Valencia is in oktober 2018 door Zoover verkozen tot beste stedentripbestemming van Europa. De onwaarschijnlijk mooie ‘Ciudad de las artes y las Ciencias’ waarmee architect Santiago Calatrava de stad verrijkte is in 2009 voltooid. En sinds kort ben je vanuit Madrid met een hogesnelheidstrein in anderhalf uur in Valencia. Tel daar stedenschoon, heerlijk eten, goed winkelen, een prachtig schoon strand, veel cultuur en een prima uitgaansleven bij op en je kun maar één conclusie trekken. Deze stad wordt heel populair. Ga vooral snel voordat de stad door iedereen ontdekt is!

Met 800.000 inwoners is Valencia groter dan Amsterdam, maar het blijft een provinciehoofdstad. Andere talen dan Valenciaans of Spaans spreken de oudere inwoners dan ook niet. De ambities van de gemeente Valencia zijn groot en de veranderingen gaan snel. Toen de voltooiing van Calatrava’s Ciudad de las Artes y las Ciencias naderde, werd de havenbuurt grondig gerenoveerd en een nieuw racecircuit aangelegd zodat de stad voortaan de Formule 1 elite kan ontvangen. Er kwam een luchtverbinding met New York, het vliegveld werd uitgebreid en de stad kreeg brede avenidas om het verkeer beter op te vangen.

Aanrader: de Valencia Tourist Card €15 met gratis tapas en drankjes

 

Met de Valencia Tourist Card kun je een dag lang voor €15 gratis met het openbaar vervoer. Kinderen krijgen korting.

De kaart is inclusief

1. Gratis toegang tot alle openbaar vervoer in de stad (bus, metro & tram, zones A, B, C en D) inclusief de metro van en naar de luchthaven (L3, L5)

2. Gratis toegang tot 20 musea en monumenten

3. Kortingen tot 50% bij 130 deelnemende activiteiten, attracties, winkels en restaurants

4. Gratis plattegrond van Valencia en gids met kortingsbonnen

5. Twee tapas en twee drankjes

 

Monumentale erfenis

Het Plaza de la Virgen en het Plaza de la Reina zijn de belangrijkste plekken in de oude stad, gelegen rondom de kathedraal met de markante achthoekige klokkentoren, El Miguelete. Vlakbij deze pleinen liggen de belangrijkste oude bezienswaardigheden van de stad. Naast de kathedraal zijn dat vooral de Lonja de la Seda ofwel de zijdebeurs en de Mercado Central. De Lonja de la Seda is vooral fraai vanwege de hal met de zuilen die wel worden vergeleken met een stenen bos van palmbomen. Achter de zijdehal ligt een aangenaam rustig pleintje met enkele terrassen, waaronder dat van Café Kiosko waar je uiterst smakelijk kunt lunchen. Daar vlakbij is ook de horchatería Santa Cataline. Hier kun je je tegoed doen aan de horchata, het befaamde lokale drankje gemaakt van amandelen. Ook kun je hier typisch Spaans ontbijten met chocolate con churros. De Mercado Central is een bijzonder fraai staaltje Spaanse Jugendstil, gebouwd in 1928, met een prachtige koepel. Hier slaan de lekkerbekken hun verse vlees, vis, groeten en fruit in. De fraai uitgestalde verse waren strelen je zintuigen.

