Gaat je interesse voor Spanje verder dan vakantie aan de Costa, tapas eten en zo nu en dan een stedentrip? Wil je meer weten over de geschiedenis en cultuur van Spanje en je verdiepen in recentere ontwikkelingen als de crisis en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging? Lees dan (een van) deze boeken over Spanje, die je een goed beeld van het oude en huidige Spanje geven.

Saluut aan CataloniëSaluut aan Catalonië

Een klassieker onder de boeken over Spanje. George Orwell ging in 1936 naar Spanje om te berichten over de burgeroorlog, maar sloot zich in plaats daarvan aan bij het republikeinse rebellenleger om te vechten tegen de fascisten. In Saluut aan Catalonië doet de Brit verslag van de oorlog en zijn persoonlijke ervaringen.

Saluut aan Catalonië is via deze link te koop op Bol.com

 

 

 

 

De gouden eeuwen van AndalusiëDe gouden eeuwen van Andalusië

Dit verhaal begint in de achtste eeuw, als de laatste erfgenaam van een Arabische dynastie in Spanje het koninkrijk Al-Andalus sticht. Gedurende bijna acht eeuwen zijn in Andalusië moslims, joden en christenen verenigd en ontwikkelen zich wereldse poëzie, adembenemende bouwkunst, inspirerende literatuur en grensverleggende wetenschap en filosofie. Een prachtig opgetekende geschiedenis en een testament van tolerantie. De auteur is Maria Rosa Menocal, hoogleraar Spaans aan de Yale universiteit en gespecialiseerd in Middeleeuwse Iberische geschiedenis.

De gouden eeuwen van Andalusië is via deze link te koop op Bol.com

 

Lees ook: Onze boekenkeuze van 2020

alles over spanjeAlles over Spanje

Ga je met de kinderen op vakantie naar Spanje? Dan is dit perfect leesvoer voor onderweg of voor op de plaats van bestemming. Waar kunnen kleine voetbalfans met Kluivert op de foto? Wie vocht tegen de windmolens? Waarom duurt de zomervakantie in Spanje veel langer? Waar ligt het Wilde Spaanse Westen? ¿En hoe zit het met dat omgekeerde vraagteken? Nieuwsgierige kinderen krijgen antwoord op bíjna alle vragen die ze maar over Spanje kunnen hebben en als ouder steek je er stiekem ook nog best wat van op.

Alles over Spanje is via deze link te koop op Bol.com   

 

Lees ook: Barcelona met kinderen

verscheurd Catalonië Verscheurd Catalonië

In de Nederlandse media mag het dan niet meer dagelijks gaan over de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd, maar in Spanje is de zaak nog altijd van gesprek. Wie nieuwsgierig is naar waar men zich precies zo druk om maakt, leest het nieuwe boek van NRC-correspondent Koen Greven, die de ontwikkelingen sinds 2015 op de voet volgt en in zijn boek feiten en meningen vanuit zowel ‘Madrid’ als ‘Barcelona’ vakkundig uiteenzet.

Verscheurd Catalonië is via deze link de koop op Bol.com

 

 

het godvergeten spanjeHet godvergeten Spanje

Een Spaanse bestseller die bekroond werd met vele prijzen, over de grote leegloop van het Spaanse platteland tussen 1950 en 1970. Het boek werd geschreven door journalist en schrijver Sergio del Molino, die verschillende genres prachtig combineert: reisverhaal, autobiografie, (cultuur)geschiedenis, maatschappijkritiek en literair essay. Als lezer beleef je de cultuur van het land uit alleen, maar kun je het ook daadwerkelijk begrijpen. Bovendien is het thema momenteel, met complete Spaanse dorpen die leeglopen, weer enorm actueel.

Het godvergeten Spanje is via deze link te koop op Bol.com

 

 

spanje achter de schermen
Spanje achter de schermen

Steven Adolf was jarenlang correspondent in Madrid voor onder meer NRC en de Volkskrant. In dit fijne naslagwerk staan de eeuwenoude, vaak uitputtende feestrituelen centraal, tegen een achtergrond van de nasleep van de Franco-dictatuur en de rol van Spanje binnen de Europese Unie. Ook alledaagse thema’s als Spaanse eetgewoontes en de chaos in het Madrileense verkeer komen aan bod. Al met al een prima boek om in grote lijnen een hoop kennis van Spanje en de Spanjaarden op te doen. Helaas is Spanje achter de schermen momenteel niet te koop via Bol.com.

 

 

Van madrid naar de hemelVan Madrid naar de Hemel

Rop Zoutberg werkte vijftien jaar als NOS-correspondent in Spanje, maakte een uitstapje van enkele jaren naar Italië en kwam weer terug. Na zijn eerste Spaanse correspondentschap schreef hij Van Madrid naar de Hemel, waar hij je meeneemt achter de schermen van zijn geliefde España. In het boek vertelt hij over de littekens van de burgeroorlog, de schokkende terreuraanslagen in Madrid en de internationale crisis, die Spanje diep raakte. Maar tussendoor is er ook ruimte voor de fascinerende Spaanse cultuur, de talloze kleurrijke tradities én voor leuke tips waar je als vakantieganger echt wat aan hebt.

Van Madrid naar de Hemel is via deze link te koop op Bol.com

 

 

spaanse sporenSpaanse sporen

Ook Merijn de Waal werkte als correspondent in Spanje: voor NRC woonde hij vijf jaar lang in Madrid. Zijn correspondentschap stond veelal in het teken van economische en politieke crises. In Spaanse Sporen neemt De Waal je mee naar het echte Spanje: een continent in het klein, met grote verschillen tussen de regio’s wat betreft economie, taal, cultuur, gastronomie en klimaat. Een leerzame en soms betoverende reis!

Spaanse sporen (ebook) is via deze link te koop op Bol.com

 

 

Op zoek naar Spanje

De Vlaamse antropologe en hispaniste Christiane Stallaert stelt in dit prettig leesbare boek dat de Spaanse natiestaat in crisis is. Dat legt ze uit aan de hand van de Spaanse geschiedenis die ze als geen ander heeft bestudeerd en die ze met haar antropologische achtergrond duidt. Ze laat bijvoorbeeld zien dat het beeld van de convivencia, het in harmonie samenleven van christenen, moren en joden in de Middeleeuwen, vaak nogal geïdealiseerd is.

Het verdriet van Spanje is via deze link te koop op Bol.com

 

 

 

Meer lezen over Spanje?

Neem dan een abonnement op ESPANJE! Magazine. Voor nog geen twee tientjes krijg je vier keer per jaar honderd pagina’s boordevol inspirerende verhalen om het prachtige land aan en achter de beroemde toeristische trekpleisters te ontdekken. Ook leuk als cadeau. Je regelt het hier.

 

  • Altijd en overal gratis toegang tot de online edities
  • Exclusieve abonneevoordelen, kortingen en winacties
  • Altijd eenvoudig opzegbaar