Zo’n negen kilometer landinwaarts vanaf mijn woonplaats Guardamar del Segura ligt het fijne dorp Rojales. In het weekend is het hier goed toeven: kunst kijken bij grotwoningen, paella eten en een bezoek brengen aan het indrukwekkende schelpenhuis. ¡Buen fin de semana!

Grotwoningen

Rojales telt zo’n vijftien grotwoningen, de Cuevas del  Rodeo genaamd. In deze grotwoningen huren diverse kunstenaars en ambachtslieden een grotwoning van de gemeente. Je kunt iedere dag over het terrein wandelen, maar op de eerste zondag van de maand is het hier het leukst. De kunstenaars hebben dan hun werk tentoongesteld en knopen graag een praatje aan. Uiteraard hopen ze dat je ook iets koopt. Ook buiten de ateliers is er vermaak. Zo staan diverse kraampjes en aan de rand van het terrein vind je sculpturen van verroest metaal. Bijvoorbeeld een piano of een fiets. Als je af en toe opkijkt, geniet dan ook eens van het fantastische uitzicht dat je vanaf de heuvel hebt. Er heerst een soort van hippiesfeer, die versterkt wordt door het optreden van een muziekband die – in elk geval toen ik er was – muziek uit de jaren zestig en zeventig opleukt.

Ook erg leuk is de enorme vegetarische paella die wordt bereid. Aanvallen vanaf twee uur ’s middags en je kunt uiteraard ook drankjes kopen. Hoe kom je er? Rij naar het centrum van Rojales, ga rechts bij de Calle Almoradi (je volgt dus de borden Ciudad Quesada en Parque Acuatico). Bij de laatste kruising sla je linksaf (bord Ciuad Quesada). Bij de splitsing hou je links aan (Centro Ciudad). En dan na een paar honderd meter zie je de calle Cuevas del Rodeo. Er staan vanaf het centrum borden, maar hou rekening met veel drukte tijdens zondagen met mooi weer. Je moet dan wel een eindje wandelen voor je er bent.

Schelpenhuis

schelpenhuis RojalesAls je dan toch in Rojales bent, loop dan ook eens langs het bekende schelpenhuis, la Casa de las Conchas. Don Manuel Fulleda Alcaraz was een man die vanaf zijn vroege jeugd schelpen verzamelde. Onder andere op de stranden van Guardamar del Segura. Op een gegeven moment besloot hij om met die schelpenverzameling (meer dan 550.000 stuks) zijn (woon-) huis te versieren. Het geheel is echt schitterend om te zien! Helaas is de beste man overleden en staat het huis nu te koop. Dientengevolge is momenteel de binnenkant van het schelpenhuis niet te bezichtigen. Het ligt vlakbij de grotwoningen. Hoe kom je er? De eerder genoemde Calle Cuevas del Rodeo kruist de Calle Rodeo. Nummer 6 is het schelpenhuis. Je kunt natuurlijk ook gewoon heerlijk blijven bakken op het strand van Guardamar. Want dat is natuurlijk dé grote trekpleister. Maar daarover de volgende keer meer.

Irma Kurpershoekwoont sinds september 2017 in Guardamar del Segura, een uit de kluiten gewassen dorp, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Alicante. Ze schrijft korte verhalen, gedichten, columns, boeken. Een overzicht is terug te vinden op www.irma-kurpershoek.com.

Meer lezen?

Hogueras AlicanteHogueras in Alicante

Valencia heeft elk voorjaar de Fallas, maar in Alicante weten ze ook hoe je een feestje bouwt. Tussen 19 en 24 juni worden daar de Hogueras de San Juan (Fogueres de Sant Joan, op z’n Valenciaans) gevierd, ter ere van Johannes de Doper. De letterlijke betekenis van Hogueras is ‘vreugdevuren’. Sinds 2014 staat het zomerfeest op de lijst met immaterieel erfgoed van Spanje.