Wij krijgen elk nummer meer dan honderd enthousiaste reacties binnen van onze lezers. Jullie zetten de reizen die we beschrijven alvast op je to do lijstje of gebruiken ESPANJE! om je Spaans op te vijzelen. Het is voor ons als redactie altijd weer superinspirerend om al die reacties te lezen. Dank daarvoor dus! Hieronder een greep uit alle reacties op onze vraag: Wat vind je het leukste artikel uit deze editie van ESPANJE! Je kunt editie 1 2021 met de genoemde artikelen kopen in de tijdschriftenhandel of bestellen via deze link.

 Het artikel over de Natuur Vergezichten & Steden als Teruel Albarracin en Cuenca: het zijn plaatsen in een prachtige omgeving waar ik ooit al geweest ben, maar na het lezen van dit artikel met alle tips erbij ga ik zeker weer snel terug. Je komt daar heerlijk tot rust en kunt er ook genieten van de plaatselijke lekkernijen en heel goed eten! Een aanrader voor iedereen!!  Jeroen Poort

Ik vind het artikel over de camperreis door Aragón en Castilla-La Mancha van Luna Zegers zó inspirerend dat deze route mijn volgende (als het weer kan) vakantiebestemming wordt, met de camper! Sylvia 

Camperreis hart van Spanje, omdat het mijn hartenwens is om een trektocht te maken door Spanje en dit artikel me nog meer doet verlangen naar zo’n reis om Spanje, met z’n prachtige landschap, steden, dorpen en mensen van dichtbij te beleven. Marjolein

 

Luna Zegers maakte een camperrondreis langs Teruel, Cuenca en Albarracín

 

 

 

 

La Trashumancia Nomaden van Navarra  Een vlot en boeiend geschreven artikel dat je meeneemt naar een gebied waar je normaal gesproken niet over nadenkt om heen te gaan. Maar door het lezen van het artikel had ik wel gelijk zin om ook die streek te ontdekken en te beleven. En dát is volgens mij precies de bedoeling van een goed geschreven verhaal.Jeroen

Elke keer lees ik alle artikels met heel veel plezier, en het artikel dat mij deze keer echt triggert is; nomaden van Navarra. Waarom? Omdat mijn voorouders schapenherders waren die de schapen al lopend van Rusland naar Frankrijk brachten. Er zijn boeken over geschreven. Ik ken verhalen van mijn vader en mijn opa, en bij het lezen van dit artikel voelde ik me even helemaal terug in mijn roots. Vroeger, in mijn jonge tijd, heb ik vaak op de kudde schapen van mijn vader gepast. Het gevoel van buiten zijn en vrijheid zit mij in het bloed. Wellicht hou ik daarom ook zo van Spanje en de Spanjaarden. Een land met passie, mensen vol passie, leven zoals het leven hoort te zijn.

Chantal

Nomaden van Navarra. Prachtig verhaal over deze oude geschiedenis. Goede tekst en sprekende foto’s. Chapeau!Marion

Nomaden van Navarra, wat een prachtig verhaal van de herders met hun schapen. Hoog in de Pyreneeën om te grazen en voor de winter weer terug omlaag. Eeuwenoude middeleeuwse dorpen in afgelegen valleien. Frisgroen en gortdroge heuvels. Wat een landschap.

Artikel over de Trashumancia. Dit maakt dit blad zo speciaal. Je leest andere artikelen over Spanje dan wat in toeristische bladen staat. Het pure leven van Spanje! Jolande

Trashumancia

Jolande Schotten trok een paar dagen op met de herders die van noord naar zuid trekken in het najaar

 

Als docent Spaans vind ik persoonlijk het artikel over de Spaanse gezegdes en uitdrukkingen erg leuk! Je leert er echt iets van! Marika

Op de maan van Valencia, het artikel over Spaanse gezegdes en uitdrukkingen: ik was in een vroeger leven leraar Engels en besteedde heel veel aandacht aan spreekwoorden en gezegden in het Engels, maar nu ontdek ik, dankzij dit artikel, dat het Spaans daar ook erg rijk aan is en vooral dat er achter elk gezegde een verhaal zit = zeer boeiend, proficiat!  Nodigt uit om er meer over te weten te komen, dus kijk al uit naar volgend nummer… Georges

De geschiedenis/oorsprong van typisch Spaanse uitdrukkingen. Leuk om te kennen en te gebruiken. Die ga ik zeker in de groep gooien of er misschien zelfs een spreekbeurt aan wagen bij Spaanse les. Maar tevens complimenten voor de uitgebreide reisreportages van Luna Zegers die het achterland van Valencia gaat verkennen en de reisreportages op Menorca van Annebeth Vis. Zodra Corona het weer toelaat wil ik graag in de voetsporen van deze 2 dames reizen.  Jeannette

