trommelen semana santaDe stad Hellín wordt de ciudad de los tambores genoemd, de stad der trommelaars! In de Semana Santa, de week voor Pasen, gaan de trommelaars hier los. Het trommelen gebeurt al honderden jaren tijdens de traditionele paasprocessie. Op de woensdag voor Pasen komen de drumstokjes tevoorschijn.

Ook de leden van ons gezin hebben naar goed lokaal gebruik allemaal een trommel aangeschaft. Sommige tweedehands, andere nieuw. De ene zwaar, de ander juist lichter. Ikzelf heb een zogenaamde ‘pandereta’, een lichte ‘vrouwentrommel’. Een ‘bombo’ is een grote trom, van soms wel een meter doorsnede. De bombo geeft de maat aan met slechts een zware trommelstok. Onderdelen worden overal in de stad verkocht, dus als er een stokje breekt of een vel scheurt, is dat gaan probleem, ook ’s nachts niet.

De trommelaars en de altaardragers gaan met wederzijds respect met elkaar om. Op goede vrijdag vindt de ‘stille processie’ plaats. Op Paaszondag gaan de tamboers de processie voor. Een lange optocht van drumgeluid die zich van ’s morgens elf uur tot ver in de namiddag door de stad Hellín beweegt.

20.000 trommelaars

In tweeëntwintig dorpen, verdeeld over vijf Spaanse regio’s, is het trommelen uitgegroeid tot een geheel eigen traditie. Ieder dorp draagt zijn eigen specifieke klederdracht: enkelen in een kleurig kostuum, anderen met een hoed of helm op het hoofd. Hellín is trots, want de stad heeft met twintigduizend trommelaars het grootste aantal. Iedereen wordt ‘opgetrommeld’ om mee te gaan, kinderen worden met een lint aan hun ouders verbonden om elkaar niet kwijt te raken in de menigte. Vriendengroepen nemen met een eigen ingestudeerd ritme deel.

In Hellín draagt men traditiegetrouw een effen zwarte tuniek met rode sjaal. Het getrommel is dag en nacht en tot in de wijde omtrek te horen. Een waar slagwerkfestijn en verklaard tot een fiesta van internationaal toeristisch belang. Omdat men geen genoeg kan krijgen van het collectief trommelen, wordt er met halfvasten een speciaal trommelweekend georganiseerd: Exaltación, de Verheffing!

Trommelen in Agramón

De Exaltación vindt elk jaar plaats in een van de tweeëntwintig deelnemende dorpen. Dit jaar heeft Agramón, onze buurgemeente, de eer om deze ‘Tamborada Nacional’ te organiseren. Een dorp met 900 inwoners wordt het laatste weekend van maart overspoeld met trommels, hun eigenaren en héél veel bezoekers. Alle hotels, herbergen en ruimtes die ook maar enigszins door kunnen gaan als slaapplaats, zijn volgeboekt. Rondom Agramón zijn campingplaatsen ingericht. Het officiële programma begint op vrijdagavond met een ontvangstmoment. De grote parade begint zaterdagmorgen en zal uitwaaieren tot diep in de nacht of de zondagochtend. Zondagmiddag na twaalf uur gaat iedereen weer huiswaarts: voor velen een reis van honderden kilometers.

Enkele aandachtspunten: zwangere vrouwen trommelen niet en oordopjes zijn ‘not done’. En mocht het niet lukken om bij de Verheffing te zijn: tijdens de Semana Santa heb je een tweede kans! Mijn pandereta staat vast klaar, mijn trommelvliezen zijn opgespannen en mijn tuniek gladgestreken. Rakatapla, rakatapla…

Lees ook: Crista tipt archeologisch park El Tolmo de Minadeta

Crista Pearson, in Castilië-La Mancha verzeild geraakt en er niet meer weggegaan. Woont met haar man in een archeologisch park in het dorpje Minateda. Medeoprichtster van de lokale kunstgroep in de stad Hellin. Wandelt graag, is creatief en schreef een boek over haar jeugd.