fiets-route-spanjeVeel mensen die bij mij komen als ze een huis willen kopen stellen mij een heel simpele, maar o zo belangrijke vraag: Wat kun je doen in Spanje in de herfst en in de winter? Daar kun je natuurlijk alle kanten mee op, maar ik zeg dan vooral: geniet van de temperatuur, geniet van de natuur en ga fietsen! Fietsen in Spanje wordt steeds populairder en Spanjaarden pakken zelf steeds vaker de fiets – de verkoop van elektrische fietsen groeit ook sterk, wat wil je met al die heuvels – en als ik in ons huis aan de Costa Cálida ben, dan stap ik ook regelmatig op de pedalen. Het is een ideaal fietsgebied, hier een beetje vlak en daar een beetje steil, vol afwisseling dus. De volgende routes zijn absolute aanraders.

Bij La Manga del Mar Menor kun je op verschillende plekken fietsen huren. Het hele binnenmeer rond is wel erg lang, maar je kunt de route flink inkorten door vanaf La Manga met je fiets op de ferry de Mar Menor over te steken tot Los Alcázares. Daarna kun je terugkeren naar het beginpunt via Los Nietos en Playa Honda. Deze route is voor bijna iedereen goed te doen want het is er voornamelijk vlak. Na de ferry ben je al fietsend zo’n twee uur onderweg.

Ben je een mountainbike-fan, vertrek dan bij het verborgen kustplaatsje Portman, waar je eerst het lavastrand kunt bezoeken, en fiets dan de berg over richting La Unión (wereldberoemd vanwege het flamencofestival). Deze route is alleen voor wie zich niet laat tegenhouden door rotsen en kleine paadjes. Goed schoeisel, een helm en drank – water en sportdrankjes wel te verstaan – mee en weg ben je.

Of probeer de Vía Verdes uit, oude treinroutes omgebouwd tot fietspaden. Je hebt ze in allerlei lengtes, van 5 kilometer tot honderden kilometers. Toegegeven, ze zijn niet allemaal even mooi maar de Vía Verde van Cartagena naar Totana is echt een aanrader. Deze route van zo’n 60 kilometer loopt dwars door de Sierra Espuña. Heuvelachtig, prachtig mooie uitzichten en puur natuur.

Voor- of najaar, midzomer of winter, Spanje is de place to be. En valt het weer dan toch even tegen? Al mal tiempo, buena cara oftewel bij slecht weer gewoon een vrolijk gezicht opzetten. Hoewel ik me echt afvraag wie dit bedacht heeft. Alsof wij hier in Spanje ooit een slechte dag hebben…

foto-marleen-de-vijtDit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (nummer 4, jaargang 2018) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Marleen de Vijt

Marleen De Vijt is eigenaar van makelaarskantoor Azull en kent Spanje en de Spaanse vastgoedmarkt op haar duimpje.

Lees meer van Marleen de Vijt, Column: Hoe warm is het in de winter in Spanje?