Dat Pedro Almodóvar films wilde maken, wist hij al als klein jongetje. De kleine Pedro was een verhalenverteller pur sang en zijn ouders, zus en broer vormden zijn eerste publiek. In 1968 vertrok hij met zijn droom richting Madrid. De filmacademie waar hij had willen studeren was op bevel van Franco gesloten en dus volgde hij een opleiding tot docent. Een administratief baantje leverde hem wat spaargeld op en vier jaar later kocht hij zijn eerste Super 8. Inmiddels heeft hij een indrukwekkende lijst met films op zijn naam staan. Heb je er een gemist? Dan kun je ‘m wellicht kijken door een proefabonnement van twee weken af te sluiten bij CineMember. Dan kun je twee weken lang gratis meer dan 80 Spaanstalige films kijken. Dit is onze Almodóvar top 10. 

Todo sobre mi madre (1999)

Misschien wel Almodóvars bekendste werk. Voor Todo Sobre mi Madre ruilt de regisseur Madrid voor het eerst in voor Barcelona. Met een rol voor muze Penélope Cruz. Almodóvar wint voor deze film zeven Spaanse Goya’s, een Golden Globe en een Oscar en zet zich definitief op de lijst van grote filmmakers.

Lees ook: de 10 beste films met Penelope Cruz

Hable con ella (2002)

Opnieuw een buitengewoon succesvol drama en één van Almodóvars meest succesvolle films. Hij wint voor Hable con Ella ook weer een Oscar.

Volver (2006)

In 2006 komt de Spaanse cineast met Volver, opnieuw een ode aan de krachtige vrouw. Hij keert terug naar zijn geboortegrond La Mancha, terwijl volver (terugkeren) ook het centrale thema vormt van deze subtiele en meer ingetogen film.

La piel que habito (2011)

Met La piel que habito vond Almodovar zcih in 2011 opnieuw uit. Horror, science-fiction en thrillerachtige elementen. “Een obscure film, die je meeneemt in die duisternis”, zei Almodóvar zelf over La piel que habito. Een spannende film met absurdistische trekjes.

Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988)

Mujeres al borde de un ataque de nervios is Almodóvars eerste studiofilm. Carmen Maura schittert en ook zien we Antonio Banderas, met wie Almodóvar op dat moment al een aantal keer heeft samengewerkt. De film blijkt een kaskraker in de Europese bioscopen, wordt genomineerd voor een Oscar en levert de cineast wereldwijd maar liefst vijftig prijzen op.

Los abrazos rotos (2009)

Voor het eerst begeeft de cineast zich op het pad van de film noir. Mateo Blanco, de hoofdpersoon in Los Abrazos Rotos, is Almodóvars alter ego.

Julieta (2016)

Julieta is een Spaanse film noir waarin drama en detective samenkomen. Opnieuw een film waarmee Almodóvar de nodige prijzen in de wacht sleepte en die goede kritieken kreeg.

Pedro Almódovar en Penélope Cruz vertellen over hun jarenlange samenwerking en de totstandkoming van hun nieuwste film Madres paralelas in editie 4 2021 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen

Los amantes pasajeros (2013)

Ook bekend onder de titel I’m so excited. Deze film doet ons denken aan de Almodovar uit zijn beginjaren, maar dan in een hedendaagse omgeving. Uitgesproken karakters en eigenlijk een vleugje van van alles: spanning, romantiek, komische momenten en drama.

La mala educación (2004)

In de wat zware film La mala educación stelt Almodóvar het misbruik binnen de katholieke kerk aan de kaak.

Dolor y Gloria (2019)

Natuurlijk mag ook Almodóvars autobiografische Dolor y Gloria niet ontbreken. Antonio Banderas kruipt in de huid van de regisseur. Penélope Cruz speelt zijn moeder.

 

En de bonus: Madre paralelas (2022)

Op 10 maart 2022 verscheen Almodóvars nieuwste film Madres paralelas. Op 9 maart vierden we samen met onze lezers de feestelijke voorpremière in Tuschinsk in Amsterdam, met Spaanse drankjes, Spaanse muziek en een Spaanse goodiebag. Lees hier de recensie van Madres paralelas.

 

Lees ook: de 10 beste films met Javier Bardem

Op de website van CineMember vind je een groot aantal films van Almodóvar. Neem nu een proefabonnement van twee weken om ze te kunnen zien. 

Probeer Gratis