Uitzicht over de Costa Brava

UPDATE VAN 23 MEI – Op 23 mei is er dan eindelijk duidelijkheid. Premier Sánchez liet tijdens een persconferentie weten dat Spanje vanaf juli vakantie wil toestaan. ‘Buitenlanders kunnen hun vakantie naar ons land nu gaan plannen’, aldus de premier.

Pedro Sánchez benadrukte dat veiligheid altijd op de eerste plaats moet blijven staan. Tot nu toen wees alles erop dat Spanje toeristen na het afbouwen van de coronamaatregelen weer zou willen toelaten, maar het is voor het eerst dat de regering buitenlanders expliciet laat weten dat ze een vakantie kunnen boeken. Zo lang de noodtoestand duurt, voorlopig tot 7 juni, moeten buitenlanders twee weken in quarantaine als ze Spanje binnenkomen. Tot die tijd mag afreizen naar Spanje alleen om noodzakelijke redenen of als je kunt aantonen dat je in Spanje woont.

‘Het moment is daar’, zei Sánchez. De president riep alle toeristische bedrijven, bars en restaurants, zowel aan de kust als in het binnenland op om zich klaar te maken voor hervatting van het toerisme binnen enkele weken. Het toerisme is met 12% van het bbp een belangrijke motor van de Spaanse economie. Minister van mobiliteit José Luis Ábalos gaf eerder al aan dat het uitgangspunt  zal zijn dat zowel het land van herkomst als de bestemming veilig moeten zijn als het gaat om het aantal coronabesmettingen. Daarnaast moeten er binnen de sector natuurlijk maatregelen worden genomen om de veiligheid en hygiëne te garanderen aan toeristen. Dat geldt zowel voor binnenlands als buitenlands toerisme. De minister deed zijn uitspraken in televisieprogramma Los Desayunos.

 Pedro Sánchez tijdens de persconferentie Bron El Pais EFE / EPV
 

Toerisme weer mogelijk in nieuwe situatie

Het opengooien van de grenzen zal niet plaatsvinden voordat in het land de lockdown-maatregelen versoepeld zijn (tot en met fase 3) en er sprake is van de ‘nieuwe situatie’. Dat zal op zijn vroegst eind juni het geval zijn. De afbouw van de lockdown in Spanje vindt plaats in fases

Zolang de noodtoestand geldt moeten mensen die vanuit het buitenland naar Spanje komen, verplicht twee weken in quarantaine. De minister zei hierover dat de regering niet wil toestaan dat mensen die uit het buitenland komen, vrij door het land kunnen bewegen, terwijl de Spanjaarden zelf nog altijd binnen moeten blijven.

Zaterdag 16 mei liet de Spaanse premier Sánchez al weten dat hij zich realiseert dat de toerismesector nauwelijks kan wachten tot alles weer open kan, maar hij wilde veiligheid en gezondheidsgaranties voorop stellen. ‘Mensen zullen ons bezoeken als ze zeker weten dat ze naar een veilige bestemming reizen’, zei hij. Sánchez benadrukt dat er veel meer doden waren gevallen als er geen strenge lockdown was geweest. Pas als alle coronamaatregelen gefaseerd en per provincie zijn afgebouwd zonder dat dat tot nieuwe besmettingen leidt kan Spanje terug naar het ‘nieuwe normaal.’. Naar verwachting is dat in de laatste week van juni.

Is het straks nog wel veilig om naar Spanje te reizen?

Zolang er nog geen vaccinatie tegen het coronavirus op de markt is, is iedere besmetting potentieel gevaarlijk. Spanje heeft gekozen voor een strenge lockdown om de verspreiding van het virus in te dammen. Die strategie lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Als het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen en een groot deel van de bevolking het virus straks heeft gehad, is de kans dat je het virus in Spanje oploopt waarschijnlijk niet groter dan in Nederland of België. Wel is het verstandig altijd na te gaan of er op je vakantiebestemming sprake is van een uitbraak, maar dat geldt voor de hele wereld.

Maatregelen toeristische sector

Ondertussen is de toeristische sector hard bezig met maatregelen om te zorgen dat de kans op besmetting minimaal is en je veilig op vakantie kunt. Denk aan hygiënische maatregelen, minder hotelgasten en minder klanten in restaurants en bars etc. Overal in het land zijn ondernemers en bedrijven binnen de sector hier al mee bezig. We denken dat vooral kleinschalige rurale accommodaties hiervan kunnen profiteren, zoals  B&B’s van Nederlanders en Belgen met veel ruimte en verschillende appartementen waar je voldoende privacy hebt om veilig vakantie te vieren. Ons advies is om nog niet meteen te boeken maar ze te bellen om te kijken wat er wanneer mogelijk is.

Turismo de España, het bureau dat verantwoordelijk is voor de toeristische promotie van Spanje, staat ook in de startblokken. Maar voorlopig geldt #quedateencasa, zoals ziet in deze video. ‘Spanje wacht op je’ en wij kunnen niet wachten tot we weer naar Spanje kunnen.