Als je ooit in de Zuid-Spaanse stad Cartagena bent geweest dan zul je misschien hebben gezien dat iedereen daar een bijzondere koffie drinkt uit een hoog glaasje. Heerlijk! Deze koffie heet Café Asiático en is een populaire drank in de lokale cafés. Op reclameborden laten ze zien hoe de koffie gemaakt wordt.

cafe asiatico

Zoals je ziet is Café Asiático heel makkelijk zelf te maken. Dit is het recept:

  1. Maak een sterke espresso.
  2. Schenk in een apart glas een kleine hoeveelheid gecondenseerde melk. De hoeveelheid melk kan naar smaak worden aangepast.
  3. Voeg een scheutje Licor 43  en/of brandy toe aan het glas met de gecondenseerde melk. De hoeveelheid hangt af van de gewenste sterkte.
  4. Giet voorzichtig de espresso in het glas met de melk en likeur. Giet het langzaam langs de zijkant van het glas om een gelaagd effect te krijgen.
  5. Strooi een snufje kaneelpoeder over de bovenkant van de drank.
  6. Garneer het drankje met een stukje citroenschil en twee koffiebonen voor extra smaak.

Het resultaat is een heerlijke aromatische koffiedrank met een zoete en kruidige smaak. Café Asiático wordt meestal geserveerd in een speciaal glas met een oortje en gedronken met zoete lekkernijen erbij.

Hoe is Café Asiático ontstaan?

Over het ontstaan van Café Asiático doen vele verhalen de ronde. Al sinds de oudheid is Cartagena een belangrijke havenstad en een knooppunt voor maritieme handel en zeelieden uit verschillende delen van de wereld. De oorsprong van Café Asiático zou verband houden met de ontmoetingen tussen zeelieden en de lokale bevolking in de havencafés. Volgens de overlevering bestelden zeelieden in de haven van Cartagena een kop sterke koffie met cognac om hun vermoeidheid te verdrijven. De lokale bevolking voegde sinds de jaren 40 echter een vleugje gecondenseerde melk en de in regio geproduceerde Licor 43 toe aan de koffie om de smaak te verzachten en de zeelieden te verwelkomen met een unieke drank. Dit resulteerde in de creatie van Café Asiático zoals we het nu kennen.

 

Advertentie
Wil je meer leuke tips over de Spaanse lekkernijen? Neem dan HIER een abonnement op het tijdschrift ESPANJE! Een jaar lang in de bus en digitaal voor slechts €19,95

Van oorsprong een vissersdrank

De koffie zou voor het eerst zijn bereid door Pedro Conesa Ortega in zijn bar in in Cartagena. Variaties op de drank waren echter al eerder bekend onder de vissers van Cartagena, die vaak goedkope koffie (recuelo), brandewijn en melk meenamen om warm te blijven tijdens het vissen. In het begin werd de drank Ruso (Russisch) genoemd, maar deze naam werd vervangen door Asiático (Aziatisch), in de jaren dat Spanje niet geassocieerd wilde worden met  Rusland of de Sovjet-Unie. Hoe het ook zij, wij zijn er dol op! Dus als je in Cartagena bent, proef dan zeker eentje!

 

Lees ook: 8 populaire soorten Spaanse koffie