Het vrije, relaxte, ‘hippieachtige’ sfeertje van Ibiza is wereldberoemd, maar hoe is dat eigenlijk zo gekomen? Het wonderschone, geïsoleerd liggende en authentieke eiland werd in de jaren zestig ontdekt door de hippiebeweging, die op zoek was naar plekken ver van de kapitalistische wereld.

Lees ook: De mooiste stranden van Ibiza

In oude boerderijen rond San Carlos de Peralta ontstonden communes van idealisten die genoten van hun vrijheid in de natuur en onder de zon, wars van geld, bezit en regels. In de nog steeds bestaande bar Can Anneta kwam men samen, werd alle post bezorgd en was de enige telefoon. De plaatselijke bevolking had het niet zo op deze peluts (harigen) met hun rare gewoonten, maar liet ze begaan.

Vrijhaven in de Franco-tijd

Op de stranden, nu bevolkt door hordes toeristen, werden vuurtjes gestookt, werd gezongen, gedanst en wiet gerookt. Alles kon en alles mocht en dat trok natuurlijk vrije geesten als kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Honderdduizenden hippies kwamen naar het eiland voor optredens van Santana, Pink Floyd en de Stones. Ibiza was een ware Spaanse vrijhaven binnen de dictatuur van Franco.

Inmiddels gaat het misschien iets meer om de partyscene, dancemuziek en jetset, maar dat ‘hippieachtige’ sfeertje, dat vrije gevoel, die waanzinnige natuur, het is er nog steeds. Dat hebben die ‘harige types’ toch maar mooi voor elkaar gekregen!

Lees ook: De 10 grootste verschillen tussen Ibiza en Mallorca

banner abonnement espanje