Banner Welex

huis verkopenGaat je Spaanse woning in de verkoop? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening moet houden. Hieronder een paar handige adviezen op een rij, samengesteld door advocatenkantoor Welex in Marbella.

Hulp nodig bij belastingzaken of juridische aangelegenheden in Spanje? Neem dan contact op met het Nederlandstalige advocatenkantoor Welex. 

 

1. Een goede verkoopprijs vastleggen.Dat kan lastig zijn om zelf te doen, maar een gespecialiseerde professional kan je hierbij helpen. Deze persoon kijkt naar factoren als oppervlakte, aantal kamers, verkeer en groene zones om tot een juiste prijs te komen. Bedenk dat zo iemand commissie krijgt, die kan oplopen tot wel 5 procent van de waarde van de woning. Ga dus na of het de moeite waard is.

2. Maak je woning klaar voor bezoek van potentiële kopers. Bedenk ook of je de woning volledig of deels gemeubileerd wilt verkopen.

3. Zorg dat je de nodige documenten bij de hand hebt. Houd er rekening mee dat je de woning vrij van lasten dient te verkopen en zonder achterstallige betalingen bij de belasting of nutsbedrijven. De documenten die je doorgaans nodig hebt zijn de volgende:- kopie eigendomsbewijs
– nota simple (uitreksel eigendomsregister met daarin de staat van lasten over het onroerend goed)
– energie-efficiêntiecertificaat
– certificaat van Vereniging van Eigenaren, met daarin de locatie van de woning en bevestiging van betaling gewone en buitengewone bijdragen.
– bewijs van gebrek aan achterstallige betalingen in de onroerende zakenbelasting (IBI).
– kopie Vergunning van eerste Bewoning.

4. Als er nog een hypotheek op de woning rust, moet je deze annuleren. Bij het eigendomsregister dien je de voorgaande hypotheek door te halen. Hiervoor moet een bankvertegenwoordiger verschijnen ten overstaan van een notaris om de akte van doorhaling van de hypotheek te ondertekenen. Het openstaande bedrag van de hypothecaire lening moet dus van te voren zijn afgelost.

5. Als de verkopers niet permanent in Spanje wonen, zullen de kopers 3 procent inhouden van de verkoopprijs. Dit bedrag zal later door de verkoper worden gecompenseerd door zowel bij te betalen of een deel terug te krijgen. Het is in dit complexe geval raadzaam om contact op te nemen met professionals die je hierbij kunnen helpen.

6. De kosten en belastingen bij aan- en verkoop van het eigendom worden normaal gesproken betaald door de kopende partij. Een uitzondering is de gemeentelijke Plusvalia-belasting, die voor de verkoper is.

Neem contact op met advocatenkantoor Welex in Marbella wanneer je meer informatie wilt over het verkopen van je Spaanse woning. Gespecialiseerde advocaten kunnen u er meer over vertellen. Zie deze link, mail naar info@welex.es, bel +34 952 775 521 of kom langs bij Welex in Marbella (Av. Ricardo Soriano 12, Edif Marqués de Salamanca 1-3, 29601 Marbella, Málaga).

Meer lezen?

10 Tips voor wie in Spanje een huis wil kopen

Handige en belangrijke tips voor wie een optrekje wil kopen onder de Spaanse zon.

 

 

Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheidbesloten vennootschap laptop kantoor

Een van de meest voorkomende vormen van vennootschappen in Spanje is de Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid. In deze vorm is het maatschappelijk kapitaal verdeeld in aandelen en bestaat het uit de inbreng van alle vennoten die niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de vennootschap.