UPDATE: VANWEGE DE CORONAMAATREGELEN WORDT DEZE FEESTELIJKE PREMIÈRE UITGESTELD. SAMEN MET CINEART EN PATHE KIJKEN WE NU NAAR DE MLOGELIJKHEDEN. NADER BERICHT VOLGT

 

Op 15 december viert ESPANJE! haar tienjarige bestaan in Koninklijk Theater Tuschinski met de exclusieve voorpremière van Madres paralelas, de nieuwe film van Pedro Almodóvar met Penélope Cruz in de hoofdrol. En jij kunt daar bij zijn!

Madres paralelas gaat op 16 december in première in het hele land. Een dag eerder vieren we met onze lezers dat in 2011 de eerste editie van ESPANJE! verscheen. Dat doen we natuurlijk lekker Spaans met een drankje, muziek, een good gevulde Spaanse goodiebag en een fantastische loterij. Je kunt kaartjes reserveren via deze link bij Koninklijk Theater Tuschinski. Als abonnee van ESPANJE! krijg je maar liefst €3 korting op een kaartje (je betaalt slechts €12) met een maximum van 6 kaartjes. Je kunt hier je abonnement afsluiten. Wees er snel bij  voor de beste plek in de zaal. De kaartverkoop begon zaterdag 20 november en in één dag waren er al  meer dan 80 kaartjes verkocht. En dan dit nog: Mocht de voorpremière vanwege corona niet doorgaan, dan krijg je gewoon je geld terug van Pathé.

Keukenscene madres paralelas

Janis leert Ana hoe je tortilla de patatas maakt

Waar gaat Madres paralelas over?

Wij hebben de film al even mogen zien en vinden het echt de beste film van Pedro Almodóvar ooit. En dat komt vooral door het spel van Cruz en Smit maar ook door het bijzondere verhaal dat veel mensen zal aanspreken. Na het grote succes van Dolor y Gloria, waarin het leven van de regisseur zelf centraal stond (en Penélope Cruz zijn moeder speelde), is Almodóvar nu weer terug bij zijn oude vertrouwde  thema: het moederschap. Penélope Cruz speelt de fotografe Janis, dochter van hippies die haar vernoemd hebben naar Janis Joplin. Ze is samen met een expert een onderzoek begonnen naar het massagraf waarin mensen uit het dorp van haar grootouders begraven liggen. Dan raakt ze plotseling zwanger. Als ze bevalt in het ziekenhuis ontmoet ze de tiener Ana, gespeeld door Milena Smit, die per ongeluk zwanger is geworden en bang is voor wat komen gaat. Ana heeft een slecht contact met haar ouders, maar heeft wel vertrouwen in Janis. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze madres paralelas. Maar Janis draagt een groot geheim bij zich dat ze aan niemand wil opbiechten. Tot ze niet meer kan leven met de leugen en Ana de waarheid vertelt. Dan barst de bom. Als het zover is, hebben we inmiddels al heel wat traantjes weggepinkt. Maar gelukkig keren de zaken zich ten goede en is het ten slotte eind goed al goed.

 

Pedro Almodóvar en Penélope Cruz vertellen over hun jarenlange samenwerking en de totstandkoming van Madres paralelas in editie 4 2021 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen

Coppa Volpi voor Penélope Cruz in Venetië

Penélope Cruz ontving in september in Venetië de Coppa Volpi, de Italiaanse filmprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Toen ze de prijs in ontvangst nam hield ze een emotionele speech waarin ze Pedro bedankte voor alles wat hij haar heeft gegeven. Ook haar gezin (echtgenoot Javier Bardem en hun kinderen), de rest van de cast en haar eigen moeder bedankte ze. Maar het meest bijzonder waren de woorden over haar in juli 2021 overleden schoonmoeder, de actrice Pilar Bardem. ‘Aan het eind van ons laatste gesprek zei ze “ik hou van je”. Het zouden haar laatste woorden tegen me zijn. Maar daarna hoorde ik nog iets, heel zacht en stilletjes en met een glimlach op haar gezicht zei ze nog twee woorden: Coppa Volpi.’ Je kunt de hele speech hieronder zien. Cinéart haalt de film naar Nederland en maakt dit bijzondere ESPANJE-lustrum mogelijk.

 

Verder lezen: de beste films van Pedro Almodóvar

Verder lezen: de beste films van Penélope Cruz