De gitaar is onmisbaar in flamenco. Het is het instrument dat ‘dromen laat huilen’ aldus de dichter Lorca. Flamenco Biënnale Nederland biedt dan ook volop ruimte voor flamencogitaar. Iedere editie zijn er weer nieuwe ontdekkingen te doen, zo ook dit jaar. Er is vernieuwing, verbinding en verrassing. Echt iets om naar uit te kijken als je van Spaanse gitaar houdt of je gewoon graag laat betoveren door prachtige muziek.

De drie gitaarkopstukken van Flamenco Biënnale 2019 zijn Jose Quevedo ‘Bolita’, Dani de Morón en David Carmona. Maar op de Hollandse grond is er ook volop gitaartalent opgebloeid, zo zijn ook Peter Kalb en Tino van der Sman geprogrammeerd op het festival. Cadeautip: ken je een echte flamencogitaarfan? Tino presenteert tijdens het festival zijn boekje vol flamencoverhalen. Zie onderaan dit artikel.

De swing van José Quevedo ‘Bolita’

Jose Quevedo

Swing en Jerez gaan onmiskenbaar hand in hand. En als een gitarist zijn 30-jarige professionele flamencocarrière viert, kan je rekenen op een swingend feestje. José Quevedo ‘Bolita’ is die gitarist en is op verschillende momenten op het festival te zien. Zo speelt hij twee versies van zijn voorstelling ‘Caótico’: als trio samen met zijn ‘muzikale broerders’ Paquito González (percussie), Pablo Martín Caminero (bas), en in uitgebreide bezetten met toevoeging van de Flamenco Big Band en de blazers van Bernard van Rossum en flamencozanger El Londro.

Daarnaast zal José Quevedo een ‘flamencoverkennistocht met jazzimpro’s’ doen met de Nederlandse pianist Tony Roe als speciale festivalcreatie ‘This is not flamenco’.

Te zien:

Advertentie

– ‘Caótico’ Trio: woe 30 januari 20.30 uur, Podium Grounds Rotterdam.
– ‘Caótico’ & Bolita Big Band: do 31 januari 20.30 uur, Bimhuis Amsterdam & za 2 februari 20.30 uur, TivoliVredenburg Utrecht.
– ‘DeDos’ Tony Roe & José Quevedo: za 2 februari 17.00 uur Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam.

Los en virtuoos gitaarspel van David Carmona

David Carmona

David Carmona presenteert zijn album ‘Sueños de Locura’ (dromen van krankzinnigheid). Het festival meldt dat deze jonge gitarist werd uitgeroepen tot “adoptiezoon, enige erfgenaam, de toekomst van de flamencogitaar”. Een eer die eerder alleen de echte toppers als Rafael Riqueni, Niño de Pura en Vicente Amigo ten deel vielen. Carmona staat bekend om zijn losse, virtuoze gitaarspel.

Te zien:

– Za 9 februari 20.30 uur, Bimhuis Amsterdam.
– Zo 10 februari 15.00 uur, LantarenVenster Rotterdam.

Dani de Morón met een all-star line-up

Dani de Moron

Dani de Morón is een gevestigde naam in de flamencogitaar en dan ook Artist in Residence van de Flamenco Biënnale 2019. Volgens het festival blinkt deze gitarist uit in “het ontlokken van de prachtigste nieuwe harmonieën en stemmingen aan zijn snaren.” Bovendien heeft hij “de traditionele alzapúa (de duim swingend op de lage snaren) als vanzelfsprekend in zijn vingers.” De voorstelling “Dani de Morón & special guest Patricia Guerrero” is drie keer te zien tijdens het festival en biedt een complete line-up met als niet te missen bonus de drie geweldige zangers: Jesús Méndez, Antonio Reyesen Duquende. De beroemde ‘palmastweeling’ Los Mellis zullen het gezelschap ritmisch begeleiden. En, last maar zeker nog least, zal Patricia Guerrero als gastdanser optreden. Zij heeft ook haar eigen programma op het festival, ‘Distopía’, waar Dani de Morón als begeleidend gitarist speelt.

Te zien:

– Vr 1 februari 20.00 uur De Roma Antwerpen.
– Za 2 februari 20.15 uur Muziekgebouw Eindhoven.
– Zo 3 februari 20.15 uur Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam.

Flamenco-hommage aan Michael Jackson door Peter Kalb

Peter Kalb

Advertentie

De Nederlandse gitarist Peter Kalb ‘El Periquín’ presenteert zijn hommage aan Michael Jackson. De King of Pop was eigenlijk heel flamenco, aldus de gitarist. Peter Kalb zal optreden met keyboardspeler Martín Fondse, winnaar van de Boy Edgar jazz award.

Te zien:

– Zo 27 januari 16.00 uur Lieve Vrouw Amersfoort.
– Vr 8 februari 20.30 uur De Doelen Rotterdam
– Za 9 februari 20.15 uur Nieuwe Kerk Den Haag

 

Tino van de Sman: geraakt door flamenco

Tino van der Sman is zo Hollands als het gras, maar werd al jong geraakt door flamenco. Inmiddels woont en werkt hij al zo’n 20 jaar in Andalusië en speelt hij in gezelschappen met de grootste flamencoartiesten. Dit jaar is hij te zien als gitarist in de voorstelling Accademia del Piacere, een ontmoeting tussen oost en west met prachtige flamenco en barokke muziek. Daarnaast zal Tino van der Sman zijn boekje ‘Geraakt’ presenteren, humoristische en ontroerende verhalen over zijn leven als Hollandse gitarist in Sevilla.

Te zien:

– Vr 1 februari 20.15 uur ‘Accademia del Piacere’ Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam.
– Za 2 februari15.15 uur Recital en boekpresentatie ‘Geraakt’ Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam.

Het boekje ‘Geraakt’ is een uitgave van Flamencoagenda en zal in een beperkte oplage tijdens het festival verkrijgbaar zijn. Het gaat ongeveer 17,50 euro kosten. Je kan nu al een exemplaar reserveren: tinoboekje@flamencoagenda.nl

Dit artikel is geschreven door Ginette Lavell, flamencojournalist en oprichter van www.flamencoagenda.nl: de agenda voor alle flamenco evenementen in Nederland en België. Bekijk hier het volledige programma van de Flamenco Biënnale Nederland.

Lees ook:

Advertentie

Flamencoagenda tipt – De betoverkunst van Olga Pericet

Flamencoagenda tipt: Flamenco Inclusivo