mediterrane dieetSpanje is opnieuw het gezondste land ter wereld. Valencia is de gezondste stad en Madrid volgt als tweede.  Dat blijkt uit een onderzoek van Money.co.uk, waarvoor onder meer de veiligheid, levensverwachting, overgewichtniveaus, aantal uren zonlicht en kosten van gezonde voeding in de verschillende landen onder de loep werd genomen. Portugal staat op nummer 2. De landen top vijf wordt compleet gemaakt door Zwitserland, Japan en IJsland.

Het geroemde mediterrane dieet wordt vaak genoemd als één van de redenen dat Spanje zich het gezondste land mag noemen. Eerder bleek al uit een studie van de Universiteit van Navarra dat mensen die veel extra vierge olijfolie en noten eten, minder vaak last hebben van hart- en vaataandoeningen dan mensen die een dieet aanhouden met verazdigde vetten. Ook wordt het sociale leven genoemd als belangrijke factor die van invloed is op de gezondheid van de Spanjaarden.

Over het feit dat de zorg in Spanje goed scoort, schreven we al eerder. De publieke gezondheidszorg in Spanje wordt uitgevoerd door goede, gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Bovendien is in Spanje het aantal patiënten dat overlijdt aan hart- en vaatziekten en kanker lager dan in veel andere landen.

Niet alleen onderzocht Money welke landen zich het meest gezond mogen noemen, maar ook welke steden de gezondste steden zijn om te wonen. Op nummer 1 staat de Spaanse stad Valencia, gevolgd door Madrid op nummer 2. Valencia is een veilige stad met relatief veel zonuren en weinig luchtvervuiling. Ook wordt de relaxte levensstijl genoemd als belangrijke factor. Eerder schreven we ook al dat Valencia de beste stad is voor expats.

Mis je Spanje? Lees dan ESPANJE! magazine. Vier keer per jaar 100 pagina’s inspiratie. bestelknop

Gezondste landen

Lees ook: Waarom Spanjaarden zo oud worden