In het noorden van Spanje, in Baskenland, vind je Bilbao, nog redelijk onontdekt door toeristen. Hier tref je niet altijd een stralende zon zoals in het zuiden, maar wél veel bezienswaardigheden.

1. Het Guggenheim Museum

Dé trekpleister van Bilbao. Hier staat één van de drie Guggenheim musea ter wereld. In het museum vind je zowel oude kunst als moderne pop-art. Het gebouw zelf is ook al een hoogtepunt om te bezoeken, door de titanium platen glanst het gebouw prachtig in het (schaarse) zonlicht. De binnenkant van het gebouw is ook spectaculair door de vloeiende architectonische vormen. Buiten het museum staat een levensgrote puppy gemaakt van bloemen en een enorme spin.

2. Museo de Bellas Artes Bilbao

Niet zo bekend als het Guggenheim, maar zeker ook de moeite waard, is het Museo de Bellas Artes. Met een uitgebreide collectie doet het museum zeker niet onder voor zijn grotere broer in de stad.

3. Dagtrip naar San Sebastian

Binnen ongeveer een uur kan de bus je naar het stadje San Sebastian brengen. Vanaf hier kun je ook (een deel) van de bekende Camino de Santiago volgen. De stad heeft een mooie kustlijn en prachtige natuur om zich heen. Bovendien kun je in San Sebastian fantastisch eten. Probeer in ieder geval de beroemde Baskische pintxos.

4. Casco Viejo

Het oude centrum van Bilbao is klein en compact, maar erg gezellig. Tijdens de uitgebreide middagmaaltijd is
het een drukte van jewelste in de vele bars en restaurants. Voor de lekkerste tapas en pintxos kun je terecht op Plaza Nueva, in het midden van het oude centrum. Buiten de siësta om zijn er genoeg winkels om te gaan shoppen, de winkelstraat loopt nog verder aan de andere kant van de rivier.

5. Ribera Food Market

Voor de foodies onder ons: de markt. Op de markt zijn verschillende verse producten te krijgen. Verder kun je er terecht voor overheerlijke pintxos. De markt is te vinden bij het oude centrum.

6. Berg Artxanda

Met de Artxanda kabelbaan kan je voor nog geen 2 euro naar boven en weer naar beneden. Eenmaal op de berg heb je een prachtig uitzicht over Bilbao. De berg ligt net iets buiten het centrum.

7. De Zubizuri

De Zubizuri is een bekende voetgangersbrug in Bilbao, ontworpen door architect Santiago Calatrava. Zubizuri betekent in het Baskisch witte brug.

Boek nu je stedentrip onder de Spaanse zon!

Wil jij ook op stedentrip naar Spanje? 

Nu zoeken en boeken Madrid

Meer lezen?

museum kunst GallerinMálaga, hippe museumstad

Málaga is een no time een van de belangrijkste stedentripbestemmingen geworden. Met de komst van het Picassomuseum in 1993 is de toeristische opmars begonnen. Málaga profileert zich met meer dan twintig musea als museumstad bij uitstek.  Maar Málaga is meer: je kunt er heerlijk flaneren door winkelstraten en over boulevards en op de fiets ben je zo in het gezellige vissersdorpje Pedregalejo.

water strand natuurparkNatuurlijk pretpark: Sierra de Guara

De Sierra de Guara combineert diepe rivierkloven en ruige kalksteenrotsen met een grote roofvogelpopulatie. Een paradijs voor klimmers, wandelaars en gezinnen met jonge kinderen die van avontuur houden. Toch is dit unieke natuurpark in de zuidelijke uitlopers van de Pyreneeën nog altijd vrij onbekend.