Uitzicht over de Costa Brava

Vakantiegangers kunnen weer naar Spanje! Zondag 21 juni gingen de grenzen open na ruim drie maanden noodtoestand vanwege Covid-19. De Nederlandse overheid paste de code oranje voor reizen naar Spanje, aan naar geel. Op dezelfde dag werd ook de noodtoestand in het land opgeheven.  Waar moet je rekening mee houden als je deze zomer afreist naar Spanje?

Lees ook: Corona-proof vakantie bij B&B’s in Spanje

Spanje inreizen

Wie Spanje in reist hoeft niet langer in quarantaine. Wel is het mogelijk voor degenen die het land met het vliegtuig bereiken dat ze een medische controle moeten ondergaan, concreet een temperatuurmeting. Daarnaast moeten mensen een formulier invullen met betrekking tot hun medisch welzijn en zou ook een visuele controle worden uitgevoerd. Deze maatregelen kunnen zorgen voor lange rijen op vliegvelden. Anderzijds is het aantal passagiers de komende weken en maanden waarschijnlijk vele malen lager dan normaal gezien. 

Is het nog wel veilig om naar Spanje te reizen?

Zolang er nog geen vaccinatie tegen het coronavirus op de markt is, is iedere besmetting potentieel gevaarlijk. Spanje heeft gekozen voor een strenge lockdown om de verspreiding van het virus in te dammen. Die strategie heeft gewerkt. De kans dat je het virus in Spanje oploopt is niet groter dan in Nederland of België. Wel is het verstandig altijd na te gaan of er op je vakantiebestemming sprake is van een uitbraak, maar dat geldt voor de hele wereld.

Anderhalvemetersamenleving

De Spaanse overheid dringt erop aan waar mogelijk anderhalve meter afstand tot anderen te houden en op veel plekken is het verplicht om een mondkapje te dragen, zowel binnen als buiten. Dit geldt onder meer voor Catalonië, Andalusië en de Balearen. Ook in het openbaar vervoer moet je een mondkapje dragen. Overigens hoeft het niet als je in een restaurant eet of wat gaat drinken in een bar. En ook op het terras hoef je geen mondkapje op. Bij het boodschappen doen wel. Mondkapjes zijn in Spanje overal te koop.

Maatregelen toeristische sector

Ondertussen heeft de toeristische sector maatregelen genomen om te zorgen dat de kans op besmetting minimaal is en je veilig op vakantie kunt. Denk aan hygiënische maatregelen, minder hotelgasten en minder klanten in restaurants en bars etc.  We denken dat vooral kleinschalige rurale accommodaties hiervan kunnen profiteren, zoals  B&B’s van Nederlanders en Belgen met veel ruimte en verschillende appartementen waar je voldoende privacy hebt om veilig vakantie te vieren.