vrouwen langs het strand met mondkapje

Analyse Spaanse coronacijfers 

KLIK HIER VOOR ONZE MEEST RECENTE DAGUPDATES EN ACHTERGRONDINFORMATIE OVER CORONA IN SPANJE

Update 9 oktober

Hoe is de situatie in Spanje nu als je die vergelijkt met de Nederlandse situatie?  Nederland heeft in het laatste weekrapport van het RIVM een gemiddelde van 148 gemelde corona-gevallen per 100.000. Daar zitten tien van de 19 Spaanse autonome regio’s onder zo blijkt uit het laatste weekrapport van het Spaanse ministerie van gezondheid.

Met name de gebieden die populair zijn onder overwinteraars/tweede huizenbezitters zoals Valencia met de Costa Blanca (51,74/100.000/1 week) en Andalusië (Costa del Sol 86/100.000/1week) laten betere cijfers zien, hoewel daar wel sprake is van een lichte stijging ten opzichte van een week geleden. Ook in deze regio’s zijn minder positieve testen afgenomen dan in Nederlandse afgelopen week: Asturias (74), Balearen (55), Baskenland (119), Canarias (41), Cantabrië (52), Catalonië (108), Extremadura (115) en Galicië (68). Ook in Cataloniê en Galicië is licht gestegen. Het aantal besmettingen in de regio Amsterdam-Amstelland zit op 296/100.000/week. Alleen de regio Navarra (343) zit daar boven. In Madrid, waar sinds 9 oktober de noodtoestand geldt, is gelukkig nu de daling in gezet en werden de afgelopen week 229/100.000 positieve testen afgenomen. Alle andere Spaanse regio’s zitten dus onder het Amsterdamse gemiddelde en Spanje als geheel zit daar ondanks de fikse uitbraken in Madrid en Navarra met 121,73 ook ruim onder hoewel het een lichte stijging is ten opzichte van vorige week, toen 120,16/100.000 mensen besmet bleken. In veel delen van het land, met name in Madrid, gelden beperkende maatregelen of lockdowns.  In deze link van de Belgische overheid zie je daar een overzicht van en op onze speciale COVID-pagina vind je links naar de verschillende Spaanse regio’s.

Lees ook ons interview met het RIVM, Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassadeur in Madrid van eind augustus over het instellen van Code Oranje voor Spanje eind augustus. Ook toen was al duidelijk dat de situatie in Nederlandse steden soms slechter was dan in sommige toeristische delen van Spanje.

Reis wijs! Check als je reist de situatie thuis en op je reisbestemming

Wij hopen van harte dat het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken de provinciale verschillen in Spanje zullen meenemen in hun komende reisadviezen zodat overwinteraars de komende maanden gewoon naar de gebieden kunnen waar ongeveer evenveel of minder besmettingen zijn als in hun woonplaats Nederland. Ben je in Spanje of van plan om af te reizen naar een bepaald gebied in Spanje, dan kun je op basis van onderstaande gegevens en informatie uit lokale media zelf bepalen hoe de situatie ter plekke is en hoe veilig het er is in vergelijking met je thuisbasis. Reizen is ook nu Spanje code oranje heeft immers gewoon toegestaan. Wees er wel zeker van dat je zelf het virus niet bij je draagt voor je vertrekt nu het aantal besmettingen in Nederland zo oploopt. En zorg ook dat je onderweg zo min mogelijk kans loopt om besmet te raken. Reis wijs! Je krijgt nu immers alleen het advies om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Maar als het R-getal en het aantal besmettingen per 100.000 op je vakantieadres beduidend lager is dan thuis of ongeveer gelijk, en je reist veilig, is dat misschien niet nodig. Gezien de huidige ontwikkelingen is het juist andersom misschien beter. Via deze kaart van Eenvandaag kun  je checken hoeveel besmettingen per 100.000 er de afgelopen 14 dagen waren in jouw gemeente. Als je vanuit Amsterdam, Rotterdam en andere steden met een hoge besmettingsgraad naar de Costa Blanca reist kun je de eerste dagen misschien beter even extra rustig aandoen. En goed om te weten: Diefstal en een gebroken been blijven gewoon gedekt door je reis- en zorgverzekering. Maar check om verrassingen te voorkomen wel altijd even goed hoe het zit met jouw verzekering. Blijf voorlopig weg uit Madrid en Navarra en andere provincies met  een hoog aantal besmettingen.

Mis je Spanje of wil je vast wat inspiratie? Lees dan ESPANJE! Vier keer per jaar in de bus voor nog geen €20.