De Spaanse kaart kleurt steeds groener wat betekent dat het in de meeste gebieden de goede kant op gaat. Vooral Catalonië laat een fikse daling zien, zoals je kunt zien op de interactieve kaart in deze link. De Catalaanse regering heeft mede daarom besloten dat de bars en restaurants vanaf aanstaande maandag 23 november weer open mogen van zes uur ‘s morgens tot half  tien ‘s avonds. Er gelden wel wat beperkingen: twee meter afstand tussen de tafels en maximaal vier mensen aan tafel. Binnen geldt een bezetting van maximaal 30 % wat  op 7 december wordt opgeschaald naar 50 procent. Buiten gelden geen beperkingen in aantallen. De maatregelen zijn soepeler dan aanvankelijk werd voorgesteld, een opsteker voor de Catalaanse horeca.

Plan om lockdown af te bouwen

Spanje kleurt groenDe Catalaanse regering heeft een plan ontwikkeld om in twee maanden en vier fases een einde te maken aan de lokale lockdowns. Vanaf 7 december wordt het weer mogelijk om in het weekend binnen dezelfde comarca (streek) van gemeente naar gemeente te reizen. Vanaf 21 december mag in het weekend weer door heel de autonome regio Catalonië worden gereisd en op 4 januari gelden er helemaal geen reisrestricties meer. We blijft de avondklok nog van kracht tussen 22.00 uur en 6. uur.  Kerst mag gevierd worden met groepen van maximaal tien personen in Catalonië. Vanaf maandag aanstaande mogen ook theaters, bioscopen en concertzalen hun deuren weer openen, met maximaal de helft van de zaal gevuld. Sportzalen mogen op 30% capaciteit open. Op de kaart hiernaast zie je hoe het gaat in Spanje. In de gebieden die groen zijn daalt het aantal besmettingen, lichtblauw betekent stabilisatie en donkerblauw een sterke stijging. Zoals je ziet kleurt geen enkel gebied meer donkerblauw. De interactieve kaart staat in dit bericht van de Spaanse krant El Diario.

Mis je Spanje ook zo? Lees dan ESPANJE! om lekker weg te dromen. Als je een abonnement neemt krijg je een kookboek of een leuk Spaans mondkapjes gratis.