw toen het massatoerisme opkwam. Inmiddels is het drankje zo verankerd met de Spaanse cultuur dat het recept in 1970 werd vastgelegd in een wet. En hoewel sangría nu in heel veel landen wordt gedronken, heeft de Europese Unie verboden om het sangría te noemen als het niet in Spanje of Portugal is gemaakt.

Zelf sangría maken

Sangría is bij uitstek een drankje dat wordt geassocieerd met zon en zomer. Heerlijk om te drinken als je op een Spaans terras aan zee zit. Maar je kunt het ook makkelijk zelf maken, gewoon thuis in Nederland of in je Spaanse appartement. Voor vier personen heb je nodig: 1 liter wijn, twee uitgeperste sinaasappels of citroenen, 4 in stukjes gesneden perziken of appels, drie schepjes suiker, gaseosa (priklimonade), rum of brandy (kun je ook weglaten). En ijs natuurlijk. Want sangría moet je altijd ijskoud serveren. Net zoals op de foto hierboven kun je ook nog gesneden citrusvruchten toevoegen voor een extra zomerse sangría.

¡Salud! Enne… geniet, maar drink met mate.

 

Lees alle berichten over:

drankje
geschiedenis
mixdankje
popualr
sangría
Spaans
zelf sangría maken
zomerdrankje
zomers