31 maart 2020 – Sinds 16 maart is in Spanje de noodtoestand van kracht en is het leven van de Spanjaarden – en Nederlanders onder de Spaanse zon – ingrijpend veranderd door de lockdown. De maatregelen zullen in elk geval nog tot 9 mei gelden. Wat mag wel en wat mag niet? En welke initiatieven zorgen ervoor dat de Spaanse burger moed houdt?

1. Yo me quedo en casa

Het is heel simpel: binnen blijven. Dit geldt nog steeds voor iedereen. Universiteiten, scholen en kinderopvang zijn al sinds 13 maart gesloten. Mag je dan nog wel boodschappen doen? Ja, dat mag. Voor levensmiddelen en medicijnen mag je de deur uit. Hierbij wordt geadviseerd om dit zo veel mogelijk alleen te doen, kinderen thuis te laten, anderhalve meter afstand te houden, je identiteitsbewijs altijd op zak te hebben en je moet kunnen verklaren waarom je op straat bent. Sinds zondag 26 april mogen kinderen onder de 14 jaar per dag een uur de deur uit met één van beide ouders of een verzorger. Ze mogen niet verder dan een kilometer bij hun huis vandaan en geen speeltuinen en parken bezoeken.

#yomequedoencasa (#ikblijfthuis) is de hashtag die in Spanje al vanaf het moment dat duidelijk werd dat de crisis serieus was, wordt gebruikt.

2. Andere uitzonderingen

Natuurlijk mogen mensen ook de deur uit voor een doktersafspraak of een noodzakelijke behandeling bij de tandarts. Verder is het toegestaan om in het geval van gescheiden ouders de kinderen naar de andere ouder te brengen, hoewel dit wel wordt afgeraden. Dierenklinieken zijn open voor geval van nood en hondenbezitters mogen hun hond uitlaten. Ook hierbij geldt dat mensen dat in principe alleen moeten doen (tenzij niet anders mogelijk, bijvoorbeeld een alleenstaande ouder met hond, die zijn/haar kind niet alleen thuis kan laten).

3. Boetes

Wie zich niet aan de tijdelijke regels houdt, kan hiervoor een boete krijgen. De boetes die worden opgelegd lopen uiteen van €100 tot maar liefst €600.000.  Klik hier voor een overzicht van eventuele overtredingen en de bijbehorende sancties.

4. Applaus

Er zijn ook lichtpuntjes, zoals het dagelijkse gevoel van saamhorigheid als de Spanjaarden om stipt 20.00 uur massaal applaudisseren voor het zorgpersoneel vanaf hun balkons, dakterrassen en vanuit hun ramen. Vanaf het begin van de noodtoestand is dit applaus een terugkerend moment in het dagelijkse leven in lockdown Spanje.

5. Kan ik nog naar Nederland reizen?

Ja, dat kan. Als je kunt aantonen dat Nederland jouw vaste verblijfplaats is, mag je nog altijd terug en dat geldt ook als je in Spanje woonachtig bent, maar de Nederlandse nationaliteit hebt. Er gaan geen reguliere vluchten meer (update 20 april), dus om mee te kunnen met een repatriëringsvlucht, zul je contact moeten opnemen met de Nederlandse ambassade in Spanje. Deze vluchten gaan via Duitsland op dit moment. Dat geldt ook als je met de auto wil terugrijden. In dat geval kan de ambassade je een brief meegeven, die je nodig hebt bij de grensovergang. Voor zover wij hebben begrepen, zijn alle Nederlanders die tot op heden zijn teruggereisd, zonder problemen de grens overgekomen.

Ook Vlamingen kunnen terug reizen naar België en ze mogen daarbij zelfs gebruikmaken van vluchten naar Nederlandse luchthavens.

Officieel mag je op dit moment slechts met 1 persoon per rij in de auto zitten (twee personen in een normale auto), maar voor gezinnen die bijvoorbeeld terug naar Nederland reizen, geldt een uitzondering.

Wil je naar Nederland reizen, maar weet je niet hoe? Wellicht kan het platform Bijzondere Bijstand Buitenland helpen met een oplossing.

6. Resistiré

Zoals wij al eerder schreven, hebben de Spanjaarden geheel per toeval al jaren een ‘officieel volkslied’ voor dit soort situaties. Het nummer Resistiré uit 1988 van Dúo Dínamico lijkt de Spanjaarden op dit moment op het lijf geschreven en maakte een ware comeback. Dus zie je het even niet meer zitten? Zet dan dit nummer op en zin het uit volle borst mee!

7. Is sporten nog geoorloofd?

Buiten de deur sporten, bijvoorbeeld hardlopen of fietsen, is niet toegestaan, ook niet als je dat alleen doet. Ook in dit geval geldt dat je een boete opgelegd kunt krijgen. Spanjaarden moeten dus creatief zijn en binnenshuis fit proberen te blijven. De Spaanse regering heeft op 25 april aangekondigd dat als de cijfers blijven dalen, Spanjaarden vanaf 2 mei weer in de buitenlucht mogen sporten.

8. Dakterrassen

De dakterrassen en balkons zijn momenteel dé lichtpuntjes in het Spaanse dagelijkse leven, zeker als de zon schijnt. In de steden beschikken de meeste panden over een terras op het dak. Dat is niet altijd voor alle bewoners toegankelijk, want in sommige gevallen is het gebruik van zo’n terras voorbehouden aan de bewoner van een ático, een verdieping die later letterlijk op het terras is aangebouwd. Overigens mogen gemeenschappelijke dakterrassen officieel niet worden gebruikt door bewoners, maar in de praktijk maken veel mensen afspraken met elkaar, om om de beurt van het terras – en natuurlijk de zon – te kunnen genieten.

9. Ik zou naar Spanje op vakantie gaan, wat nu?

Heb je een vakantie of vlucht geboekt naar Spanje in de komende weken/maanden? Helaas: grote kans dat je je geplande trip moet verzetten of annuleren. Op dit moment kun je Spanje als toerist niet bezoeken. Ga bij je reisagent of vliegmaatschappij na of je je reis kunt omboeken of je geld eventueel kun terugvorderen.

10. Ik ben in Spanje en heb ziekteverschijnselen, kan ik geholpen worden?

Als je in Spanje verblijft, maar onder het Nederlandse zorgsysteem valt, heb je in principe recht op medische zorg bij spoedgevallen. Neem contact op met je reisverzekering over de details. Heb je verschijnselen die duiden op het coronavirus? De Spaanse autoriteiten raden iedereen af om naar de dokterspost of het ziekenhuis te komen. In plaats daarvan kun je telefonisch contact opnemen. In de afbeelding hieronder vind je de verschillende telefoonnummers per autonome regio:

Neem contact op met advocatenkantoor Welex in Marbella wanneer u meer informatie wilt over de regels, sancties en maatregelen tijdens de lockdown. Gespecialiseerde economen en advocaten kunnen u er meer over vertellen. Zie deze link, mail naar info@welex.es of bel +34 952 775 521. Welex Marbella, Av. Ricardo Soriano 12, Edif Marqués de Salamanca 1-3, 29601 Marbella, Málaga).

Banner Welex