Feria-Abril

Spanjaarden zijn de beste feestvierders van Europa. En als ze een feestje bouwen, dan doen ze het goed. De absolute koningin onder de Spaanse fiestas is de Feria van Sevilla. Zes dagen uitbundige flamencogekte van het hoogste niveau! Check hier het festivalterrein van dit jaar.

De Feria de Abril begon in 1847 als paardenmarkt en is uitgegroeid tot een mega-evenement dat elk jaar meer bezoekers trekt. Uit Sevilla, de rest van Spanje en zelfs van daarbuiten. De Feria staat symbool voor het begin van de lente. Eerst is er met de nodige pracht en praal massaal boete gedaan tijdens de Semana Santa (de heilige week voor Pasen) en precies twee weken daarna barst de Feria los. Tijd voor flaneren, dansen, drinken en flirten. Weg met de winter. Lang leve de lente!

Vijftien miljoen lichtjes

Het terrein van de Feria van Sevilla ligt in de wijk Los Remedios aan de overkant van de Guadalquivir tegenover het Parque María Luisa. Het totale terrein is zo’n 450.000 m2 groot. Ongeveer de helft daarvan is één gigantische kermis, met als illuster centrum de Calle del Infierno (straat van de hel). De bouw van de toegangspoort naar het feriaterrein en de meer dan duizend casetas (tenthuisjes) begint al in november. Kosten noch moeite worden gespaard om alles er zo prachtig mogelijk uit te laten zien. Alle straatjes worden uitbundig versierd met vlaggetjes, lampionnetjes en zo’n vijftien miljoen lichtjes.

Nacht van de gefrituurde visjes

De officiële opening van de Feria is altijd om middernacht. Dan worden de lichtjes van de toegangspoort en het terrein feestelijk ontstoken en begint de Noche de pescaíto (nacht van de gefrituurde visjes). Vanaf dat moment is er geen houden meer aan en gaat het feest door tot het vuurwerk de volgende zondag. Met uitzondering van de tijd tussen 5 uur ’s nachts en 12 uur de volgende dag wordt er gefeest. ’s Avonds en ’s nachts ligt de nadruk op muziek en dansen: sevillanas dus! ’s Middags is het vooral de tijd van paarden, rijtuigjes en flaneren. Iedereen ziet er schitterend uit. Mannen lopen in het traditionele kostuum met Cordobese hoed. De dames paraderen in traje de feria, volgens de laatste mode natuurlijk. Een mooie nieuwe jurk kost algauw €800, maar €2000 is geen uitzondering.

Feest, flamenco en flirten

Feria-Abril-Flamenco

Ook in vroeger tijden was de Feria al bij uitstek de plek om een geschikte huwelijkskandidaat te vinden. Het is het feest van flamenco en flirten, waarbij de sevillanas (dé Andalusische feestdans) een cruciale rol spelen. Met een stoere, strakke of juist buitengewoon sierlijk uitgevoerde sevillana maken vrouwen indruk op eventuele gegadigden. Al dansend kan de spanning tussen twee danspartners hoog oplopen omdat je elkaar steeds nét niet aanraakt. Het is overigens wel heel gebruikelijk dat twee (of een groep) vrouwen of meisjes samen sevillanas dansen. De combinatie man-man is nog steeds zeldzaam. Maar dansen doet nagenoeg iedereen. Uren en uren achter elkaar.

Wil je meer leuke tips voor feesten of je vakantie in Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! In de lente-editie volop tips om nachtenlang uit te gaan in Madrid. Bestellen kan HIER!

Aangezien dit het feest is waar iedereen het hele jaar op gewacht heeft, is vroeg naar huis gaan of een dagje overslaan geen optie. Gewoon doorgaan dus! Hoe krijgen die Spanjaarden dat voor elkaar? Welnu, met de juiste dosering van opwinding, hapjes en drankjes kom je een heel eind. Het ideale recept voor zes dagen feest.

  1. Veranderen Verander met regelmaat van caseta. Blijf niet ergens hangen waar de stemming even iets minder opwindend is. dat is normaal. ga lekker een stukje lopen en laat je verassen door een volgende ambiance.
  2. Feria-app Lang niet alle casetas zijn open voor alle publiek. Zorg dat je weet waar de openbare casetas zijn (gebruik hiervoor de speciale Feria-app) of zorg dat je iemand bij je hebt die overal een graag geziene gast is.
  3. Eten Blijf steeds eten (al is het maar een tapaatje of een gefrituurd visje) en drink rebujitos: het Andalusische feestdrankje bij uitstek. Droge sherry (fino of manzanilla), casera (een soort 7Up) en heel veel ijs. Erg opwekkend en verfrissend. Of kies voor een van deze populaire Spaanse mixdrankjes.
  4. Dansen Andere belangrijke ingrediënten zijn natuurlijk: blijven dansen en genieten van de klank van de opzwepende sevillanas de la Feria!
  5. Slapen Zorg voor een lekker hotel. Tijdens de Feria liggen de prijzen hoger dan normaal, maar als je een maand of twee van tevoren boekt, moet je nog wel een kamer kunnen krijgen voor €100 per nacht.

Lees ook: 10 x zien en doen in Sevilla

banner abonnement espanje

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más, 4e jaargang, april – juni 2014) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Ingrid Lackroy