Op 28 februari wordt in Andalusië de Día de Andalucía gevierd, het feest van de autonomie. In tegenstelling tot de meeste feesten in deze Zuid-Spaanse regio, is dit geen authentiek feest dat al eeuwen wordt gevierd, maar bestaat het pas een aantal decennia. Op deze dag vieren ze namelijk dat op 28 februari 1980 een referendum werd gehouden waarbij de regio Andalusië autonomie verwierf.

Vieren van de autonomie

Het referendum volgde op de grote demonstratie op 4 december 1977, waarbij de Andalusiërs de straat op gingen om autonomie te eisen. Dat was twee jaar an de dood van dictator Francisco Franco op 20 november 1975. Franco had alle regionale verschillen in Spanje de kop in proberen te drukken en voorvechters van de autonomie laten fusilleren. Na de dood van Franco werd Spanje middels diverse pacten die in 1981 en 1992 werden gesloten verdeeld in 17 autonome regio’s en 2 autonome steden, Ceuta en Melilla. Hier vind je informatie over alle regio’s van Spanje.

Dag Andalusië

Brood met olijfolie en flamenco

De Día de Andalucía is voor veel Andalusiërs een vrije dag. In veel dorpen worden de balkons versierd met de witte en groene kleuren van de Andalusische vlag en wordt de vlag van Andalusië opgehangen. Op scholen wordt het Andalusische volkslied gespeeld en gezongen en zijn activiteiten om de autonomie te vieren. Ook wordt overal brood met olijfolie en suiker of zout gegeten. Veel mensen dragen die dag ook speciale traditionele kleding, meisjes en vrouwen vooral flamencojurken. En uiteraard wordt ook flamenco gedanst, een van de symbolen van Andalusië. Met meer dan 8,5 miljoen inwoners is deze Zuid-Spaanse regio qua inwonertal de grootste autonome regio van Spanje.

Hier vind je een overzicht van alle feestdagen in Spanje

 

Het Andalusische Volkslied

Het Andalusische volkslied werd in 1933 geschreven door de grote voorvechter van de Andalusische autonomie, Blas Infante Pérez de Vargas, op de melodie van een bestaand lied. Het werd uitgevoerd tijdens een concert in Sevilla op 10 juli 1936, een week voor de Spaanse Burgoorlog uitbrak. Blas Infante werd kort daarna opgepakt en op 11 augustus gefusilleerd. Dit is de tekst van de hymne:

 

La bandera blanca y verde vuelve, tras siglos de guerra, a decir paz y esperanza, bajo el sol de nuestra tierra.

De wit-groene vlag, keert na eeuwen van oorlog terug, om te getuigen van vrede en hoop, onder de zon van ons land

 

¡Andaluces, levantaos! ¡Pedid tierra y libertad! ¡Sea por Andalucía libre, España y la humanidad!

¡Andalusiërs, sta op! ¡Eis land en vrijheid! ¡Voor een vrij Andalusië, een vrij Spanje en een vrije mensheid!

 

Los andaluces queremos volver a ser lo que fuimos hombres de luz, que a los hombres, alma de hombres les dimos.

Wij Andalusiërs willen weer zijn wie we waren, mensen van licht die aan de mensen een menselijke ziel gaven

¡Andaluces, levantaos! ¡Pedid tierra y libertad! ¡Sea por Andalucía libre, España y la humanidad!

¡Andalusiërs, sta op! ¡Eis land en vrijheid! ¡Voor een vrij Andalusië, een vrij Spanje en een vrije mensheid!

 

 

Wil je meer weten over Spanje? Bestel HIER dan ook het mooie magazine ESPANJE!