Ja, je leest het goed. Op Kerstavond komt er in Galicië bloemkool op tafel. Als Nederlandse vind ik dat écht niets. Bloemkool is voor een willekeurige doordeweekse dag, met sausijsjes of zo. Maar de bloemkool wordt hier geserveerd met bacalao, met aardappels en een dressing met pimentón. Toch net wat exotischer. Maar nóg beter is het voorgerecht.

Of één van de voorgerechten, moet ik zeggen. Zonder uitzondering komen er schalen gekookte garnalen, gegrilde garnalen, venusschelpen en Sint-Jacobsschelpen op tafel. En veel ook! En die Sint-Jacobsschelpen, daar doen de gallegos wel leuke dingen mee. Als je iets aparts wilt serveren met kerst is het wel een topper, die Vieiras a la Gallega.

Ingrediënten:

  • Sint-Jacobsschelpen
  • Uitje, teentje knoflook
  • Citroen
  • Olijfolie om te bakken
  • Witte wijn
  • Tomatenpuree (naar keuze, ik doe het nooit)
  • Peterselie
  • Zout, peper en paprikapoeder
  • Paneermeel

Bereiding

– De schelpen goed schoonmaken.
– De vieira voorzichtig losmaken van de schelp.
– De kuitzakjes losmaken van de vieira en beide met wat citroen besprenkelen.
– Knoflook en ui fijn snijden en fruiten in de olie.
– Kuitzakjes en peterselie fijn snijden en toevoegen.
– Paprikapoeder, peper en zout er bij.
– Glas droge wijn er bij, 5 minuutjes laten verdampen, blijven roeren.
– Als je kiest voor tomatenpuree, deze nu toevoegen.
– 10 Minuten zachtjes laten pruttelen en vuur uit zetten.
– Oven voorverwarmen op 200 graden.
– Schelpen en vieiras goed drogen en voorzichtig door het mengsel roeren.
– Leg de schelpen weer terug in hun schelp en schep de saus er over heen.
– Bestuiven met genoeg paneermeel om te gratineren.
– 12 a 15 minuten in de oven, op 180 graden

¡Qué aproveche!

Bianca van Kralingen woont sinds 2008 met man en kind op het platteland van Pontevedra (Galicië). 

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je alle recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Espanje! publiceert wekelijks nieuwe recepten met Spaanse inslag. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

 

Bianca tipt: La fiesta del Albariño

Galicië is een stukje Spanje dat (nog) niet bij het grote publiek bekend is. Als ik Santiago de Compostela noem dan weet iedereen het. “O ja, dat van de pelgrims!” of: “Daar regent het toch altijd?” Maar wijnliefhebbers weten het altijd gelijk: Galicië is van de albariño!