Deel van wandelpad El Saltillo in Málaga

Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen vanaf vandaag maandag 26 oktober het wandelpad El Saltillo weer lopen, een spectaculaire wandeling in de Axarquía in de regio Andalusië. Het pad dat in de volksmond bekend staat als ‘El Caminito del Rey de la Axarquía’, moest worden voorzien van een hangbrug over de kloof die loopt tussen de gemeentes Canillas de Aceituno en Sedella. De werkzaamheden zijn intussen afgerond.

Lees ook: Wandelen over de Camino del Rey in Málaga

Deze hangbrug behoort tot de top drie van grootste hangbruggen in Spanje en loopt over de rivier Almanchares. Hij is 50 meter lang en 1,20 meter breed. Daarnaast zijn de loopbruggen van het pad die op meer dan 100 meter hoogte hangen, gerepareerd en veiliger gemaakt, en zijn er nieuwe paden aangelegd. De wandeling is onderdeel van de ‘Gran Senda de Málaga’ (de lange wandeling van Málaga) en wordt gezien als dé concurrent van de populaire ‘Caminito del Rey’ in de provincie.

De provinciale afvaardiging van Málaga de ‘Diputación de Málaga’ heeft ruim 600.000 euro vrijgemaakt voor het project. Het doel van het project is de aantrekkelijkheid voor toeristen van het dorp Canillas de Aceituno in de provincie Málaga te vergroten. De route start namelijk op het centrale plein in dit dorp en is 8 kilometer lang.

Uitdaging

De bouw is nog een grote uitdaging geweest. Op sommige stukken zijn muilezels ingezet, omdat het zo stijl was. Ook hebben een helikopter en een tokkelbaan geholpen verschillende spullen van de ene naar de andere kant van de kloof te brengen. Verder worden er om de twee jaar algemeen onderhoudstaken uitgevoerd, waarvoor de provincie nog eens bijna 1 miljoen klaar heeft liggen.

De hangbrug is onderdeel van de zevende etappe van de ‘Gran Senda de Málaga’. In totaal zijn er 35 etappes die bij elkaar een route van 745 kilometer vormen. Jaarlijks lopen bijna twee miljoen wandelaars één of meerdere etappes, die voeren door 57 gemeenten, vier natuurparken, twee natuurreservaten en drie natuurgebieden. De route is verbonden met Camino Mozárabe de Santiago (GR 245) en de Europese wandelroute GR-92 E-12.