Maan Valencia

Op de maan van Valencia over Spaanse uitdrukkingen krijgt een vervolg. In komende editie: de vele verschillende variaties van het Spaans en hoe bestel je een biertje

Het leukste artikel in dit nummer? Dat is een hele moeilijke en hele persoonlijke. Moeilijk omdat ik eigenlijk alles in jullie blad heel goed vind; jullie brengen een fantastische mix van alles wat Spanje te bieden heeft: cultuur, literatuur, reizen, ontspanning, gastronomie, weetjes, maar ook tips en tricks in de Spaanse taal. De tekstjes in het Spaans vind ik dan weer top om de kennis van de taal te oefenen (dat mogen er wat mij betreft gerust nog wat meer zijn). Het leukste in dit nummer echter vond ik wel de Spaanse gezegdes en uitdrukkingen; Op de maan van Valencia. Omdat ik mij heel veel bezighoud met taal en geschiedenis.  Ilse

Ik was onder de indruk van Carmen Hernández op Lanzarote, de vrouw van 94 jaar met een gezicht die er uit ziet als een ‘papa arrugada’. Schitterend stukje tekst van een dappere, trotse vrouw! Wat ik daarnaast een erg informatief maar tevens ook grappig artikel vond, is het stuk over Spaanse gezegdes en uitdrukkingen. Super interessant! Ik heb het uitgeknipt en als ik weer eens een keer in Spanje kom, neem ik het zeker mee om het te gebruiken! Esther

 

Lanzorote

Karin Anema raakte tijdens haar fietstocht op Lanzarote in gesprek met Carmen

 

Het artikel over Menorca. Ik had nooit interesse voor de Spaanse eilanden maar door dit artikel staat het in mijn lijst voor de komende vakanties Gerd

Het leukste artikel in deze uitgave vond ik het artikel over Menorca, omdat al deze informatie nieuw voor mij is. Ik besef dat ik eigenlijk niets van dit eiland af wist en uit wat ik las erover, lijkt het me een erg leuke vakantiebestemming en hoop ik, uiteraard na alle Corona-ellende, er een keertje naar toe te kunnen gaan. Marianne

Het artikel over Menorca, dat trok meteen mijn aandacht, omdat we daar zodra het weer kan met onze kinderen, kleinkinderen en kleinhondje graag heen willen om ons 40-jarig huwelijk te vieren. We zijn er in 1992 ook geweest met mijn moeder en onze kleine meisjes; nu zijn onze kleinzoontjes zo oud en zouden we graag teruggaan naar dit kindvriendelijke eiland!  Willemien

Menorca, Mediterraan paradijs. Omdat het voor mij uitnodigend is om er op vakantie te gaan. Het deed mij al dromen. Ingrid

Ik vond de artikelen over: authentiek Menorca en Galicië het leukst,

omdat die me echt hebben geïnspireerd en me even meenamen op vakantie. Dat was fijn! Hanneke

Het leukste artikel vind ik Menorca mediterraan paradijs. Het bracht me terug in de tijd naar een fijn verblijf wat ik had op Mallorca en gaf me “ganas locas” om Menorca te gaan ontdekken. José

Menorca  Mediterraan paradijs is voor mij het mooiste artikel, omdat voor mij vakantie rust, ongerept en weinig toerisme van groot belang is. Petra

Het stukje over Menorca heeft ervoor gezorgd dat dit nu ook op onze to go list staat. Ibiza is me te druk geworden terwijl ik daar voor de dingen kom die Menorca zeker ook heeft. Mooie stranden/baaien en lekker eten. De  zon erbij en meer heb je niet nodig. Harriette

Menorca

Annebeth Vis komt elk jaar in Menorca en geeft insidertips

Ik vind alle items over natuur en reizen fantastisch en daar geniet ik iedere keer weer van, maar deze editie vind ik het verhaal van blogger Chloë Sterk over Andalusië het leukste; het enthousiasme druipt ervan af. Heerlijk om inspiratie op te doen en stiekem ben ik een beetje jaloers.  Marie-José

Ik vond het artikel Actief Andalusië heel verrassend. Actief, maar ook cultureel op pad, dat lijkt me ideaal. J. van der Steen

Het artikel 8x Andalusië omdat ik van Andalusië houd en over voor  mij nieuwe plaatsjes gelezen heb. Annie 

