Zee en bergen in Calblanque

Toch een gota fría, regen, in de winter­periode? Geen probleem. Geniet in dat geval van een dagje welness in Balneario de Archena. Even relaxen in de stoombaden of dutten in een bad vol citroenen en je bent gelijk een ander mens.

Een van de meest gemaakte opmerkingen van mensen die een huis in Spanje willen kopen is: ‘Ik wil ergens zitten waar er ook leven is in de winter.’ Wel, ik heb goed nieuws, er valt overal in Spanje wel wat de beleven in de herfst en winter. Als je een auto hebt zijn de mogelijkheden onbeperkt. Hierbij een aantal tips voor Murcia en omstreken.

Lees ook: Murcia & Cartagena: lelijk eendje wordt prachtige zwaan

Wandelen

Mijn advies: trek je wandelschoenen aan en ga eropuit. De ideale periode om te wandelen is van oktober tot mei, als de lucht nog wat frisser aanvoelt. Mijn toppers zijn de nationale natuurparken Calblanque, in het zuiden van Murcia langs de Middellandse Zee, en Sierra Espuña, in het binnenland. In beide parken zijn goed aangeduide paden met wandelingen voor alle niveaus. Bij de informatiecentra kun je kaartjes krijgen van de wandelpaden.

Rij voor de Sierra Espuña naar Alhama de Murcia. Vanaf daar staan het park en het infocentrum goed aangegeven. De Sierra Espuña is ook een van de beste plaatsen in Spanje om te klimmen. Stevige wandelschoenen zijn hier geen overbodige luxe en vergeet ook water en een lunchpakket niet want ter plaatse is er geen drinken of eten te koop.

Regionaal natuurpark Calblanque grenst aan de kust tussen het pittoreske vissersdorpje Cabo de Palos en het oude mijnwerkersdorpje Portman. Neem de snelweg richting La Manga. Je vindt er een afrit die je onmiddellijk naar Calblanque brengt. Parkeer en neem de bus het park in. Je kunt ook parkeren bij het binnenkomen van het dorpje Los Belones (afslag Los Belones-La Manga Club) en diezelfde bus nemen. In de winter kun je soms met de auto tot aan het strand van Playa Negra rijden.

Door het gebied lopen lange en korte wandelingen. Zo is er de GR92. GR-paden (Gran Recorrido) zijn langeafstandswandelpaden die door grote delen van Spanje lopen maar ook door Nederland en België. Mediterrane bossen worden hier afgewisseld met goudgele duinen. Het strand is ook broedgebied voor schildpadden. Tot eind augustus mocht je dit jaar het park ’s nachts niet in om de dieren alle nodige rust te garanderen. Ook hier geldt: water en lunchpakket meenemen. Sportschoenen volstaan meestal. Ook een badpak komt van pas!

Lees ook: Sierra de Cazorla: Natuurpark met een gouden randje

 

Deze column is geschreven door Marleen De Vijt, eigenaar van makelaarskantoor Azull. Zij kent Spanje en de Spaanse vastgoedmarkt op haar duimpje.