Ibiza en Mallorca behoren beide tot de eilandengroep de Balearen en zijn bovendien ongekend populair als vakantiebestemming. Maar daar houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op. Welk eiland is geschikt voor jouw plannen? Wij zetten de tien belangrijkste verschillen op een rij.

Kindvriendelijk

Mallorca is bij uitstek geschikt voor een vakantie met kinderen. Veel hotels zijn daar speciaal op aangepast en er is op het eiland ook heel veel te doen en te zien voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Hoewel je op bepaalde plaatsen van Ibiza prima met je kroost vakantie viert, is het eiland over het algemeen minder kindvriendelijk.

De baai van Pollença, Mallorca, met op de achtergrond de uitlopers van het Tramuntana gebergte

De baai van Pollença, Mallorca

Feesten in de overtreffende stap

Beide eilanden zijn populair bij feestgangers. Toch is Ibiza by far de beste keuze voor degenen die graag uit hun dak gaan tijdens hun vakantie. Op dit eiland zijn ontzettend veel clubs en discotheken te vinden. Iedere zomer vind je er veel bekende DJ’s en zijn er feestjes voor mensen van alle leeftijden. Op Mallorca is ook volop uitgaansleven te vinden, al tref je hier vooral jongeren die op feestvakantie zijn. De leeftijd ligt gemiddeld een stuk lager.

Hippiecultuur

Op zoek naar de echte authentieke hippiecultuur? Dan ben je op Ibiza precies op de juiste plaats. Je merkt aan ontzettend veel dingen dat het gedachtegoed van de hippies hier nog steeds springlevend is en je komt deze subcultuur ook overal tegen. Er worden zelfs meerdere malen per week hippiemarkten georganiseerd. Op Mallorca vind je her en der wel wat hippiewinkels, maar heerst toch veel minder een echte hippiesfeer.

Lees ook: Hoe werd Ibiza een plek voor hippies? 

Prijzen

Het allergrootste verschil tussen beide eilanden zijn misschien wel de prijzen. Zowel voor een hotel als voor drankjes, activiteiten en toegang tot feestjes ben je op Mallorca veel voordeliger uit dan op Ibiza. Dat merk je al direct wanneer je een vakantie wil gaan boeken. Ook het leven zelf is op Ibiza een stuk duurder.

Culturele bezienswaardigheden

Mallorca is zonder meer het eiland met de meeste culturele hoogtepunten. In Palma de Mallorca zijn prachtige musea en de kathedraal is echt een must. Op Ibiza ben je als cultuurliefhebber sneller uitgekeken.

LHBTIQ-community

Ibiza heeft een behoorlijk grote LHBTIQ-community inclusief tal van gaybars en -clubs. Dat is op Mallorca een stuk minder het geval. Veel mensen van de LHBTIQ-gemeenschap geven dan ook de voorkeur aan Ibiza.

Wil je meer lezen over Spanje en de Spaanse gewoontes? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

Kleinschaligheid

Ibiza is een stuk kleinschaliger dan Mallorca. Dat heeft in eerste instantie uiteraard te maken met de oppervlakte van het eiland. Hoewel ook niet bijzonder groot is Mallorca daarentegen veel uitgestrekter en heeft het veel meer levendige dorpen en steden plus een imposante prachtige bergketen waar je heerlijk kunt wandelen.

Cala Comte in Ibiza

Stranden

Wanneer je op zoek bent naar mooie zandstranden, is Mallorca absoluut de beste keuze. Hier zijn de stranden kindvriendelijker dan op Ibiza. Ibiza heeft vooral veel knusse baaitjes: soms met zand, soms met rotsen of kiezels.

Eten

Wat eten betreft is het moeilijk kiezen. Beide eilanden hebben goede restaurants en heerlijke chiringuitos waar je verse vis kunt eten. De keuze is op Mallorca wel weer veel groter. En over het algemeen betaal je er minder.

Fietsen

Mallorca is een zeer populair eiland onder fietsers. De afwisseling tussen vlaktes en bergen en vele voorzieningen voor fietsers zoals speciale fietshotels maken het een geliefde bestemming van profs en amateurs. Fietsen op Ibiza heeft gemiddeld een hoge moeilijkheidsgraad, al zijn er wel plaatsen op het eiland die voor minder fanatieke fietsers geschikt zijn.

Lees ook: 10 redenen om Mallorca te bezoeken