Antoni Gaudí was een Catalaanse architect die leefde van 1852 tot 1926. Van al zijn werken is de Sagrada Família in Barcelona toch wel het bekendst, maar ‘El Genio’ heeft nog veel meer prachtige gebouwen op zijn naam staan – zowel binnen als buiten Barcelona. Niet minder dan zeven Gaudí-werken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Park Güell

Park Guell Barcelona- Spanje

Park Güell is een stadspark in Barcelona. Eigenlijk moest het een woonwijk worden naar Engels model,  maar dat is er nooit van gekomen. Het park werd gebouwd tussen 1900 en 1912. Sinds 1926, het jaar van Gaudí’s dood, is het een openbaar stadspark. Het centrale punt van het park is het terras met een bank van ruim 100 meter lang, die de vorm heeft van een slang. Ook is er een museum in het park, waar Gaudí zelf een korte tijd woonde. Park Güell staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Park Güell bezoeken? ESPANJE! verkoopt in samenwerking met Ticketbar tickets via deze link

Palau Güell

Palau Guell Barcelona

Palau Güell is een herenhuis in de wijk El Raval in Barcelona. Het werd gebouwd voor Eusebi Güell tussen 1886 en 1889. Dit gebouw is het enige gebouw waarbij Gaudi van begin tot het einde bij betrokken was. Op het dak is een mooie sprookjestuin met kleurrijke schoorstenen die zich perfect lenen voor een selfie. Palau Güell staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Palau Güell bezoeken? ESPANJE! verkoopt in samenwerking met Ticketbar tickets via deze link. 

Lees meer: 48 x UNESCO-erfgoed in Spanje

Casa Milà

Casa Milà -Gaudi- Barcelona

Casa Milà is een appartementengebouw aan de chique winkelstraat Passeig de Gracia in Barcelona. Casa Mila is tussen 1906 en 1910 gebouwd. Het gebouw wordt in de volksmond ‘La Pedrera’ genoemd: De Steengroeve. Deze naam slaat op het uiterlijk van het gebouw, omdat het huis aan geen van de toen geldende architecturale normen voldeed. Op het dak staan 28 gedraaide schoorstenen die natuurlijke ventilatie geven. Casa Milà staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Sagrada Família

Bezoek de Sagrada Familia in Barcelona entreekaarten

De Sagrada Familia is een basiliek in Barcelona en behoort zonder twijfel tot de bekendste kerken ter wereld. De eerste steen werd in 1882 gelegd en de bouw is nog lang niet klaar. De huidige opleveringsdatum staat nu in 2026, precies 100 jaar na de dood van Gaudí. Om de bouw te financieren, wordt het geld van de ticketverkoop gebruikt. De Sagrada Familia staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Sagrada Familia bezoeken? ESPANJE! verkoopt in samenwerking met Ticketbar tickets via deze link. 

Lees meer: Bezoek de Sagrada Familia (tickets, info en tips)

Casa Batlló

Casa Batlló - Gaudi's werk

Casa Batlló is gebouwd in 1877 en ligt, net als Casa Milà, aan de Passeig de Gracia in Barcelona. Het dak van het gebouw heeft de vorm van een draak en de balkonnetjes zouden – enigszins luguber – schedels uitbeelden. Volgens de legende zou het verhaal van Sint Joris (Sant Jordi) en de Draak zich nabij Barcelona hebben afgespeeld. Casa Batlló staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Casa Batlló bezoeken? ESPANJE! verkoopt in samenwerking met Ticketbar tickets via deze link. 

Barcelona City Pass

Ga je binnenkort naar Barcelona? Als de Sagrada Família en Park Güell op het programma staan en je bovendien gebruik wilt maken van de Hop on Hop off bus én de bus van en naar het vliegveld, dan ben je met de Barcelona City Pass een stuk voordeliger uit. Met deze kortingskaart krijg je ook nog eens flinke korting bij andere bezienswaardigheden van Gaudí, zoals La Pedrera en Casa Batlló. Bestellen kan via deze link.

Cripta Colònia Güell

Cripta Colonia Guell -Gaudi

In het Catalaanse dorpje Santa Coloma de Cervelló kun je de crypte bezoeken van de kerk die door Gaudi was ontworpen, maar nooit is gebouwd. De crypte heeft een grillige constructie en glas-in-lood ramen die de transformatie van een vlinder symboliseren als opstanding uit de dood.Cripta Colònia Güell staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Casa Vicens

Casa Vicens was Gaudí’s eerste werk in Barcelona en was lange tijd gesloten voor publiek. Sinds het najaar van 2017 kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in dit prachtige huis in de wijk Gràcia. Het huis is gebouwd in een mengeling van stijlen in opdracht van de tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner.  Casa Vicens staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lees meer: Casa Vicens, Gaudi’s eerste huis in Barcelona

Fietsroute Gaudí in Barcelona

Gek op het werk van Gaudí én op fietsen? Boek dan een persoonlijke fietstour bij El Ciclo, de leukste fietsenzaak van de Catalaanse hoofdstad. Een Nederlandstalige gids kan je op verzoek langs alle Gaudí-werken en andere bezienswaardigheden uit het Catalaans modernisme in Barcelona leiden. Meer informatie vind je op de website. Vermeld bij het boeken dat je interesse hebt in de ESPANJE-GAUDÍ tour.

Bisschoppelijk paleis in Astorga

Het Bisschoppelijk paleis van Astorga, nabij León, is ook een bouwwerk van Gaudí. Het is gebouwd tussen 1889 en 1893 in Catalaans- modernistische neo-gotische stijl. Een juweeltje, vooral van binnen, in een leuk stadje dat langs de Camino de Santiago ligt.

El Capricho

El Capricho -Gaudi

Deze villa is gebouwd tussen 1883 en 1885 in de omgeving van Comillas nabij Santander. Deze villa wordt ook wel een architectonische mengelmoes van bouwstijlen genoemd. Er worden Middeleeuwse, Catalaanse, Moorse en fantasie- elementen in verenigd. Een mooie stop als je de Costa Verde bezoekt.

Casa Calvet

casa-calvet

Ook wel Casa de los Botines genoemd. Gebouwd in León tussen 1891-1894 als een opdracht van vrienden van Eusebi Güell. De doorlopende richels en de aan de straatkant uitstekende dakramen zijn kenmerkend. Boven de hoofdingang prijkt Sint-Joris die de draak doodt. Tijdens een renovatie in 1951 werd het beeld verwijderd en verscheen er een loden buis met de door Gaudí ondertekende tekeningen van het complex.

Catedral de Mallorca

Catedral-de-Mallorca

Aan het eind van de 19e eeuw kwam in de rooms-katholieke kerk een beweging op die zich richtte op liturgische vernieuwing. De bisschop van Mallorca was van mening dat gelovigen in zijn kathedraal niet genoeg zicht hadden op het altaar en hoogkoor. Gaudí kreeg de opdracht om daar verandering in te brengen. De architect rangschikte de boel opnieuw en bracht verrassend moderne effecten en elementen aan. Niet al zijn voorstellen werden echter uitgevoerd. In 1914, Gaudí had de bouwplaats toen al verlaten om zich volledig te kunnen richten op de Sagrada Familia, werden de werkzaamheden stopgezet.

Gaudí Experience

In Barcelona, op een steenworp afstand van Park Güell, kun je de Gaudí Experience bezoeken. In dit Gaudí-centrum leer je alles over de kunstenaar en zijn werk, en wordt je op een 4D-reis meegenomen door zijn wereld. ESPANJE! verkoopt in samenwerking met Ticketbar tickets via deze link.