Wat zijn de coronaregels tijdens reizen door Spanje? Moet je nu wel of niet een mondmasker op en met hoeveel mensen mag je eigenlijk een feestje vieren in Spanje? En wat te doen als je positief bent getest op corona of als je met het vliegtuig of de auto naar Spanje wilt? Dit zijn de 10 belangrijkste coronaregels als je in de zomer van 2021 naar Spanje wilt.

 1. Je kunt Spanje inreizen als je een negatieve PCR-test kunt overleggen die niet ouder is dan 72 uur OF een bewijs dat je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent OF als je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19. Je herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test afgegeven zijn. Reis je met de auto, bedenk dan dat in Frankrijk de negatieve test niet ouder mag zijn dan 24 uur.
 2. Reis je met het vliegtuig of de boot? Dan moet je ook deze gezondheidsverklaring van tevoren invullen.
 3. Kinderen onder de twaalf jaar hoeven geen vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs te laten zien.
 4. Mondmaskers zijn in Spanje op sommige plekken nog verplicht. Vanaf 26 juli gelden de volgende regels: Mondmaskers zijn verplicht in openbare binnenruimtes en buiten als niet 1,5 meter afstand kan worden bewaard. Op boten is het niet nodig om een masker te dragen als je buiten bent met 1,5 meter afstand en als je in je eigen hut bent.
 5. Houd de lokale coronaregels in Spanje goed in de gaten. In onder andere de regio’s Catalonië, Valencia en Murcia geldt een avondklok, die ingaat om 1.00 uur en duurt tot 6.00 uur. Een kaartje met alle restricties vind je hier.
 6. In veel regio’s gelden ook maximale groepsgroottes voor binnen en buiten. In de meeste gevallen is dat tien, maar onder andere in Extremadura en Lanzarote geldt een maximum van 6.
 7. Veel stranden zijn ‘s avonds of ‘s nachts verboden terrein om botellones te voorkomen, feestjes van jongeren met veel drank. Op de Balearen zijn de stranden gesloten tussen 00.00 uur en 6.00 uur, op de Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en La Palma tussen 20.00 en 6.00 uur, in Catalonië (inclusief Barcelona) zijn de stranden dicht tussen 00.30 uur en 6.00 uur. In Valencia zijn de stranden nog wel open maar staat een boete van (schrik niet) €30.000 op botellones. De verkoop van alcohol is daar verboden tussen 20.00 en 7.00 uur.
 8. Ben je bang dat je corona hebt opgelopen, laat je dan zo snel mogelijk testen, dan gaat je 10-daagse quarantaine meteen in en kun je ook weer sneller uit quarantaine. Het hotel of de B&B waar je verblijft moet een speciaal corona-protocol volgen. Vraag daarnaar. Wil je je tijdens je vakantie extra veilig voelen? Kies dan voor een B&B van Nederlanders of Belgen. Via onderstaande telefoonnummers kun je zelf contact opnemen met de Spaanse autoriteiten in de regio waar je verblijft.

  Corona alarmnummers Spanje

 9. Ook als je in nauw contact bent geweest met iemand die net positief is getest op corona wordt verwacht dat je tien dagen in quarantaine gaat. Dat is het geval als je langer dat 15 minuten op minder dan twee meter bent geweest in de 48 uur voor je contact positief werd getest. Je moet dan tien dagen in quarantaine geldende vanaf het laatste contact met deze persoon. Als je ontdekt dat je in quarantaine moet als je niet op je vaste adres bent, mag je wel terugreizen. Als je onderweg bent, houd dan altijd anderhalve meter afstand en draag een mondmasker.
 10. Bij terugkeer in Nederland heb je vanaf 8 augustus ook een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een PCR-test van maximaal 48 uur oud of antigeentest van 24 uur oud nodig. Hier vind je een overzicht van de testlocaties in Spanje. Je kunt je via Salutlabs trouwens ook laten testen op je (vakantie)adres in Barcelona, zonder dat je hiervoor naar een kliniek of laboratorium hoeft. De test wordt afgenomen in je hotel, appartement, huis of huurvilla. Door middel van speeksel, dus zonder fysiek contact. Binnen 24 uur ontvang je gegarandeerd een certificaat. Met de kortingscode espanje10 krijg je nu 10 euro korting! Via deze link kun je je test (€145) boeken. En een antigeentest (€75) is ook mogelijk.

 

Verder lezen? Tips voor een geweldige vakantie in Spanje vind je in de zomereditie van ESPANJE en het speciale ESPANJE! Zomerpakket die nu in de winkel liggen. Ook hebben we speciale ESPANJE-pakketten over onder andere Catalonië, het Groene Noorden, de Costa Blanca en Andalusië. Je kunt ze hier bekijken en bestellen.

Bronnen: Ministerie van Buitenlandse Zaken, Spaanse ministerie van Volksgezondheid, en Spaanse publieke omroep RTVE