Veel Spanjaarden hebben hun loten al máánden in huis. En wie er nog geen heeft, sluit zonder mokken achteraan in de rij voor het loterijkantoor. Iédereen hoopt op 22 december namelijk in de prijzen te vallen tijdens El Gordo – ‘De Dikke’ – , de jaarlijkse kerstloterij. ESPANJE! vertelt je in dit artikel alles over deze op-en-top Spaanse kersttraditie.

De loten

Een heel lot van El Gordo kost 200 euro. Een groot bedrag, dus vaak wordt dit lot samen gekocht met familie, vrienden of collega’s. De eventuele winst wordt dan verdeeld. Je kunt ook één tiende (un décimo) van een lot kopen voor 20 euroOp de loten staan vijf cijfers van 00000 tot 99999. Wanneer je wint, wordt 70 procent van het gewonnen bedrag uitgekeerd, de overige 30% gaat naar de Spaanse overheid, die het geld aan goede doelen uitreikt.

 

 

Veel Spanjaarden geven elkaar een lot cadeau in december. Wil je ook iemand blij maken? Geef dan een abonnement op het mooie tijdschrift ESPANJE! cadeau. Je regelt het hier. Altijd prijs!

 

 

De trekking

Voor de trekking moet je vroeg je bed uit: deze begint op 22 december al om 8 uur ’s ochtends! Op dit tijdstip mag het publiek de zaal, waar de trekking live wordt gehouden, binnenkomen. De president en een notaris zijn ook aanwezig bij de trekking.

Uit twee grote, gouden, tombola’s rollen daarbij steeds twee balletjes: uit de ene het winnende lotnummer en uit de ander het gewonnen bedrag. Dit gebeurt op geautomatiseerde wijze. Het nummer en het bedrag worden daarna al zingend voorgelezen door kinderen van het Colegio de San Ildefonso in Madrid.

Wanneer er een groot bedrag uit komt rollen laten de kinderen de balletjes aan de president en zijn team zien en worden ze ook aan het publiek getoond.

De leukste reclames

Een maand voorafgaand aan de trekking van El Gordo moet de reclame Spanjaarden nog net dat laatste zetje geven om (nog) een lot in huis te halen. Het is vaak dé reclame van het jaar, met een sentimentele (kerst)boodschap. Houd je zakdoek er maar bij. Dit zijn de reclames van 2022 en de jaren daarvoor:

 

2022

 

 

2021 

 

 

2020

2019

2018

2017

2016

2015

Weetjes over ‘El Gordo’

  • De kerstloterij wordt sinds 1812 gehouden.
  • Het begon als een inzamelingsactie voor weeskinderen
  • Je kunt de cijfers van het lot niet zelf kiezen, deze staan er al op. Je kunt wel speciaal op zoek gaan naar het lot dat je wilt hebben. Verschillende winkels verkopen verschillende nummers.  Er zijn ook veel nummers online te verkrijgen.
  • De ceremonie rondom de trekking kan wel 3 uur duren, waarna de feesten nog doorgaan in cafés en op straat.
  • De loterij is ontworpen om zoveel mogelijk winnaars te krijgen.
  • In het dorpje Sort, in de provincie Lleida, is de Gordo al vaak gevallen. Veel mensen gaan hier naartoe om een lot te kopen. Grappig detail: ‘sort’ betekent ‘geluk’ in het Catalaans. Lees hier meer. 
  • Er zijn 100.000 verschillende lotnummers die vaker worden gedrukt. Met één lot kan dus meerdere keren hetzelfde grote bedrag worden gewonnen.