geode pulpi

Ooit van Pulpí gehoord? Wij eerlijk gezegd ook niet. Maar nu we weten wat voor prachtigs daar te beleven valt, boeken we accuut een reisje naar die Zuid-Spaanse plaats. Begin augustus opende hier namelijk ’s werelds grootste toegankelijk geode (een met kristallen begroeide grot). En dat wil je gezien hebben.

Geodes ontstaan door een combinatie van water, mineralen en héél veel tijd. Twintig jaar geleden werd de geode bij toeval ontdekt in Pilar de Jaravía, gelegen in de plaats Pulpí. ‘Het is een droom die uitkomt’, zo omschrijft researchprofessor Javier García Guinea het aan de Spaanse krant El País. Hij verrichtte de eerste analyses van de mineralen die in 1999 werden gevonden door een groep mineralogen uit Madrid. García Guinea is verantwoordelijk voor het feit dat de plek nu toegankelijk is voor publiek, en dat er maatregelen werden getroffen om te voorkomen dat er de afgelopen 20 jaar mineralen uit de grot geplunderd zouden worden.

De geode van Pulpí is niet de grootste geode ter wereld (die ligt in Mexico), maar wel de grootste waar mensen kunnen en mogen komen.

Toegang tot de geode van Pulpí (maximaal 12 personen tegelijk) kost €22 per persoon. Voor meer info, zie de website van La Geoda de Pulpí.

Tip van de redactie: combineer je bezoek aan de kristallen grot met de stad Almería, die dit jaar gastronomische hoofdstad van Spanje is (en waar je in het huidige magazine een langere reportage over leest).