zonsondergang La Palma
Als iemand op Instagram of Facebook foto’s van een Nederlandse volle maan post, is mijn eerste gedachte altijd wat daar zo speciaal aan is. Ik ben domweg vergeten dat het een luxe is dat ik elke maand vanaf mijn balkon van dit bijzondere fenomeen kan genieten. Sterren zie je echter nauwelijks in het uitbundig verlichte Los Cristianos op Tenerife. Daarvoor moet je de bergen in.

Op de Canarische Eilanden vind je een paar van de belangrijkste sterrenwachten ter wereld. Als je in Nationaal Park Las Cañadas del Teide richting noordoosten rijdt, kun je de futuristische gebouwen in het ruige landschap van Izaña zien schitteren. In deze omgeving heeft het European Space Agency begin deze eeuw testen met prototypes van marswagentjes uitgevoerd. Niet alleen omdat het landschap grote overeenkomsten vertoont met de rode planeet, maar ook omdat de lucht er heel droog is. Marswagentjes kunnen slecht tegen vocht.

Lees ook: Etteke tipt – Op Tenerife schijnt altijd de maan (deel 1)

Bovenop het eiland is de atmosfeer loepzuiver, de lichtvervuiling minimaal en het is er zelden bewolkt. Dankzij de eerste drie edities van sterrenkundig festival Starmus is het ook tot het grote publiek doorgedrongen dat de nachtelijke hemel van Tenerife heel bijzonder is. Stephen Hawkins, de aan zijn rolstoel gekluisterde wetenschapper met zijn karakteristieke computerstem, was een van de eregasten. Hij mocht vanwege zijn slechte gezondheid niet vliegen dus kwam per cruiseschip. Zijn medische staf van tien personen moest mee dus de onkosten waren astronomisch. Het eerste festival was daarom een financiële strop maar zorgde wel voor de gewenste aandacht.

Naast de gebruikelijke excursies naar opvallend natuurschoon en mooie gevels zijn er sinds een jaar of acht dus ook allerlei avondexcursies. Daarbij krijg je in het pikkedonker uitleg over wat er boven je allemaal aan hemellichamen te zien is. Vaak wordt zo’n excursie gecombineerd met een spectaculaire zonsondergang boven de wolken. Maar je kunt natuurlijk ook in je eigen (huur)auto naar boven gaan. Wie niet in het donker over bochtige bergwegen wil terugrijden, kan een luxe hotelnacht boeken in de Parador del Teide of een sober verblijf op een stapelbed in berghut Altavista.

Lees ook: 7 x de Canarische Eilanden

Etteke de Boer woont sinds 1995 in het zuiden van Tenerife waar ze werkt als freelance tolk, vertaler en journalist. In 2018 schreef ze de reisgids “Tenerife – Verrassend groen eiland vol variatie”.