2 stranden van valencia

Negen kilometer groen lint

Iets zuidelijker ligt het Plaza del Ayuntamiento met een fraai postkantoor en het stadhuis. In een zijstraat, de Calle de Bargues staat een van de fraaiste Jugendstilgebouwen van de stad, de vestiging van de Banco di Valencia. Wandelen rond het Plaza del Ayuntamiento kan wel tot nekkramp leiden, want je blijft naar boven kijken, zo fraai zijn de vele rijk geornamenteerde façades hier die alle in zeer goede staat van onderhoud verkeren. Achter het Stadhuisplein ligt de Calle de Colón, de belangrijkste winkelstraat van Valencia, waar behalve vestigingen van de onvermijdelijke El Corte Inglés ook veel modewinkels zijn. De iets exclusievere winkels liggen net buiten het oude deel van de stad in de wijk L’ Eixample waar door het vierkante stratenplan alles makkelijk te vinden is. Hier zijn bijvoorbeeld filialen van Hermes en Caroline Herrera. Rond het oude Valencia ligt een negen kilometer lang groen lint. Nadat de Turia in 1957 grote delen van Valencia blank zette, besloot het gemeentebestuur de rivier te verleggen en de drooggevallen bedding om te toveren tot een park, de Jardines del Turia. Het is een aangenaam stadspark dat gretig gebruikt wordt door alle Valencianen en juist daarom zo charmant is. Jongeren skaten of voetballen, ouderen schuifelen zachtjes voorbij of beschouwen de wereld vanaf een bankje. Mensen van alle leeftijden rennen joggend langs de vele muzikanten die je hier steevast aantreft. In deze groene zone ligt ook de Ciudad de las Artes y las Ciencias, ofwel de Stad van Kunst en Wetenschappen. Dit prestigieuze project liet het gemeentebestuur ontwerpen door de wereldvermaarde Santiago Calatrava. Deze ‘popster-architect’ komt oorspronkelijk uit Valencia, maar resideert al jaren in Zürich.

Imponerend en grillig

De oogverblindende witte Calatravastad omvat een operagebouw, het Palacio delas Artes, een wetenschapsmuseum, Príncipe Felipe genaamd, dat vergelijkbaar is met het Amsterdamse NEMO en de Hemisférico waarin een Imax-filmtheater is gehuisvest. Verderop ligt de Oceanográfico in een aanmerkelijk minder spannend gebouw. Staand op de brug is het prachtig om naar de Hemisférico te kijken met links daarachter het Felipe-museum. Draai je je om dan zie je de Opera. Hoewel dit gebouw in esthetisch opzicht beslist niet iedereen zal bekoren, is het absoluut imponerend met zijn grillige vormen. Aanvankelijk zou de opera tachtig miljoen kosten, maar het werd drie keer zoveel. Het gevolg is dat er vooralsnog slechts vijftig uitvoeringen per jaar plaatsvinden. Maar die zijn dan vaak wel van wereldklasse.
Santiago Calatrava maakt fascinerende gebouwen, maar als architect drijft hij zowel opdrachtgevers als aannemers tot wanhoop. De technisch complexe constructies in zijn gebouwen zorgen vaak voor hoofdbrekens wat bij aannemers vaak tot vertragingen en dus prijsopdrijving leidt.

terrasjes in valencia

Eindeloos kijkplezier

Zoals het een toparchitect betaamt, is Calatrava een enfant terrible. Als hij eens een competitie verliest, deinst hij er niet voor terug om de architect die wel is uitverkoren af te kraken. Niettemin maakt de man geweldig mooie en vooral fascinerende gebouwen, die weliswaar iconografisch van signatuur zijn, maar niet louter bedacht zijn vanuit spektakel en effectbejag. Een constante in Calatrava’s oeuvre is dat in zijn gebouwen vaak patronen van menselijke of dierlijke lichamen te herkennen zijn. Zo doet het Felipe-museum denken aan een skelet van een prehistorisch dier. Ging je nooit het Amsterdamse NEMO in, toch een fraaie creatie van Renzo Piano, denk dan niet dat je dit Felipe-museum ook links kunt laten liggen. Het gebouw is een feestelijke beleving van ruimte en perspectief. Het gerafineerde lijnenspel, de ingenieuze en tegelijkertijd fraaie dakconstructie bieden een eindeloos kijkplezier. Je hoeft geen architectuurliefhebber te zijn om van deze bouwkunst te genieten. Dit is pure schoonheid. Als je het museum binnengaat kun je een combinatiekaart met het Oceanográfico kopen. Een bezoek aan het Oceanográfico is de moeite waard vanwege de tunnel onder de aquaria, waardoor je de sensatie beleeft om als het ware op de zeebodem te lopen, terwijl de haaien op nog geen meter boven je hoofd voorbij zoeven.

