Wat een plek is dit! Jaap Scholten ging voor ESPANJE! op zoek naar de secret hiding wijnhuizen In Galicië. Zijn oog viel op Adegas Guímaro, ergens op de rechteroever van de Sil. Jaap: ‘Dat ‘ergens’ is weer niks te veel gezegd en we rijden er totaal aan voorbij. Maar ja, je moet ook niet uitkijken naar een chic chateau met geharkte paadjes, gemaaid gras en keurige rozenperkjes. Nee, Guímaro is eigenlijk gewoon een fabriekje waar druiven naar binnen gaan en flessen wijn weer uitkomen. En wat voor een wijn. Geloof het of niet, maar jaren geleden kreeg een wijn uit deze bodega, min of meer aan het einde van de (wijn)wereld, niet minder dan 98 punten van wijngoeroe Robert Parker, met speciale vermelding in zijn magazine The Wine Advocate. De dag erna stond de nationale televisie voor de deur. Maar de familie, met Pedro Rodríguez Guímaro voorop, is er hetzelfde onder gebleven. Ze zagen geen enkele noodzaak om van hun functionele Adega (wijnhuis in het Galicisch) een chateau van allure te maken.’

De gouden bocht

‘Gewapend met een glas, en aan de hand van Raúl, gaan we kriskras door de adega: glas halfvol, verhalen, uitleg, glas leeg, op naar het volgende vat. Guímaro Tinto, rood en gemaakt van de mencía-druif, en Guímaro Blanco, een coupage van godello, albariño en treixadura, allemaal oer-Galicische druiven die groeien op de steile hellingen van Amandi, zeg maar de gouden bocht van de Sil waar de familie zijn wijngaarden heeft. De topwijn uit de bodega heet Ladredo, ontwikkeld in samenwerking met de van oorsprong Nederlandse portwijnmaker Dirk van der Niepoort. En dat betekent een Galicisch terroir met Portuguese invloeden, 12 maanden gerijpt op Frans eikenhout, 95 Parker punten; voor de liefhebber. Verder lezen? Bestel dan hier de  nieuwste editie van ESPANJE!

Meer artikelen over Galicië