We schreven eerder al eens over Mallorca als de ideale winterbestemming, maar Ibiza mag ook zeker niet ontbreken in het lijstje van fijne Spaanse bestemmingen voor in de winter. Ook voor dit eiland geldt dat het er in de wintermaanden een stuk rustiger is dan in het hoogseizoen, en het met temperaturen van gemiddeld rond de 15 °C (op dit moment zelfs nog rond de 18 °C) nog een stuk aangenamer en milder is dan de Nederlandse winter.

Wat te doen

Zo vol als de stranden in het hoogseizoen misschien mogen zijn, zo leeg zijn ze juist in de winter. Tijdens de wintermaanden is een bezoek aan de mooiste stranden op Ibiza dan ook zeker een must. Cala Mastella, Cala d´Hort, Cala Comte en Aigua Blanques zijn slechts enkele van deze pareltjes die je zeker niet mag missen. Een fijne winterwandeling, een nieuwjaarsduik, of gewoon genieten van de rust – het kan allemaal.

Ook is de winter door de milde temperaturen het uitgelezen moment om te gaan hiken. Voor de 10 mooiste wandelroutes kun je bijvoorbeeld hier eens een kijkje nemen. Natuurlijk kun je ook de fiets pakken of het eiland juist per scooter gaan ontdekken. Om flexibel meerdere plekken op het eiland te kunnen bezoeken, is een huurauto ook zeker aan te raden. Hiervoor kun je het beste van tevoren de prijzen en beschikbaarheid checken, bijvoorbeeld hier.

Winterse festiviteiten

Wanneer je in december naar Ibiza reist en zin hebt in een kerstmarkt, dan zijn er een aantal waar je uit kunt kiezen. Zo vindt elk jaar tijdens de weekenden in december de Las Dahlia’s Ibiza kerstmarkt plaats. In het centrum van Ibiza-stad vind je vanaf eind november al Mercat de Nadal, en deze kerstmarkt was dit jaar zelfs tot midden januari geopend. Ook in Sant Antoni de Portmany kun je vaak voor een kerstmarkt terecht. En mocht je nou meer zin hebben in een hippiemarkt, dan kun je in de winter elke zaterdag van 10:00 – 18:00 uur terecht op de markt van Las Dalias.

Tijdens de wintermaanden kun je ook getuige zijn van enkele feesten op Ibiza. Zo vindt op 17 januari de dag van San Antonio de Abad plaats, wordt enkele dagen later op 21 januari de dag van Santa Agnès gevierd en wordt aan het eind van de winter (meestal in februari) gedurende vijf dagen carnaval gevierd. Ontzettend leuk dus om in deze periode een van de carnavalsoptochten bij te wonen.

Wil je leuke en handige tips om Spanje te bezoeken? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Je kunt het hier bestellen!

Praktische zaken

Zoals bij veel vakantiebestemmingen het geval is, is een groot deel van de horeca in het laagseizoen gesloten. Houd er dus rekening mee dat er qua restaurants en strandtenten minder keuze is. Enkele restaurants die nog wel open zijn in de winter, en een bezoek zeker waard zijn, zijn: La Escollera, Project Social en Cas Costas.

Vanzelfsprekend is het aanbod aan vluchten ook beperkter in het laagseizoen. Vanaf Amsterdam en Eindhoven vliegt Transavia nog wel meerdere keren per week naar het eiland.