Laatst zag ik een oudere man om halftien ’s ochtends een glas wijn en een stuk tortilla bestellen. Het was waarschijnlijk zijn ontbijt. Later op de dag, om half acht ’s avonds, zat de terrassen  vol met mensen die een café con leche dronken met een croissantje. Niet ná het avondeten maar vóór het avondeten, want mensen eten hier pas om een uur of tien. Vreemd misschien, om voor het avondeten koffie te drinken en juist bij het ontbijt wijn te drinken. Maar hier zijn geen regels.

In Bilbao kun je op ieder moment van de dag eten en drinken wat je wilt. Wijn drinken voor twaalf uur is eerder regel dan uitzondering, koffie met een broodje jamón is een standaard tussendoortje en de bars staan de hele dag vol met allerlei verschillende pinchos. Niemand kijkt er ook van op als je ’s ochtends een biertje bestelt, het is hier altijd borreltijd – en ja, er wordt aardig gedronken.

Altijd iets nieuws proeven

Het heeft wel iets bevrijdends, dat je kunt bestellen wat je wilt en dat er altijd genoeg pinchos zijn om uit te kiezen. Probeer de verleiding maar eens te weerstaan als je een bar binnen loopt. En op donderdagavond, als het pintxo pote is, krijg je een gratis pincho bij je drankje. Dat is dan niet zomaar een stukje brood met wat ham erop, maar een verfijnd minigerecht, bijvoorbeeld met tonijn of foie gras, een soort amuse. Het leuke is dat de pinchos variëren van bar tot bar, dus is er altijd iets nieuws om te proeven. De meeste Bilbainos hebben een vaste bar waar ze al van jongs af aan komen, maar het is eigenlijk veel leuker om een kroegentocht te doen en verschillende pinchos te proeven. De volgende bar is in Bilbao nooit ver weg.

Annemart Pilon woont sinds de zomer van 2016 met man en kind in Getxo (bij Bilbao) en is vertaler, proeflezer en docent.

Lees alle berichten over:

Annemart
Baskenland
Bilbao
blog
eten
local
pinchos