Vanaf 1 januari 2023 is het in alle steden van Spanje met meer dan 50.000 inwoners verplicht om een milieusticker te hebben. Dit zijn de Zonas de Bajas Emisiones, ZBE. Kom je in Spanje met een buitenlandse auto dan is een milieusticker uit Frankrijk, Duitsland, Denemarken of Oostenrijk ook geldig in Spanje. De Spaanse milieusticker (distintivo ambiental) kun je kopen voor €5 in een Spaans postkantoor maar is niet verkrijgbaar voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Wil je weten of je een milieusticker nodig hebt in de stad die jij bezoekt? Scroll dan door naar de complete lijst met steden hieronder.

Ook Franse en Duitse milieusticker geldig in Spanje

De Spaanse milieusticker kun je dus alleen kopen als je een Spaans kenteken hebt. Maar een Franse, Duitse, Deense of Oostenrijkse milieusticker is ook in Spanje geldig. Op deze Spaanse overheidssite is te zien welke buitenlandse stickers met welke Spaanse overeenstemmen. Heb je nog geen milieusticker, koop dan tijdig het Franse vignette Crit’Air, dat is ook handig op doortocht door Frankrijk. Hou rekening met een levertijd van 10 dagen.

Milieustickers niet erkend in Barcelona

De autoriteiten van Barcelona voeren een eigen beleid, los van de landelijke wet- en regelgeving, en erkennen geen buitenlandse milieustickers. Vraag daarom voor Barcelona een langetermijn- of dagvergunning aan (zie verderop). Voor de milieuzone van Madrid is ook een speciale vergunning verkrijgbaar. Zie hieronder voor meer informatie.

Vier categorieën milieustickers in Spanje

Momenteel zijn er vier DGT-milieulabels om voertuigen te categoriseren op basis van hun impact op het milieu. Als je niet over de juiste milieusticker beschikt kun je een boete krijgen van €200.

De milieulabels zijn:

Nul (0) uitstoot (blauwe sticker): omvat de meest efficiënte voertuigen, elektrische auto’s, waterstofauto’s en pluggable hybrides.

ECO (groene en blauwe sticker): omvat aardgas en hybride voertuigen.

C (groene sticker): omvat benzineauto’s en bestelwagens die na januari 2006 zijn geregistreerd en dieselauto’s die na januari 2015 zijn geregistreerd.

B (gele sticker): omvat benzineauto’s en bestelwagens die sinds januari 2001 zijn geregistreerd en dieselauto’s die sinds januari 2006 zijn geregistreerd.

A Auto’s die niet in aanmerking komen voor een sticker worden geclassificeerd als ‘A’. Dit zijn benzinevoertuigen die vóór 2001 zijn geproduceerd of dieselvoertuigen die vóór 2006 zijn geproduceerd. Ze kunnen niet worden gebruikt in de bestaande ZBE’s van Spanje omdat ze als te vervuilend worden beschouwd, en het is onwaarschijnlijk dat ze in toekomstige ZBE’s zullen worden toegestaan. Oldtimers die zijn geclassificeerd als “históricos” zijn echter toegestaan in ZBE’s.

Als je niet weet wat de emissieclassificatie van je auto is en je een Spaans kentekent hebt kun je het op zoeken op deze website. Alleen Zero- en Eco-voertuigen zullen nog welkom zijn in de nieuwe emissiearme stedelijke gebieden van Spanje. Voertuigen met een B- en C-label moeten rekening houden met bepaalde beperkingen die worden bepaald door elke stad zelf omdat de nationale overheid geen specifieke regels heeft vastgesteld die in heel Spanje van toepassing zijn. Een B-voertuig kan bijvoorbeeld toegang krijgen tot een lage-emissiezone, maar heeft mogelijk geen volledige toegang, moet een bewoner zijn, een uitnodiging van een bewoner nodig hebben of wordt gedwongen om in specifieke gebieden te parkeren. De autoriteiten van Barcelona overwegen bijvoorbeeld om  € 4 per dag in rekening te brengen voor toegang tot de stad.

Wil je meer tips voor je trip naar Spanje? Lees dan ook het mooie reismagazine ESPANJE! Je kunt het HIER bestellen

 

Waarom krijgt Spanje milieustickers?