Cultuur en uitgaan

De opera is natuurlijk aantrekkelijk voor een avondje uit vanwege het spannende gebouw en de kwaliteit van de programmering. Valencia telt veertig musea. Het Museum voor Schone Kunsten, El Museo de Bellas Artes, heeft werk van Van Dyck, Velázquez, Goya en El Greco. Het Museum voor Moderne Kunsten, El Instituto Valenciano de Arte Moderno, ofwel IVAM, heeft naast een vaste collectie met veel beelden van Julio González, voortdurend tijdelijke exposities. Zo is daar tot eind april werk van Jasper Johns te zien. In het beeldschone Palacio del Marqués de Dos Aguas is het Museo Nacional de Cerámica gevestigd dat je een idee geeft over de leefwijze van de adel in Valencia in het verleden. Wil je ’s avonds aan de drank of aan de dans, ga dan naar de Barrio del Carmen, de oudste buurt van de stad, met het Plaza Tossal als epicentrum van het nachtleven. Alle soorten bars, muziek en mensen komen hier samen, van disco tot punk en Braziliaanse muziekstijlen. Aan de Plaza de Cánovas vind je zowel bars voor de jongere generatie als disco’s voor een wat ouder publiek. Valencianen houden van de nacht, dus als je ook andere mensen wilt ontmoeten, ga dan vooral niet voor middernacht op stap.

banner abonnement espanje

Eten

Valencia biedt een ruime keuze aan goed, heerlijk en excellent eten. De paella komt hier van oorsprong vandaan en is natuurlijk overal in allerlei varianten te krijgen. Het bekendste paella-restaurant is Pepica aan het strand waar beroemde gasten als Pele en koning Juan carlos eerder kwamen. De beste paella eet je volgens ingewijden echter bij Casa Roberto in de calle maestro gozalbo in L’ Eixample. Ook in trendy eetgelegenheden heeft Valencia voldoende keuze. La Lola vlakbij de kathedraal is hip en biedt regelmatig flamencomuziek en dans.

Vervoer

Transavia vliegt het hele jaar door rechtsreeks vanaf schiphol op Valencia, tot mei vijf keer per week, vanaf mei dagelijks. Een retourticket is beschikbaar vanaf 150 euro. De vlucht duurt 2,5 uur. Op www.transavia.com zie je al snel dat de vluchttijden -‘s ochtends vroeg of ’s avonds- gunstig zijn. Ook Vueling vliegt rechtstreeks, maar de vliegtijden zijn een stuk minder gunstig
Van het vliegveld in Valencia kom je in een half uur per metro naar de stad. Een taxi kost tegen de dertig euro. Het metronet is uitgebreid maar is in de oude binnenstad zo goed als afwezig, wat geenszins bezwaarlijk is, omdat je alles prima te voet kunt doen. Wel handig is de metro om naar het strand (halte Neptu) te gaan.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más, 1e jaargang, april-mei 2011) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Jos Schuring

Meer lezen?

Top 10 beste hotels in Valencia

Een stedentrip naar Valencia in de planning en op zoek naar een goed hotel? Dit is onze Top 10 Beste hotels in Valencia. Van luxe tot goedkoop en van hartje stad tot aan het strand: wij selecteerden de leukste hotels met voor elk wat wils en in verschillende prijsklassen.

Valencia

De autonome regio Valencia is de uitgelezen bestemming om een zonvakantie met cultuur te combineren. Vooral de lange stranden aan de Middellandse Zee en vele zonuren maken van Valencia een populair vakantieoord.