Het zal je niet ontgaan zijn: het Spaanse koningshuis is op bezoek in Nederland. Koning Willem-Alexander bedankte de koninklijke familie tijdens het staatsbanket onder andere voor de gastvrijheid naar Amalia, die een jaar in Madrid heeft gewoond. In de Nederlandse pers werd hier volop aandacht aan besteed, maar zijn de Spaanse media er net zo mee bezig? “Ze heeft vrienden voor het leven gemaakt.”

Door Jessica Sindelka in Madrid

Donderdag 17 april hebben de staatshoofden met elkaar gedineerd in het koninklijk paleis op de Dam. Koning Willem-Alexander trok tijdens zijn toespraak bij het staatsbanket een moment uit om het Spaanse koningshuis te bedanken voor het feit dat Amalia een jaar lang in Madrid heeft gewoond in de tijd dat zij vanwege dreiging niet veilig was in Amsterdam. “Dit werd mogelijk gemaakt door de vriendelijke inspanningen van veel van uw landgenoten en uzelf. Een ontroerende uiting van vriendschap in een moeilijke tijd.”

‘Verbale knuffel’

Ook in de Spaanse pers wordt dit nieuws groots opgepakt. In geen medium blijft het onbesproken: of het nu gaat om grote kranten of showbizz-sites en roddelbladen. “Willem-Alexander heeft Felipe en Letizia een verbale knuffel gegeven voor hun steun”, schrijft El País. “Het is het meest emblematische, oogverblindende en gefotografeerde moment van het staatsbezoek.” Volgens de krant was het een emotioneel moment, ook voor Máxima.

Bron: RVD

“Het koninklijk huis van Nederland bevestigt dat prinses Amalia in Madrid heeft gestudeerd, weg van de bedreigingen van de maffia”, kopt de krant 20 Minutos. De keuze voor Madrid wordt in het artikel toegeschreven aan het feit dat Amalia perfect castellano spreekt, en de vriendschap tussen het Nederlandse koningshuis en de Spaanse vorsten Felipe VI en Letizia. Die uiterst goede band wordt ook door andere media benadrukt.

Meer over de relatie tussen het Spaanse en Nederlandse koningshuis lees je in de voorjaarseditie van ESPANJE! Bestellen kan hier.

Volgens het blad Hola heeft Amalia in Madrid een fantastische tijd gehad. “Ze houdt van ons land en beheerst de taal, zoals haar omgeving ons heeft verteld.” Ook zouden bronnen hebben laten weten dat Amalia erg sympathiek is. “Ze heeft een belangrijke vriendengroep opgebouwd die ze met zekerheid de rest van haar leven zal behouden.”

Salamanca

Ook wordt er druk gespeculeerd over de plaatsen waar Amalia zou hebben rondgehangen. De school waar Amalia heeft gestudeerd, IE University, is volgens The Objective een elitaire school waar veel studenten ‘van de jet set’ rondlopen. 

Buiten schooltijd zou ze veel hebben rondgehangen in la Milla de Oro, een luxe gedeelte van de wijk Salamanca, waar veel dure en exclusieve winkels te vinden zijn. Ook zou ze ‘grote wandelingen’ hebben gemaakt door het Retiro-park, niet ver van de eerder genoemde wijk vandaan. “Daarom zijn er vermoedens dat de dochter van Máxima en Willem-Alexander daar in de buurt woonde.”

Videoland-serie

Het blad Vanity Fair schrijft op haar website bovendien ook nog over de Videoland-serie Máxima, die in Nederland in première ging in de week van het staatsbezoek, waarin Spanje ook een rol speelt. “Willem-Alexander en Máxima ontmoetten elkaar in april 1999 in Sevilla, op de Feria. Willem-Alexander verborg zijn identiteit voor Máxima en stelde zichzelf simpelweg voor als ‘Alexander’. Toen hij later onthulde dat hij prins van Oranje was, dacht ze dat hij een grapje maakte”, zo is te lezen in het artikel

Amalia werd vorig jaar ook al in het Madrileense uitgaansleven gespot, meldde weekblad El Confidencial. Weten wat de beste uitgaansplekken in Madrid zijn? Local Jessica Sindelka geeft tips in de voorjaarseditie van ESPANJE!. Hier kun je het nummer bestellen