Ons lijkt het wel wat, oud worden in Spanje. De zon op je bol, lekker eten en veel gezelligheid op straat doen een mens op leeftijd goed. Dat Spanje het Europese land is waar mensen het oudst worden, verbaast dan ook niet hard. Jongens die nu geboren worden in Spanje, worden gemiddeld 80,3 jaar oud; voor meisjes is dat zelfs 85,6 jaar. Dat is ruim 10 jaar ouder dan het wereldwijde gemiddelde! Maar waar komt dat nou door, die hoge levensverwachting van de Spanjaarden? Dit is waarom Spanjaarden zo oud worden?

Mis je Spanje? Bestel dan hier ESPANJE Magazine. Vier keer per jaar 100 pagina’s boordevol tips.

Pasear

ouder stel op bankje

Het valt meteen op in Spanje: er zijn veel meer mensen op straat. Jonge kinderen spelen tot ‘s avonds laat buiten en ouderen slenteren op hun gemak door stad of dorp. Dat ‘pasear’, ofwel de deur uitgaan en lekker rondlopen, is natuurlijk veel prettiger bij mooi weer dan in de regen. Geen wonder dus, dat het in Spanje meer gebeurt dan in Nederland!

Mediterrane dieet

mediterrane dieet

Verse producten, olijfolie, vis, peulvruchten en rode wijn zijn enkele vaste ingrediënten van het mediterrane dieet. In Spanje weten ze er wel raad mee. Vergeleken met andere Europese landen eten de Spanjaarden een stuk gezonder (en wat ons betreft lekkerder bovendien!)

Op onze receptenpagina vind je volop inspiratie voor Spaanse recepten

Siësta

siesta vrouw in bed

Het Spaanse middagdutje is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Veel Spanjaarden houden tussen twee en vijf uur siesta. En ook al komt het vaak niet van écht slapen, een langere pauze overdag heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Lees ook: Mythes over de siësta ontkracht.

Seks

voeten in bed

Om lichaam én geest jong te houden is een regelmatig potje seks niet onbelangrijk. Wist je dat de Spanjaarden het gemiddeld vaker doen dan, bijvoorbeeld. de Britten? Spaanse vrouwen hebben gemiddeld 2,1 keer per week seks, terwijl dat voor Britse vrouwen 1,7 keer per week is.

De taal

Onderzoekers van de Universiteit van Vermont ontdekten dat de Spaanse taal de vrolijkste taal ter wereld is. Daarvoor werden duizenden woorden van de tien meest gesproken talen ter wereld geanalyseerd. ¡Qué divertido!

Tapas

tapas

Eerder noemden we al het mediterrane dieet, maar de tapas verdienen een speciale vermelding. In plaats van ‘s avonds een vol bord eten naar binnen te werken en vervolgens naar bed te gaan, kiezen Spanjaarden er vaak voor om samen een aantal tapas te delen. Een stuk gezonder dan met een volle buik te gaan slapen! Het sociale aspect van tapas eten speelt ongetwijfeld ook een rol bij het gezonder en blijer oud worden!

Lees ook: ESPANJE’s ultieme tapas top 10