Een van de vier Guggenheim-musea ter wereld bevindt zich in Bilbao. Het museum is de grootste trekpleister van de stad sinds 1997 en een van de belangrijkste kunstmusea in heel Spanje.

Lees ook: 7 x het beste van Bilbao

Geschiedenis

Het Guggenheim in Bilbao is gebouwd toen het Guggenheim in New York op zoek was naar andere locaties om de uitgebreide collectie te exposeren. Sinds 1997 pronkt het schitterende gebouw (letterlijk en figuurlijk) in de Noord-Spaanse industriestad Bilbao.

Solomon R. Guggenheim is de grondlegger van de Guggenheimmusea. De Amerikaan van Zwitserse afkomst had altijd in de mijnbouw gewerkt. Na zijn pensionering begon hij met het verzamelen van kunst. Deze collectie kwam uiteindelijk terecht in het Guggenheim Museum in New York. Het Guggenheim is naast Bilbao en New York ook in Venetië en in Abu Dabhi te vinden. De voormalige locaties in Las Vegas en Berlijn zijn inmiddels gesloten.

Het Guggenheim-gebouw op Spaanse bodem is ontworpen door de Canadees Frank O. Gehry. De titaniumlaag zorgt ervoor dat de futuristische bouwstijl extra benadrukt wordt. Het museum heeft een oppervlakte van ongeveer 24.000 m2.

Kunst in het Guggenheim

Het Guggenheim in Bilbao telt 3 verdiepingen vol fantastische kunst. De werken zijn van internationaal bekende kunstenaars als Gauguin en Kandinsky. Er vinden ook tijdelijke tentoonstellingen plaats, die om de paar maanden wisselen.

Ook buiten, rondom het museum, is kunst te vinden. Zo kom je hier Maman tegen, een enorme spin gemaakt van brons en staal, die achter het museum staat. Voor het museum staat een enorme hond, Puppy. Deze levensgrote een stalen sculptuur is vrijwel volledig bekleed met bloeiende bloemen.

Eten en drinken

In het Guggenheim zit een restaurant met betaalbare prijzen. Hier kun je na je bezoek neerstrijken voor een kop koffie of thee met bijvoorbeeld een stuk Spaanse tortilla. Buiten, vlak bij het Guggenheim, vind je Terraza Campa de los Ingleses. Hier kun je ook terecht om wat te eten en drinken. De winkelstraat zit op loopafstand van het Guggenheim, maar voor de leukste eettentjes kan je beter naar de Casco Viejo gaan. Hier zitten volop leuke eettentjes voor lekkere tapas.

Tickets & openingstijden

Voor volwassenen is de toegangsprijs €17. Voor senioren en studenten onder de 26 jaar is dit €9,50. Kinderen mogen gratis mee naar binnen, maar boek wel een ticket. Bij een ticket zit automatisch een audioguide inbegrepen.

Koop je ticket van tevoren online, zodat je niet in de rij hoeft te staan!

Je kunt ook een Artean kopen, dit is een ticket voor zowel het Guggenheim als het Museum voor de Schone Kunsten van Bilbao.

Het Guggenheim is gesloten op maandag,

Boek je entreekaarten voor het Guggenheim Bilbao en skip the line!

Ben jij van plan om Bilbao en het Guggenheim Museum te bezoeken? Boek dan van tevoren je toegangskaarten. Zo hoef je niet in de rij te staan! Of koop een combinatie ticket van het Guggenheim en de hop-on hop-off bus. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een entreekaartje voor het Guggenheim te kopen.

Nu boeken