Ons lijkt het wel wat, oud worden in Spanje. De zon op je bol, lekker eten en veel gezelligheid op straat doen een mens op leeftijd goed. Dat Spanje het EU-land is waar mensen het oudst worden, verbaast dan ook niet echt. Mannen worden er gemiddeld 80,3 jaar oud, vrouwen zelfs 85,6 jaar. Dat is ruim 10 jaar ouder dan het wereldwijde gemiddelde! Maar waar komt dat nou door, die hoge levensverwachting van de Spanjaarden? Dit is waarom Spanjaarden zo oud worden!

Pasear, lekker kuieren en flaneren

ouder stel op bankje

Het valt meteen op in Spanje: er zijn veel meer mensen op straat. Jonge kinderen spelen tot ’s avonds laat buiten en ouderen slenteren op hun gemak door stad of dorp. Dat ‘pasear’, ofwel de deur uitgaan en lekker kuieren en flaneren, is natuurlijk veel prettiger bij mooi weer dan in de regen. Geen wonder dus, dat het in Spanje meer gebeurt dan in Nederland! Niet alleen goed voor het lijf, maar ook voor de sociale contacten!

Het gezonde mediterrane dieet

mediterrane dieet

Verse producten, olijfolie, vis, peulvruchten en rode wijn zijn enkele vaste ingrediënten van het mediterrane dieet. In Spanje weten ze er wel raad mee. Vergeleken met andere Europese landen eten de Spanjaarden een stuk gezonder (en wat ons betreft lekkerder bovendien!). Maar wist je dat het Atlantisch dieet van Galicië nog gezonder is? Hoe dat zit lees je hier.

Siësta, even rust halverwege de dag

siesta vrouw in bed

Het Spaanse middagdutje is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Nog steeds houden veel Spanjaarden tussen twee en vijf uur siesta. Ze nemen de tijd om goed te eten en ook al komt het vaak niet van écht slapen, een langere pauze overdag heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Lees ook: Mythes over de siësta ontkracht.

Vaker seks

voeten in bed

Om lichaam én geest jong te houden is een regelmatig potje seks niet onbelangrijk. Wist je dat de Spanjaarden het gemiddeld vaker doen dan, bijvoorbeeld de Britten? Spaanse vrouwen hebben volgens het Britse onderzoeksbureau onePoll gemiddeld 2,1 keer per week seks, terwijl dat voor Britse vrouwen 1,7 keer per week is.

De vrolijkste taal te wereld

Onderzoekers van de Universiteit van Vermont ontdekten dat de Spaanse taal de vrolijkste taal ter wereld is. Daarvoor werden duizenden woorden van de tien meest gesproken talen ter wereld geanalyseerd. En de Spanjaarden blijken de meeste vrolijke woorden te gebruiken. ¡Qué divertido!

Wat leuk dat je onze site bezoekt! Wil je meer berichten en artikelen lezen over Spanje? Dan is ons glossy magazine ESPANJE! ook een aanrader. Ook leuk als cadeau trouwens. Je leest het een jaar lang voor nog geen twee tientjes. Hier kun je het bestellen

Tapas, gezonder en socialer

tapas

Eerder noemden we al het mediterrane dieet, maar de tapas verdienen een speciale vermelding. In plaats van ’s avonds een vol bord eten naar binnen te werken en vervolgens naar bed te gaan, kiezen Spanjaarden er vaak voor om samen een aantal tapas te delen. Een stuk gezonder dan met een volle buik te gaan slapen! Het sociale aspect van tapas eten speelt ongetwijfeld ook een rol bij het gezonder en blijer oud worden!

Goede gezondheidszorg

ziekenhuis spanje

Spanje is nummer acht op de lijst met de landen met de beste gezondheidszorg te wereld met een goede mix van overheidsdiensten en particuliere klinieken. Ook is de Spaanse gezondheidszorg een van de meest efficiënte van heel Europa. Hier lees je er meer over.