Het leukste verhaal in deze editie vind ik dat van Chloë Sterk waarin zij beschrijft hoe zij haar verblijf in Andalusië heeft beleefd. Ik ga zelf ook elk jaar naar Andalusië, ik ga dan eerst een week naar school in Sevilla om mijn Spaans weer bij te spijkeren en te verbeteren, na die week komt  mijn echtgenote over en plakken we er nog 10-15 dagen aan vast. We gaan vaak naar dezelfde B&B. Van daaruit ontdekken we elk jaar weer nieuwe pareltjes in Andalusië. We zijn al vaker in en om Granada geweest, de Sierra Nevada is één van onze favoriete bestemmingen, maar het verhaal van Chloë heeft ons weer nieuwe ideeën opgeleverd. Ze schrijft heerlijk, in gedachten was ik er alweer. Als de Covid-19 beperkingen later dit jaar voorbij zijn en we weer naar Spanje kunnen gaan we zeker een deel van haar reis nadoen. En anders komt dat in 2022 wel. Johan

Dat zijn er stiekem twee. Het stuk van Chloe Sterk over Andalusië en de wijnreis naar Galicië. Ik heb een tijdje in Andalusië gewoond en ik heb er Spaanse vrienden zitten. Ik herken veel in haar verhaal en samen met het verhaal over de wijnreis doet het mij denken aan de levensgenieters die de Spanjaarden zijn. Wij dronken regelmatig bij het eten een Ribeira wijn uit Galicië, één van de favorieten van een vriend van mij. Het zou gaaf zijn om weer eens een rondreis door Spanje te doen en dan via Galicië later door te rijden naar Andalusië en te overnachten bij Casa de la Luz. Xander

Alhambra

Chloë Sterk ontdekte Granada en de omliggende bergen

 

Het leukste artikel uit deze uitgave vind ik op pagina 61, Ode aan Spanje van Maartje. Waarom? Omdat ik me in elk reden die zij aangeeft 100% kan vinden waarom iemand verliefd wordt op Spanje. Misschien dat de corona-crisis mede de oorzaak is dat ik “liefdesverdriet” heb……. Maartje: Top artikel, dank je wel! Annette

Ik vind dat er deze keer twee leukste artikelen in de editie van januari-maart staan namelijk “Op je nachtkastje” met fijne tips voor nog te lezen boeken en de “Ode aan Spanje” in haar laatste column voor Espanje van Maartje Bakker. Ik zal haar columns missen. Jan

Ik vond dit keer het artikel “Op je nachtkastje” leuk, omdat het weer eens iets anders is als de beschrijvingen van de verschillende delen van Spanje, die ons overigens ook heel erg aanspreken en enthousiast maken om ze te bezoeken. Ik vond het leuk om de boekentips te lezen van genoemde Spanje-kenners en ben gelijk begonnen in het boek van Isabel Allende, Bloemblad van zee, ook om meer te weten te komen uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog. Marianne

Persoonlijk vond ik het artikel over Cereza del Jerte heel leuk omdat ik al in de streek op vakantie ben geweest en Valle del Jerte was toen een daguitstap, waarbij ik dacht dat ik naar het “Haspengouw” van Spanje ging. Maar met deze nieuwe informatie krijg ik toch weer een heel andere blik op de streek en zou het nog wel eens leuk zijn de plaats opnieuw te bezoeken. Jurgen

Ik moet hiervoor een moeilijke keuze maken, maar het artikel over Cereza del Jerte boeide mij enorm. Als kersen liefhebber natuurlijk maar ook interessant om te horen dat ze zich echt uit de naad werken tijdens  de pluk.  Geert

Gouden Bergen in Galicië: Door dit artikel heb ik zin om het gebied te zien. Het lijkt me een prachtig gebied en het lijkt me heerlijk om de wijn te proeven. Francina

Mijn voorkeur gaat wel uit naar reisverslagen en de ontdekkingstochten die ik lees zoals bijvoorbeeld de avonturen van Chloë Sterk. Mijn favoriet uit deze editie (voor mij is het mijn eerste editie) vond ik fietsen op de vulkaan. Nu is Lanzarote al jaren een favoriet van mij, ik noem het altijd mijn ‘secret escape naar een pirateneiland’. Dat bedoel ik niet oneerbiedig, maar het eiland en zijn bewoners hebben een andere sfeer en relaxedheid dan de andere grote Canarische Eilanden. En ondanks dat ik er al jaren kom, ontdek ik via dit verslag toch weer nieuwe dingen. Nu weet ik zeker dat ik de volgende keer zeker een oversteek moet maken naar het kleine zusje La Graciosa dankzij dit prachtige verhaal! Ik kijk nu al uit naar de volgende editie, Hasta pronto Agnes

 

Je bestelt editie 1 2021 met deze artikelen via deze link