mediterrane dieetSpanje is het gezondste land ter wereld. Dat blijkt uit de Bloomberg 2019 Healthiest Country Index, waarvoor de gezondheid in 169 landen onder de loep werd genomen. Twee jaar geleden stond Italië nog op nummer één, maar dat land moet het nu met een tweede plaats doen. De top vijf werd compleet gemaakt door IJsland, Japan en Zwitserland. 

In het bijzonder de factor gezondheidszorg werd door de onderzoekers als goed beoordeeld. Over het feit dat de zorg in Spanje goed scoort, schreven we al eerder. De publieke gezondheidszorg in Spanje wordt uitgevoerd door goede, gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Bovendien is in Spanje het aantal patiënten dat overlijdt aan hart- en vaatziekten en kanker afgenomen.

Maar ook het geroemde mediterrane dieet wordt in het onderzoek genoemd als één van de redenen dat Spanje zich het gezondste land mag noemen. Eerder bleek al uit een studie van de Universiteit van Navarra dat mensen die veel extra vierge olijfolie en noten eten, minder vaak last hebben van hart- en vaataandoeningen dan mensen die een dieet aanhouden met verminderd vet.

In de ranking van gezondste landen ter wereld staat Nederland trouwens op de 15e plaats, en België moet het met plaats 28 doen.

Lees ook: Waarom Spanjaarden zo oud worden