Spanje is anders. Daarom houden we zo van het land. En dan hebben we het niet alleen over het weer maar ook over de dagelijkse gewoontes die het zo relaxed maken om er te overwinteren of er te wonen. Soms is het even wennen en moeten we in het ritme komen, maar als we dat eenmaal zijn genieten we er met volle teugen van. 

rijst eten

1. Zondagsrust

Een van de voorbeelden is de zondagsrust. Kom je zaterdagavond na 22 uur aan, dan kun je de boodschappen voorlopig wel vergeten. Want de supermarkten zijn dicht op zondag. Zelfs in toeristische plaatsen als Denia. Tip: bij de benzinepomp hebben ze vaak vers brood, koffie en melk. Zo kom je de eerste ochtend toch goed door. En daarna lekker een terrasje pakken!

2. Vrijgevig

We moeten de Spanjaarden natuurlijk niet over een kam scheren want een boerin uit Aragon of een bankier uit Madrid is natuurlijk heel anders dan een winkelier aan de Costa Blanca. Maar onze ervaring is dat de Alicantinos buitengewoon vrijgevig zijn. Laatst kochten we op zaterdagavond inderdaad wat broodjes en melk bij de benzinepomp. ‘Pak er maar eentje extra, je koopt zoveel’, was het commentaar. Als je net niet genoeg contant bij je hebt, ook geen probleem. Is een koffie €1,50 en heb je maar €1,20. Jammer dan. ¡Gracias, que tenga un buen día! is het enige commentaar. En dat gebeurt ons als we in Spanje zijn regelmatig.

3. Goed van vertrouwen

Die vrijgevigheid lijkt aanstekelijk want ook bij niet-Spaanse ondernemers gebeurt het ons regelmatig. Geen contant geld mee, pinautomaat doet het niet en wat nu?  In Nederland zou de paniek bijna uitbreken. Hier niet. ‘Kom morgen of overmorgen het geld maar even brengen’, zei de Bulgaarse restauranteigenaar. We zijn meteen even naar de pinautomaat even verderop gelopen en hebben het geld meteen gebracht, Met fooi, die hij afsloeg!

4. Winkels lang open

Die zondagssluiting is misschien even wennen, maar wat we wel heerlijk vinden is dat de winkels ’s avonds nog zo lang open zijn. Overdag kun je werken, op het strand liggen of een lange wandeling maken. En dan ’s avonds gewoon nog even uitgebreid shoppen. Zo heb je naar ons gevoel veel meer aan je dag.

5. Die heerlijke siesta

De winkels zijn ’s avonds open, maar tussen de middag vaak een paar uur dicht. Dat is even wennen, maar als je dat eenmaal weet is het prima. Alle restaurants zijn immers open tussen 14 en 16 uur, dus doe als de Spanjaarden en ga lekker uit eten. En dan neem je natuurlijk een menu del día. Vaak kun je in de middag voor zo’n €13,50 een voor-, hoofd en nagerecht krijgen plus water en brood. Als je ’s avonds dan een tapa of wat salade eet, kun je elke dag heerlijk uit eten zonder dat het klauwen met geld kost.

Wil je leuke en handige tips om Spanje te bezoeken? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Je kunt het hier bestellen!

6. Mezclar y compartir

Ook de Spaanse eet- en drinkgewoontes staan ons wel aan. Natuurlijk heb je de tapa, maar ook de ración, die is groter. Als je alleen op pad gaat kun je weer een media ración vragen om niet een hele tafel vol te krijgen. Ben je met meerderen dan is het motto vaak compartir, delen. Neem bijvoorbeeld de paella: iedereen krijgt een lepel en smullen maar.  En ook met de drankjes pakken de Spanjaarden het slim aan. Ze hebben ontelbaar veel mixdrankjes zodat je niet compleet starnakel bent na de lunch. Stomdronken worden zoals sommige Nederlanders graag doen hebben ze sowieso minder mee in Spanje.

7. Leve de paseo, de avondwandeling

En oh wat houden we hiervan!  Zo rond en uur of zeven gaat bijna iedereen de deur uit voor een paseo, een avondwandeling. Romantische stelletjes, hoogbejaarde echtparen, groepjes vrienden of vriendinnen. Maar opvallend is dat ook heel veel mensen gewoon in hun eentje even gaan wandelen. Niks hardlopen. Gewoon even kuieren door het centrum of over de boulevard. Gezellig en gezond!

8. Geen Engels spreken

Dit lijkt een gekke, maar wij houden er echt van. Zelfs aan de zo toeristische Costa Blanca spreken obers en hotelpersoneel vaak niet of nauwelijks Engels. Ze blijven gewoon Spaans spreken. Soms is daar kritiek op, maar wij kunnen het juist wel waarderen, want Spaans nu eenmaal naast het Engels de meest gesproken Europese taal ter wereld.  En met een taalapp heb je die taalgap zo overbrugd.

Lees ook: 12 tips voor op een Spaans terras

9. Babbelen met vreemden

In Nederland wordt je al snel raar aan gekeken, maar in Span je is het totaal niet vreemd om lang met een wildvreemde te praten. En daar nemen ze alle tijd voor. Het overkomt ons soms gewoon op een terras of in een supermarkt dat personeel een praatje aanknoopt en het echt niet meteen afkapt als er een andere klant staat te wachten. Kan irritant zijn als je die andere klant bent, maar hé je bent in Spanje. Geniet! Ook overkwam het ons in Cartagena regelmatig dat locals tijdens hun paseo even stil bleven staan bij ons tafeltje om ons smakelijk eten te wensen. ¡Nos gusta!

10. Gratis parkeren

In Nederlandse steden kun je het vaak wel vergeten, maar in Spanje kan het vaak overal nog wel: gratis parkeren. Naast de officiële parkeerplekken en garages zijn er vaak ongeplaveide stukken grond waar je je auto kunt neerzetten zonder dat het je ook maar een cent kost.