Het valt me altijd op dat in drukke toeristische kustplaatsen de beste restaurants vaak op de lelijkste plekken zitten. Of anders gezegd: in een restaurant pal aan de strandpromenade met uitzicht op zee is de kans groot dat er vooral gerechten als biefstuk en pizza op de kaart staan. Best lekker op zijn tijd maar niet bepaald Spaans.

Daarvoor moet je in van die achterafstraatjes zijn of op weinig pittoreske locaties. Zo is de beste paella van Los Cristianos te krijgen bij restaurant Raymond (adres: Av. Los Playeros 12). De tafels en stoelen op de stoep schuin tegenover een benzinestation staan eigenlijk een beetje in de weg. In mei gaat het restaurant steevast een maand dicht en worden de ijzeren poten van het formica meubilair van een nieuw laagje zwarte verf voorzien. Maar paella is niet Canarisch, al is er wel een plaatselijke variant die arroz amarillo heet.

Abordo

Voor streekgerechten kun je het beste naar Abordo, dat net als Raymond al tientallen jaren bestaat. Vroeger zat het restaurant in een steeg met nul uitzicht maar begin dit jaar is het verhuisd naar het hoekpand ernaast en de inrichting is nu min of meer trendy. Tegenwoordig kijk je uit op een pleintje en ook nog op zee, je zou Abordo zomaar over één kam kunnen scheren met de restaurants even verderop. Insiders weten wel beter. Abordo heeft Canarische eigenaars die weigeren de gebruikelijke toeristische hap te serveren. Eigenlijk is de enige concessie de meertalige menukaart. Maar je kunt ook naar de vitrine lopen en een verse vis aanwijzen. Adres: Paseo Juan Bariajo 6.

 

Etteke de Boer woont sinds 1995 in het zuiden van Tenerife waar ze werkt als freelance tolk, vertaler en journalist, onder andere voor tnttenerife.com

Lees alle berichten over:

blog
etteke
local
los cristianos
restaurants
tenerife