Flamenco danseres

Flamenco en jeugd: het is een perfecte combinatie. Kleine kinderen leren samen muziek maken, pubers worden via ‘Alegría’ en ‘Soleá’ langs de toppen en dalen van de menselijke emoties geleid en jongvolwassenen worden uitgedaagd hun plek in de wereld te claimen bij de ‘juerga’ en het dansen in de kring. Het is dan ook niet voor niks dat Flamenco Biënnale Nederland speciale aandacht besteedt aan de nieuwe generatie met programma-onderdelen voor kinderen en de kortingsaanbieding ‘Flamenco Young’.

Ontdek flamenco met korting

Onder de titel ‘Flamenco Young’ biedt het festival iedereen onder de 30 jaar maar liefst 30 procent korting op een select aantal voorstellingen. Niet zomaar voorstellingen, je gaat meteen ‘het diepe’ in met de top van de flamencowereld. Dacht je dat flamenco iets was van alleen waaiers en stippeljurken? Laat je verrassen door deze vernieuwende en gevarieerde kunstvorm. Bij alle Flamenco Young voorstellingen is er zowel dans als muziek, deze voorstelling zijn allemaal in Amsterdam.

Lees ook: Het ABC van de Flamenco

Andrés Marín ‘D. Quixote’
Flamenco is rock ’n roll
Dit ga je zien: een brandende hanenkam, dansers in de boksring en performance vanuit de daklozentent. Dit ga je ontdekken: Er zit een Don Quichot in ons allemaal.
Vrijdag 18 januari, ITA.

Olga Pericet ‘La Espina …’
Flamenco vertelt een verhaal
Dit ga je zien: geen roos zonder doorn, dans op een tafel. Dit ga je ontdekken: “lieve help, wat een kracht kan er uit zo’n kleine vrouw komen”.
Zaterdag 19 januari, ITA.

Leonor Leal ‘Nocturno’
Flamenco is een gesprek
Dit ga je zien: spelen, ontdekken, uitdagen. Dit ga je ontdekken: er zit muziek in van alles.
Zondag 20 januari, Theater Bellevue.

Amir ElSaffar & Vanesa Aibar: ‘Luminescencia’
Flamenco swingt
Dit ga je zien: een aangename klankenvereniging. Dit ga je ontdekken: “ik heb zojuist twee werelddelen bij elkaar horen komen”.
Zaterdag 2 februari, Muziekgebouw aan ’t IJ.

‘Eduardo Guerrero & Slagwerk Den Haag: ‘¡Kick- Pluck – Planta…!’
Flamenco is percussie
Dit ga je zien: onstuitbare ritmes. Dit ga je ontdekken: “ik wil nú ergens op trommelen”.
Zaterdag 2 februari, Muziekgebouw aan ’t IJ.

Voorwaarden Flamenco Young korting:
-Je bent jonger dan 30 jaar (leeftijd kan gecontroleerd worden, neem je ID mee)
-Er zijn per voorstelling 30 Flamenco Young kaartjes beschikbaar.

Flamenco voor kinderen

Kleine jongetjes en meisjes kunnen veel leren van flamenco: samen muziek maken, stevig in je (flamenco)schoenen staan en laten zien wie je bent. Alle evenementen zijn in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam.

El Árbol con Alas (De Boom met Vleugels) – Voorstelling van de Spaanse flamencodanseres Anabel Veloso met haar muziekgezelschap. De voorstelling is geschikt voor kinderen ouder dan 5 jaar. Met een prachtig sprookjesachtig verhaal worden de kinderen meer geleerd over alle soorten flamenco die er zijn. Na afloop mogen ze zelf het podium op om zelf flamenco te maken, inclusief hoedjes, jurken, schoenen en waaiers. Tickets via het theater. Zondag 27 januari, 13.30 uur en 15.30 uur, Grote Zaal.

Flamenco4Kids met Pastora – Openbare workshop voor kinderen van 5 t/m 10 jaar van flamencodanseres Pastora. Na afloop laten Pastora’s vaste leerlingen zien wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben. Toegang gratis. Zaterdag 2 februari, 14.00 uur, Entreehal.

SoundLAB Flamenco – Workshop voor kinderen (maar volwassenen mogen meedoen). In het kader van ‘Maak Muziek!’ leert percussionist Claudio Spieler over de flamencoritmes en wordt er met de cajón (flamencotrommel) en andere instrumenten muziek gemaakt. Tickets via het theater. Zondag 3 februari, 13.00 uur Atriumzaal.

Gratis naar flamenco

Zaterdag 2 en zondag 3 februari wordt Muziekgebouw aan ’t IJ en het naastgelegen Bimhuis Amsterdam helemaal overspoeld met flamenco. Naast de grote voorstellingen is er ook een uitgebreid randprogramma met films, lezingen, workshops, sherry proeverij, recital en boekpresentatie, flamenco en yoga en een interactieve flamenco-installatie. Bijna al deze randevenementen zijn gratis.

Dit artikel is geschreven door Ginette Lavell, flamencojournalist en eigenaar van www.flamencoagenda.nl: de agenda voor alle flamenco evenementen in Nederland en België. Bekijk hier het volledige programma van de Flamenco Biënnale Nederland.

Lees meer: Flamencoagenda tipt: De gitaristen