Op 9 maart is de exclusieve ESPANJE!-voorpremière van Madres paralelas, in Koninklijk Theater Tuschinski. Je bent van harte welkom in daar bij te zijn!

Madres paralelas, de nieuwe film van Pedro Almodóvar met Penélope Cruz in de hoofdrol, gaat op 10 maart 2022 in première in het hele land. Een dag eerder vieren we met onze lezers het 10-jarige lustrum van ESPANJE! Dat doen we natuurlijk lekker Spaans met een Spaans drankje, Spaanse muziek en een goed gevulde Spaanse goodiebag. Je kunt kaartjes reserveren via deze link bij Koninklijk Theater Tuschinski. Als abonnee van ESPANJE! krijg je €3 korting op een kaartje (je betaalt slechts €12) met een maximum van 6 kaartjes. Daarvoor heb je wel een speciale voucher nodig. Heb je een abonnement? Mail dan naar madresparalelas@gmail.com. Dan krijg je de voucher toegestuurd. Heb je nog geen abonnement? Dan kun je dat hier afsluiten. Wees er snel bij voor een mooie plek in de zaal. En dan dit nog: Mocht de voorpremière vanwege onvoorziene omstandigheden niet doorgaan, dan krijg je gewoon je geld terug van Pathé.

Keukenscene madres paralelas

Penélope Cruz en Milena Smit als Janis ein Ana in Madres paralelas

 

Waar gaat Madres paralelas over?

Wij hebben de film al even mogen zien en vinden het echt de beste film van Pedro Almodóvar ooit. En dat komt vooral door het spel van hoofdrolspeelsters Cruz en Smit maar ook door het bijzondere verhaal dat veel mensen zal aanspreken. Na het grote succes van Dolor y Gloria, waarin het leven van de regisseur zelf centraal stond (en Penélope Cruz zijn moeder speelde), is Almodóvar nu weer terug bij zijn oude vertrouwde  thema: het moederschap. Penélope Cruz speelt de fotografe Janis, dochter van hippies die haar vernoemd hebben naar Janis Joplin. Ze is samen met een expert een onderzoek begonnen naar het massagraf waarin mensen uit het dorp van haar grootouders begraven liggen. Dan raakt ze plotseling zwanger. Als ze bevalt in het ziekenhuis ontmoet ze de tiener Ana, gespeeld door Milena Smit, die per ongeluk zwanger is geworden en bang is voor wat komen gaat. Ana heeft een slecht contact met haar ouders, maar heeft wel vertrouwen in Janis. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze madres paralelas. Maar Janis draagt een groot geheim bij zich dat ze aan niemand wil opbiechten. Tot ze niet meer kan leven met de leugen en Ana de waarheid vertelt. Dan barst de bom. Als het zover is, hebben we inmiddels al heel wat traantjes weggepinkt. Maar gelukkig keren de zaken zich ten goede en is het ten slotte eind goed al goed. Lees hier onze recensie.

 

 

 

Pedro Almodóvar en Penélope Cruz vertellen over hun jarenlange samenwerking en de totstandkoming van Madres paralelas in editie 4 2021 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen

Coppa Volpi voor Penélope Cruz in Venetië

Penélope Cruz ontving in september in Venetië de Coppa Volpi, de Italiaanse filmprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Toen ze de prijs in ontvangst nam hield ze een emotionele speech waarin ze Pedro bedankte voor alles wat hij haar heeft gegeven. Ook haar gezin (echtgenoot Javier Bardem en hun kinderen), de rest van de cast en haar eigen moeder bedankte ze. Maar het meest bijzonder waren de woorden over haar in juli 2021 overleden schoonmoeder, de actrice Pilar Bardem. ‘Aan het eind van ons laatste gesprek zei ze “ik hou van je”. Het zouden haar laatste woorden tegen me zijn. Maar daarna hoorde ik nog iets, heel zacht en stilletjes en met een glimlach op haar gezicht zei ze nog twee woorden: Coppa Volpi.’ Je kunt de hele speech hieronder zien. Intussen is Penélope ook genomineerd voor een Oscar net als de muziek van Madres paralelas. Op 27 maart weten we of ze hem ook heeft gewonnen. Cinéart haalt de film naar Nederland en maakt dit bijzondere ESPANJE-lustrum mogelijk.

 

 

 

Verder lezen: de beste films van Pedro Almodóvar

Verder lezen: de beste films van Penélope Cruz

 

 

Verder kijken: hieronder zie je het YouTube-filmpje van de première van Dolor y Gloria in Tuschinski in 2019