Spanje telt tientallen prachtige dorpjes. Plekken waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Fotogenieke gehuchten. Magische dorpskernen. De allermooiste dorpen van het land krijgen een plek op de lijst van de stichting Los Pueblos más Bonitos de España (De Mooiste Dorpen van Spanje).

De stichting Los Pueblos más Bonitos de España werd in 2011 in het leven geroepen. Het doel van de stichting is om de meer afgelegen gebieden bekend te maken onder het publiek en om het cultureel erfgoed hier te behouden. De stichting is geïnspireerd op de Franse tegenhanger ‘Les Plus Beaux Villages de France’.

Op 1 oktober vindt de jaarlijkse ‘Día de Los Pueblos más Bonitos de España’ plaats. De vlag wordt dan in alle dorpen gehesen en alle culturele en toeristische activiteiten zijn deze dag gratis.

Ujué, Navarra

De zogenoemde ‘Noche Romántica’ wordt in de avond van 23 juni gehouden. Op deze avond vinden in de pueblos verschillende activiteiten plaats (kijk op de site voor alle activiteiten per dorp). Het feest vind gelijktijdig plaats met de zomerzonnewende in Italië, Frankrijk en België en het Sant-Joan-feest in Spanje. Om klokslag twaalf uur, geven geliefden elkaar een kus, onder het mom ‘de mooiste van de wereld’.

Om in aanmerking te komen voor het predikaat ‘mooiste dorp’ mag een gemeente niet meer dan 15.000 inwoners hebben en moet er sprake zijn van natuurlijk of bouwkundig erfgoed. Daarnaast moet het er schoon zijn, de gevels goed onderhouden worden, en moet het onderhoud van het groen en bijvoorbeeld parkeerplekken in orde zijn. Bij een positief oordeel mag een dorp zich officieel een van de pueblos noemen.

De mooiste dorpen

Benieuwd naar de nieuwste dorpen? Hieronder volgt een complete lijst.

Candelario, Castilië en León

Andalusië: Mojácar, Pampaneira, Lacainena de las Torres, Vejer de la Frontera, Frigiliana, Zuheros, Capileira, Grazalema, Segura de la Sierra, Zahara, Bubión, Almonaster la Real.

Aragón: Valderrobres, Albarracín, Calaceite, Puertomingalvo, Rubielos de Mora, Cantavieja, Aínsa, Anento, Alquézar, Ansó, Sos del Rey Católico, Mirambel.

Castilië en León: Maderuelo, Medinaceli, Ayllón, Pedraza, Urueña, Frías, La Alberca, Mogarraz, Candelario, Ciudad Rodrigo, Sepúlveda, Peñalba de Santiago, Caleruega, Covarrubias, Miranda del Castañar, Puebla de Sanabria, Yanguas, Ledesma, Lerma.

Valencia: Peñíscola, Morella, El Castell de Guadalest, Vilafamés.

La Rioja: Sajazarra, Briones.

Madrid: Chinchón.

Navarra: Ujué.

Extremadura: Trujillo, Guadalupe.

Castilië-La Mancha: Valverde de los Arroyos, Alcalá del Júcar, Almagro, Hita, Villanueva de los Infantes.

Canarische Eilanden: Tejeda (op Las Palmas).

Baskenland: Laguardia.

Balearen: Fornalutx.

Galicië: Mondoñedo, Castro Caldelas.

Cantabrië: Santillana del Mar, Bárcena Mayor, Liérganes.

Asturië: Llastres, Torazu.

De complete en actuele lijst met dorpen is ook te vinden op deze site.

Voor meer informatie over de stichting kun je terecht op deze site.

Meer lezen?

Besalú, een van de mooiste dorpen van SpanjeDe 10 mooiste Spaanse dorpen

Cuenca, Toledo en Ronda verwelkomen dagelijks massa’s mensen, maar er zijn nog zo veel andere, minstens zo mooie plaatsen. ESPANJE! presenteert de tien mooiste, vaak stille dorpjes.

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

Casa Rural El Portón de MurilloDe 9 allerbeste vakantie-accommodaties in Spanje

Ben je op zoek naar een fijn vakantieadres onder de Spaanse zon? In deze top 9 staan de drie beste hotels, de drie beste bed & breakfasts en de drie beste appartementen/vakantiehuizen. Al deze accomodaties scoren op Booking.com een rapportcijfer van een 9,5 of hoger, het beste van het beste dus! Hier heb je gegarandeerd een topvakantie.