Een Spaans model staat op dit moment volop in de Europese spotlights. Helaas, we hebben het niet over een bloedmooi fotomodel uit de Spaanse binnenlanden: het gaat hier om een fiscaal model, het modelo 720. Wat is er aan de hand?

Een flink aantal mensen emigreert jaarlijks naar Spanje. In veel gevallen houden zij bankrekeningen of ander vermogen aan in het land van vertrek. Ook veel Nederlandse emigranten naar Spanje behouden graag een Nederlandse bankrekening. Op zichzelf is daar niets mis mee. Het probleem voor Spanje is echter dat Spanje belasting wil heffen over het inkomen van zijn inwoners, waar ter wereld dat inkomen ook vandaan komt. Als vermogen buiten Spanje wordt aangehouden, heeft de Spaanse belastingdienst minder goed of zelfs niet in beeld wat iemand daaruit voor belastbaar inkomen heeft ontvangen.

Lees meer: Column: Fiscaal verhuizen

Hoewel er binnen Europa steeds meer gegevensuitwisseling plaatsvindt, heeft Spanje er daarnaast voor gekozen om alle inwoners te verplichten om door middel van een modelo 720 een opgaaf te doen van niet in Spanje aangehouden vermogen (waaronder bankrekeningen, effecten, woningen of sommige verzekeringen). Zo kan Spanje controleren of al het uit het buitenland afkomstige inkomen wel is opgegeven in de Spaanse inkomsten belastingaangifte. Het modelo 720 moet, onder meer, worden ingediend als er sprake is van een totaal vermogen boven een waarde van €50.000 in een vermogenscategorie.

Op het niet nakomen van de verplichtingen uit het modelo 720 kunnen op grond van de Spaanse wet zware sancties staan. De zwaarste boetes worden opgelegd bij het niet doen van aangifte: in dat geval wordt de boete €5000 voor ieder niet opgegeven vermogensbestanddeel met een minimum van €10.000. En als dan zou blijken dat uit het buitenlandse vermogen niet aangegeven inkomen is genoten, dan kunnen ook daarvoor nog een keer pittige boetes worden opgelegd.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen de boetes samen zelfs hoger zijn dan het vermogen zelf. De dreiging van dergelijke sancties maakt natuurlijk dat een inwoner van Spanje zich wel drie keer bedenkt voor hij vermogen aanhoudt in het buitenland. Daarom heeft de Europese Commissie in 2017 een advies uitgebracht aan Spanje waarbij de Commissie stelt dat de boetes niet proportioneel zijn en dat hierdoor feitelijk de Europese vrije markt wordt belemmerd. Omdat Spanje hier niet op heeft gereageerd, gaat de Commissie nu een stap verder en zal Spanje voor het Europese Hof van Justitie dagen om de regels aan te passen.

Lees meer: Column: Spaanse woning verkopen? Zo betaal je minder belasting

Zolang deze zaak loopt, komt er nog geen einde aan het modelo 720. Dat de boetes onder vuur liggen, betekent niet dat het modelo 720 niet meer zou hoeven te worden ingediend: die verplichting staat ook volgens de Europese Commissie nog steeds overeind. De focus ligt op de boetes: Spanje zal vroeg of laat actie moeten ondernemen om die te verlagen. Tot die tijd kan het zeker lonen om eventuele boetes aan te vechten. En dan is het verder te hopen dat Spanje niet lang meer wacht om dit Spaanse model voor Europa weer aantrekkelijk te maken!

 

Deze column verscheen eerder in het tijdschrift ESPANJE! Thomas Vermeulen schrijft al acht jaar lang in ieder editie over de fiscale aspecten van wonen en werken in Spanje. Je kunt alle edities hier bestellen, of neem hier een abonnement op ESPANJE! zodat je altijd op de hoogte blijft van de fiscale regels in Spanje.

 

 

Thomas Vermeulen
Actal fiscalisten
Raadhuisstraat 63
4701 PM ROOSENDAAL
www.actal.com
thomas@actal.com
tel: +31 6 86830978