Voel jij op 27 april ook zo’n innerlijke drang om een feestje te vieren, zelfs als je niet in Nederland bent? Gelukkig is dat geen probleem, want Koningsdag wordt op veel plekken over de hele wereld gevierd. Zo ook in Spanje. Wij zetten de leukste Spaanse oranjefeestjes van 2024 voor je op een rij.

Valencia

Valencia is populair onder Nederlanders. Niet gek dat hier op 27 april een groots oranjespektakel plaatsvindt, genaamd ‘Kingsday Festival’. Tussen 12.00 en 23.00 uur kun bij Spook (Carrera del Riu, 399) terecht om te dansen op disco en house, maar ook op Spaanse hits. Het evenement vindt zowel binnen als buiten plaats en wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Aan alles is gedacht. Zo zijn er shuttlebussen, kluisjes en een garderobe. Je betaalt op het festival met tokens en de toegang is 18+. Klik hier voor informatie over de tickets.

Wil je na afloop nog even door? Bij de club L’Umbracle kun je tot in de vroege uurtjes (6.00 uur) door dansen. Festivalgangers hebben hier gratis entree.

Barcelona

Ook in Barcelona wordt de verjaardag van koning Willem-Alexander volop gevierd. Zo kun je met kinderen terecht op het schoolterrein van Escola Pere Vila (Passeig de Lluís Companys, 18). Hier vindt tussen 16.00 en 21.00 uur een vrijmarkt plaats, en worden oer-Hollandse spelletjes gespeeld. Iedereen is welkom ‘zolang je maar oranje draagt’, aldus de organisatie. Hier vind je informatie over de entreeprijzen.

Daarnaast barst vanaf 19.30 uur het feest los in The Hoxton (Avenida Diagonal, 205). Dit evenement, waar de Nederlandse feestdj Jeronimo achter de draaitafel staat, wordt georganiseerd door de organisatie ‘Dutch connection Barcelona’. Uiteraard is de dresscode oranje.

Ook kun je traditiegetrouw terecht bij Bar-Restaurant Amsterdam (Calle d’Aragó, 305). De horecazaak heeft hierover dit jaar nog niets op social media geplaatst, maar je kunt de laatste updates in de gaten houden.

Madrid

Voor veel Nederlanders in Madrid is het traditie om Koningsdag te vieren in CafeeKe (Calle de Cuchilleros, 3), een Belgisch café dat met Koningsdag en voetbalwedstrijden omgetoverd wordt tot oranjekroeg. Dit jaar vindt er echter geen koningsdagfeest plaats, zo laat het café weten aan ESPANJE!. Wel zijn de deuren zaterdag gewoon geopend, dus proosten op de koning kan alsnog.

Voor het echte feest moet je dit jaar in Bravo Wine Bar (Calle de la Palma, 63) zijn. Hier wordt om 12.00 uur gestart met traditionele Nederlandse spelletjes zoals koekhappen en zaklopen. Je kunt hier de hele dag lang gratis terecht voor oranjeplezier, muziek en borrels, tot de bar sluit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @nederlandsesocialclubmadrid

Castrillón

Deze plaats is verrassend op het lijstje, maar ook in het plaatsje Castrillón in Asturias wordt Koningsdag gevierd. Op zaterdag 27 april komen Nederlanders vanaf 12.00 uur bij elkaar op de camping Bahinas (Camino Bahínas-Naveces), zo laat ambassadeur Roel Nieuwenkamp via Facebook weten. Er is een vrijmarkt, een gezamenlijke lunch en je kunt er oud-Hollandse spelletjes spelen.

Meer Spanje-tips lees je in de voorjaarseditie van ESPANJE! Bestellen kan hier.

Málaga

In Málaga kun je maar liefst twee dagen terecht in Grand Cafe Gezellig (Calle Trinidad Grund, 33-35). Koningsnacht wordt daar 26 april tussen 20.00 en 3.00 uur gevierd. De dag erna kun je vanaf 16.00 uur terecht voor oud-Hollandse spelletjes en stroopwafels, om ’s avonds te eindigen met dansjes.

Andere populaire badplaatsen

Ook in allerlei andere badplaatsen die populair zijn onder Nederlanders, wordt Koningsdag gevierd. Zo staat het in Torremolinos – waar meer dan 700 Nederlanders permanent wonen – standaard op de agenda als ‘Día de Holanda’. Daar wordt het tussen 13.00 en 21.00 uur gevierd op Plaza Chiriva in La Carihuela, inclusief bitterballen, oliebollen en gehaktballen. Je kunt er gratis een kijkje nemen.

In Jávea wordt een vrijmarkt georganiseerd door bar-restaurant El Campo (Travessia de les Cansalades, 134), gevolgd door muziek. En in Benijófar kun je vanaf 9.00 uur voor een groots tentfeest terecht bij restaurant Plaza Diferente (Calle Ramón y Cajal, 13), inclusief stroopwafels, haring, oliebollen en patat. Ook bij rastro El Cisne in Benidorm zijn de hele dag Hollandse kraampjes en muziek.

Waar je het ook viert: wij wensen je een fijne Koningsdag!

Lees ook: Feestdagen in Spanje in 2024