Om de dag mee te beginnen, halverwege de ochtend, als afsluiter van een uitgebreide lunch of bij de merienda, de zoete snack tussen lunch en diner. In Spanje is het eigenlijk altijd koffietijd. Wat wil je, met zo veel verschillende soorten? Met un cafe por favor ben je er natuurlijk nog niet. Geen Spaanse ober die er gek van op kijkt als alle gasten aan tafel een andere variant bestellen. Deze acht soorten koffie staan gegarandeerd op de kaart.

1. Cortado

cortado
Een espresso met warme melk. In Catalonië staat ‘ie op de kaart als tallat.

2. Café con leche

cafe con leche magnifico

Koffie verkeerd: half koffie, half melk. Je krijgt ‘m niet altijd met een schuimlaag, dus als je dat per se wilt kun je beter voor een cappuccino gaan.

3. Café solo

koffie cafe solo

Espresso. Super sterke koffie in een klein kopje of glaasje.

 

4. Americano

koffie americano

Een soort café solo, maar dan minder sterk en geserveerd in een grote kop.

Wil je meer leuke en handige tips om Spanje te bezoeken? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Je kunt het hier bestellen

5. Capuccino

koffie cappuccino

Voor wie op Italiaanse tour gaat. Soms krijg je ‘m met slagroom (nata), dus laat het de ober weten als je dat niet wilt.

6. Carajillo

koffie carajillo likeur

Een café solo met een scheut likeur, zoals whiskey, cognac of Licor 43. Wordt vaak besteld na de maaltijd, maar smaakt wat ons betreft ook prima tussendoor.

7. Café con hielo

koffie cafe con hielo

Zin in koffie, maar is het eigenlijk te heet? Café con hielo is koffie met ijs. Je krijgt ijsblokjes en de koffie naar jouw keuze apart geserveerd en het is de bedoeling dat je de hete koffie over the rocks giet.

8. Café bombón

cafe bombon

Van oorsprong vooral populair in Valencia, maar tegenwoordig in heel Spanje op de kaart. Café bombón bestaat uit café solo met zoete gecondenseerde melk. Meestal geserveerd in een glas en in sommige bars krijg je melk en koffie apart geserveerd. Als je er ook nog een scheur Licor 43 bij doet krijg je café asiático. Dit is het recept van café asiático

 

Meer lezen?

terras12 tips voor op een Spaans terras

Een vakantie in Spanje betekent tot laat in de avond op een terras, smullen van churros, tapas, pinchos en montaditos. Een graadje of 25, koffie of glaasje vino tinto of blanco erbij. Dan is het leven goed. Maar de Spaanse eetgewoontes zijn heel anders dan de onze. Twaalf tips om geen flater te slaan.

tapasESPANJES ultieme tapas top 10

Tapa is het Spaanse woord voor ‘deksel’ en dat is dan ook precies waar het hapje van oorsprong voor werd gebruikt. Met het warme Spaanse weer komen insecten graag af op een fris glaasje bier of wijn, en om ervoor te zorgen dat die indringers niet in het glas vallen, werd het glas afgedekt met een tapa: een hartig hapje op een schoteltje.