Galicië is een stukje Spanje dat (nog) niet bij het grote publiek bekend is. Als ik Santiago de Compostela noem dan weet iedereen het. “O ja, dat van de pelgrims!” of: “Daar regent het toch altijd?” Maar wijnliefhebbers weten het altijd gelijk: Galicië is van de albariño!

Wij wonen in een dorpje naast Cambados, de hoofdstad van de albariño en Europese Wijnstad 2017. Jaarlijks wordt hier in de eerste week van augustus de Fiesta del Albariño gehouden. Dit feest wordt al gevierd sinds de jaren ‘50 en heeft de laatste jaren aan bekendheid én belangrijkheid gewonnen. Er zijn sportwedstrijden, concerten met internationale artiesten en veel folklore. De plechtige inhuldiging van ridders en jonkvrouwen van de albariño is bijna religieus te noemen. Het hoogtepunt van het feest is uiteraard de bekendmaking van de winnende wijnen. Deze ontvangen een onderscheiding van internationale waarde en dat is natuurlijk waar iedere bodega op uit is. Zie het als een Michelinster voor wijnen. De bijzonder mooie wijnroute langs wijnkelders, wijngaarden en proeverijen en het historische centrum maken Cambados het hele jaar door een geweldig leuk stadje in een van de belangrijkste wijnstreken van Spanje.

Uit de wijnkelder van mijn buurvrouw

De albariño wordt alleen geproduceerd in de Galicische Rias Baixas. Overal waar je rijdt zie je de uitgestrekte wijngaarden. En soms wat kleinere, waar men de wijn voor eigen gebruik produceert. Geen feestje is compleet zonder deze wijn. En er is een groot verschil tussen een glaasje witte wijn drinken of een glaasje albariño. Omdat het een bijzondere wijn is, die je drinkt bij bijzondere gelegenheden of met een speciaal iemand. Het is een traktatie. Mijn voorkeur gaat uit naar de albariño uit een fles zonder etiket, gewoon uit de wijnkelder van mijn buurvrouw. Die is het lekkerst!

Bianca van Kralingen woont sinds 2008 met man en kind op het platteland van Pontevedra (Galicië). Op Ontdekgalicie.nl deelt ze haar leukste tips voor de hele regio. 

Lees alle berichten over:

albariño
bianca
blog
Galicië
local
traditie
Wijn