themanummer Spaans Onze TaalDe Nederlandse taal heeft relatief weinig Spaanse leenwoorden. Uit het Frans nemen we bijvoorbeeld veel meer woorden over. Onze Taal deed een groot onderzoek en kwam tot de conclusie dat slechts 0,01 procent van onze woorden een Spaanse afkomst heeft. En nu mag jij raden wat de meest populaire Spaanse leenwoorden zijn.

Etymologe Nicoline van der Sijs telde voor het themanummer Spaans, dat zaterdag 8 juni wordt gepresenteerd in Den Haag, 1.046.484 woorden in een groot krantencorpus uit 2002 en concludeerde dat dus niet meer dan 0,01 procent daarvan een Spaans leenwoord betrof.

Het meest gebruikte Spaanse leenwoord in de Nederlandse taal is mais (maíz in het Spaans), gevolgd door tango, cocaïne (cocaína), tabak (tabaco) en chocolade (chocolate). Maar wist je dat woorden als ‘hangmat’ en ‘patat’ ook afstammen van het Spaans? De complete lijst vind je in het themanummer Spaans van Onze Taal, dat je online kunt bestellen.

In het themanummer besteedt Onze Taal verder aandacht aan Spaanse blunders en versprekingen, waar we nogal hard om hebben gelachen. Ook erg leuk: nep-uitdrukkingen als ‘hasta la pasta’, bijzondere tekens (het golfje op de ñ) en Spaanse invloeden in nederhop.

Lees ook: grappige versprekingen in het Spaans

Winactie

ESPANJE! mag 10 keer het Themanummer Spaans van Onze Taal weggeven. Vrijdag 7 juni publiceren we een bericht op onze Facebookpagina. Kans maken? Laat in de reacties weten wat jouw favoriete woord is uit de Spaanse taal. We nemen via Facebook contact op met de winnaars.

Zeker weten dat je het Themanummer deze zomer in huis hebt? Bestel het magazine dan via de website van Onze Taal.