Dat de Spanjaarden een hoge levensverwachting hebben is niks nieuws onder de zon. Experts noemen doorgaans het gezonde mediterrane dieet als één van de belangrijkste factoren, maar dat blijkt niet het enige gezonde voedingspatroon dat van invloed is. Want binnen Spanje blijkt het zogenoemde Atlantisch dieet uit de regio Galicië zelfs nog gezonder.

Niet voor niets is de gemiddelde levensverwachting in deze Noord-Spaanse regio nog hoger dan het Spaanse, landelijke gemiddelde. En dat blijkt deels te liggen aan wát er wordt gegeten, nog belangrijker blijkt hóe mensen eten. Het Atlantisch dieet voorkomt hart- en vaatziekten doordat producten als vis en schaaldieren en groenten en fruit een belangrijke rol spelen, maar het bevat ook complexe koolhydraten, zuivelproducten, olijfolie en een matige vleesconsumptie. De inwoners van Galicië eten zo’n drie keer per week vis of schaaldieren.

Seizoensgebonden

Daarnaast hebben seizoensgebonden, verse en lokale voedingsmiddelen de overhand. Eigenlijk worden er nauwelijks bewerkte producten genuttigd. Plantaardig voedsel zoals fruit, groenten, peulvruchten en volle granen voeren de boventoon, waardoor het Atlantisch dieet rijk is aan vezels. Aardappelen, kastanjes, walnoten, appels en citrusvruchten spelen ook een belangrijke rol. Daarnaast zijn veelgebruikte ingrediënten bijvoorbeeld kool, raapstelen, bonen, paprika’s, uien, wortels, erwten en knoflook.

Vlees wordt wel gegeten, sterker nog, het vlees uit Galicië staat bekend om zijn kwaliteit, maar met mate. En de hoeveelheid worst en kaas die Galiciërs nuttigen, ligt beduidend lager dan elders in het land, maar anderzijds maken zuivelproducten wel weer onderdeel uitvan het voedingspatroon. Net als binnen de mediterrane keuken, vloeit de olijfolie rijkelijk. Ook de manier waarop gerechten bereid worden, speelt een rol: in Galicië wordt een stuk minder gefrituurd dan elders, en nemen mensen de tijd om stoofpotjes te bereiden of eten ze vis of vlees van de gril.

Slow food

Volgens experts blijkt echter met name het feit dat de Atlantische keuken in Spanje een schoolvoorbeeld van ‘slow food’ is, een rol te spelen. Mensen nemen de tijd om te eten, met het gezin, met vrienden en genieten echt van dat moment. Dit draagt in grote mate bij aan het geluksgevoel en daarmee het welzijn van de Galiciërs, die daardoor gemiddeld langer leven dan hun landgenoten.

In nummer 2-2020 van Espanje! vind je een aantal overheerlijke recepten uit de Galicische keuken. Je kunt het nummer heel makkelijk online bestellen.