Spanje telt tientallen prachtige dorpjes. Plekken waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Fotogenieke gehuchten. Magische dorpskernen. De allermooiste dorpen van het land krijgen een plek op de lijst van de stichting Los Pueblos más Bonitos de España (De Mooiste Dorpen van Spanje).

De stichting Los Pueblos más Bonitos de España werd in 2011 in het leven geroepen. Het doel van de stichting is om de meer afgelegen gebieden bekend te maken onder het publiek en om het cultureel erfgoed hier te behouden.

Op 1 oktober vindt de jaarlijkse ‘Día de Los Pueblos más Bonitos de España’ plaats. De vlag wordt dan in alle dorpen gehesen en alle culturele en toeristische activiteiten zijn deze dag gratis. Om in aanmerking te komen voor het predikaat ‘mooiste dorp’ mag een gemeente niet meer dan 15.000 inwoners hebben en moet er sprake zijn van natuurlijk of bouwkundig erfgoed. Daarnaast moet het er schoon zijn, de gevels goed onderhouden worden, en moet het onderhoud van het groen en bijvoorbeeld parkeerplekken in orde zijn. Bij een positief oordeel mag een dorp zich officieel een van de pueblos noemen.

Momenteel (2019) staan er 79 dorpen op de lijst met ‘Mooiste dorpen van Spanje’. Dit vinden wij de twintig mooiste (op willekeurige volgorde):

Ujue (Navarra)

Ujué, Navarra

Candelario (Castilië en León)

Candelario, Castilië en León

Tazones (Asturie)

 Tazones-Asturias.jpg

Viniegra de Arriba (La Rioja)

Viniegra de Arriba (La Rioja)
Potes (Cantabrie)

Potes (Cantabria)

Bagergue (Lleida)

Bagergue(Lleida)

Nijar (Almería)

Nijar(Almería)

Setenil de las Bodegas (Cadiz)

Setenil-de-las-Bodegas-Cádiz.jpg

Chinchón (Madrid)

Chinchon
Tejeda (Las Palmas)

Tejeda

Mojácar

Mojacar
Albarracín (Aragón)

Albarracin

Pedraza  (Castilie en Leon)

Pedraza

Peniscola (Valencia)

peniscola

Lees ook: Game of Thrones filmlocaties in Spanje

Sajazarra of Briones (La Rioja)

Sajazarra of Briones (La Rioja)

Guadalupe (Extremadura)

guadalupe

Fornalutx

Fornalut

Laguardia (Baskenland)

Laguardia Baskenland

Mondoñedo (Galicie)

Mondoñedo Galicie

Llastres  (Asturie)

Llastres

21. Valverde de los Arroyos of Almagro (Castielie la Mancha)

 

De complete en actuele lijst met dorpen is ook te vinden op deze site.

 

 

Meer lezen?

Besalú, een van de mooiste dorpen van SpanjeDe 10 mooiste Spaanse dorpen

Cuenca, Toledo en Ronda verwelkomen dagelijks massa’s mensen, maar er zijn nog zo veel andere, minstens zo mooie plaatsen. ESPANJE! presenteert de tien mooiste, vaak stille dorpjes.

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

Casa Rural El Portón de MurilloDe 9 allerbeste vakantie-accommodaties in Spanje

Ben je op zoek naar een fijn vakantieadres onder de Spaanse zon? In deze top 9 staan de drie beste hotels, de drie beste bed & breakfasts en de drie beste appartementen/vakantiehuizen. Al deze accomodaties scoren op Booking.com een rapportcijfer van een 9,5 of hoger, het beste van het beste dus! Hier heb je gegarandeerd een topvakantie.