Als je ooit in de Zuid-Spaanse stad Cartagena bent geweest dan zul je misschien hebben gezien dat veel mensen daar een bijzondere koffie drinken uit een hoog glaasje. Deze koffie heet Café Asiático en is een populaire drank in de lokale cafés. Op reclameborden laten ze zien hoe de koffie gemaakt wordt. Trouwens, ook op de Canarische Eilanden kun je een soortgelijke koffie bestellen, barraquito. Daarbij wordt er nog opgeklopte melk toegevoegd.

cafe asiatico

Zoals je ziet is Café Asiático heel makkelijk zelf te maken. Dit is het recept:

  1. Maak een sterke espresso.
  2. Schenk in een apart glas een kleine hoeveelheid gecondenseerde melk. De hoeveelheid melk kan naar smaak worden aangepast.
  3. Voeg een scheutje Licor 43 en/of brandy toe aan het glas met de gecondenseerde melk. De hoeveelheid hangt af van de gewenste sterkte.
  4. Schenk voorzichtig de espresso in het glas. Giet het langzaam langs de zijkant van het glas om een gelaagd effect te krijgen.
  5. Strooi een snufje kaneelpoeder over de bovenkant van de drank.
  6. Garneer het drankje met een stukje citroenschil en twee koffiebonen voor extra smaak.

Het resultaat is een heerlijke aromatische koffiedrank met een zoete en kruidige smaak. Café Asiático wordt meestal geserveerd in een speciaal glas met een oortje en gedronken met zoete lekkernijen erbij. Als je in Cartagena bent, bestel dat dan zeker. Meer tips voor een dagtrip naar Cartagena vind je hier.

cafe asiatico

Lees ook: Hoe bestel je koffie in het Spaans?

Hoe is Café Asiático ontstaan?

Over het ontstaan van Café Asiático doen vele verhalen de ronde. Al sinds de oudheid is Cartagena een belangrijke havenstad en een knooppunt voor maritieme handel en zeelieden uit verschillende delen van de wereld. De oorsprong van Café Asiático zou verband houden met de ontmoetingen tussen zeelieden en de lokale bevolking in de havencafés. Volgens de overlevering bestelden zeelieden in de haven van Cartagena een kop sterke koffie met cognac om hun vermoeidheid te verdrijven. De lokale bevolking voegde sinds de jaren 40 echter een vleugje gecondenseerde melk en de in regio geproduceerde Licor 43 toe aan de koffie om de smaak te verzachten en de zeelieden te verwelkomen met een unieke drank. Dit resulteerde in de creatie van Café Asiático zoals we het nu kennen.

Wil je meer tips over lekkernijen en reizen in Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

Van oorsprong een vissersdrank

De koffie zou voor het eerst zijn bereid door Pedro Conesa Ortega in zijn bar in in Cartagena. Variaties op de drank waren echter al eerder bekend onder de vissers van Cartagena, die vaak goedkope koffie (recuelo), brandewijn en melk meenamen om warm te blijven tijdens het vissen. In het begin werd de drank Ruso (Russisch) genoemd, maar deze naam werd in de jaren dat Spanje niet geassocieerd wilde worden met Rusland of de Sovjet-Unie vervangen door Asiático (Aziatisch).

Hoe het ook zij, wij zijn er dol op! Dus als je in (de omgeving van) Cartagena bent, proef dan zeker eentje.

Lees ook: 12 tips voor op een Spaans terras