26 mei – Sinds enkele dagen is er geen enkele regio in Spanje meer met meer dan 100 COVID-besmettingen per 100.000 inwoners per week. Dat betekent dat er nergens meer sprake is van ‘riesgo extremo’, een extreem risico. Vorige week zat  alleen Madrid nog licht boven die grens, met 101 coronabesmettingen, maar inmiddels is de incidentie daar gedaald naar 91.

Het gemiddelde aantal besmettingen lag afgelopen week in Spanje op 58/100.000, de tweewekelijkse incidentie stabiliseert: 128 gevallen op 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen. Ook de situatie in ziekenhuizen verbetert geleidelijk. De vaccinatie vordert in een snel tempo en meer dan acht miljoen mensen zijn inmiddels twee keer gevaccineerd, 17,4% van de bevolking.

Veel delen Spanje laag risico

Heel Spanje loopt nu een gemiddeld risico, maar in grote delen van het land (waaronder de meeste provincies van Valencia, Andalusië, Extremadura en Galicië) is het risico inmiddels laag. Geregistreerde gevallen dalen in bijna het hele land. Alleen de incidentie in Castilla-La Mancha, La Rioja, Extremadura, Murcia en de Valenciaanse Gemeenschap neemt enigszins toe. De grootste dalingen komen voor in Catalonië (-15) en Baskenland (-7). De bezettingsgraad van IC-bedden door COVID-patiënten is ook gedaald met 16%. Sinds 19 september was er niet zo’n lage bezettingsgraad door coronaviruspatiënten.

Coronastoplicht Spanje

 

 

Vergelijking met Nederland

Hoe is de situatie in Spanje in vergelijking met de Nederlandse situatie?  Nederland had 25 mei in het weekrapport van het RIVM een gemiddelde van 146,8  gemelde corona-gevallen per 100.000 per week, dat was een week eerder nog 203,7. Daar zaten Spanje (58,64, was 59,03 en week ervoor 70,09) én alle Spaanse autonome regio’s onder zo blijkt uit het weekrapport van het Spaanse ministerie van gezondheid.

De regio Brabant Noord spant in Nederland de kroon met 224 besmettingen per 100.000 inwoners in een week hoewel dat wel een flinke afname is, want een week eerder was dat nog 305. Maar zelfs in Drenthe ligt het aantal besmettingen met 88,3 per 100.000 nog boven het Spaanse gemiddelde van 58,64. Geen enkele Spaanse regio zit boven het Nederlandse gemiddelde van 146,8.  In onze omringende landen ligt het aantal besmettingen veel lager dan in Nederland zoals je ziet in deze link

Goede hoop op groen

Spanje wil per land bekijken welke versoepelingen er kunnen komen bij de toelating van toeristen. Als de Nederlandse cijfers fors hoger blijven dan het Europese gemiddelde is onze verwachting dat deze voorlopig nog niet voor Nederlanders zullen gelden. Maar aangezien de daling in Nederland in een rap tempo gaat hebben we goede hoop dat het stoplicht over een paar weken wel op groen gaat. Ondanks de goede ontwikkelingen in Spanje gelden er nog steeds beperkende maatregelen zoals een mondkapjesplicht en avondklok. Hier zie je wat de toelatingseisen momenteel zijn. Ook deze link is handig.

Incidentie Spanje 25 mei

 

 

 

 

Meer weten over Spanje? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE, 4 x per jaar 100 pagina’s over Spaanse reisbestemmingen en de Spaanse taal & cultuur.

bestelknop