Het doel van al deze maatregelen is om de luchtvervuiling in de stedelijke gebieden van Spanje te verminderen en tegen 2050 alleen nog auto’s en lichte bedrijfsvoertuigen te hebben zonder directe kooldioxide-uitstoot, in overeenstemming met de Verdrag van Parijs uit 2015. De nieuwe regels zijn van toepassing op gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, dat zijn er 149 in Spanje. Ook overheden in gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en hoge luchtvervuilingsniveaus zullen de nieuwe maatregelen moeten invoeren.

ZBE-gebieden worden gemarkeerd met borden zoals hieronder, die al bestaan in steden als Madrid en Barcelona.

 

In welke steden is er een milieuzone in Spanje?

Hieronder zie je alle Spaanse steden waar vanaf 2023 een milieuzone is

Andalusië

Alcalá de Guadaira

Algeciras

Almería

Benalmádena

Cádiz

Chiclana de la Frontera

Córdoba

Dos Hermanas

El Ejido

El Puerto de Santa María

Estepona

Fuengirola

Granada

Huelva

Jaén

Jerez de la Frontera

La Línea de la Concepción

Linares

Málaga

Marbella

Mijas

Motril

Roquetas de Mar

San Fernando

Sanlúcar de Barrameda

Sevilla

Torremolinos

Utrera

Vélez Málaga

 

Aragón

Huesca

Zaragoza

 

Asturië

Avilés

Gijón

Oviedo

Siero

 

Cantabrië

Santander

Torrelavega

 

Castilië en León

Ávila

Burgos

León

Palencia

Ponferrada

Salamanca

Segovia

Valladolid

Zamora

 

Castilië en La Mancha

Albacete

Ciudad Real

Cuenca

Guadalajara

Talavera de la Reina

Toledo

 

Catalonië

Badalona

Barcelona

Castelldefels

Cerdanyola del Vallès

Cornellà de Llobregat

El Prat de Llobregat

Girona

Granollers

L’Hospitalet de Llobregat

Lleida

Manresa

Mataró

Mollet del Vallès

Reus

Rubí

Sabadell

Sant Boi de Llobregat

Sant Cugat del Vallès

Santa Coloma de Gramenet

Tarragona

Terrassa

Viladecans

Vilanova i la Geltrú

 

Regio Madrid

Alcalá de Henares

Alcobendas

Alcorcón

Aranjuez

Arganda del Rey

Boadilla del Monte

Collado Villalba

Colmenar Viejo

Coslada

Fuenlabrada

Getafe

Leganés

Madrid

Majadahonda

Móstoles

Parla

Pinto

Pozuelo de Alarcón

Rivas Vaciamadrid

Las Rozas

San Sebastián de los Reyes

Torrejón de Ardoz

Valdemoro

 

Regio Valencia

Alicante

Alcoy

Benidorm

Castellón de la Plana

Elche

Elda

Gandía

Orihuela

Paterna

Sagunto

San Vicente del Raspeig

Torrent

Torrevieja

Valencia

Vila-real

 

Extremadura

Badajoz

Cáceres

Mérida

 

Galicië

A Coruña

Ferrol

Lugo

Ourense

Pontevedra

Santiago de Compostela

Vigo

 

Balearen

Calvià

Eivissa

Palma de Mallorca

 

Canarische Eilanden

Arona

Arrecife

Granadilla de Abona

Las Palmas de Gran Canaria

San Bartolomé de Tirajana

San Cristóbal de La Laguna

Santa Cruz de Tenerife

Santa Lucía de Tirajana

Telde

 

La Rioja

Logroño

 

Regio Murcia

Cartagena

Lorca

Molina de Segura

Murcia

Navarra

Pamplona

 

Baskenland

Baracaldo

Bilbao

Getxo

Irún

San Sebastián

Vitoria

 

Ceuta y Melilla

Ceuta

Melilla

 

Hoe zit het met milieuzone Madrid?

Geheel Madrid is een permanente lage-emissiezone (ZBE). Daarbinnen bevinden zich twee zones met strengere regels (zonas de bajas emisiones de especial protección): ZBEDEP Centro en ZBEDEP Plaza Elíptica). In de ZBE mogen alleen voertuigen rijden met een geldige milieusticker. In de ZBEDEP alleen mogen alleen voertuigen rijden van bewoners en voertuigen met een geldige milieusticker. Voor voertuigen met een blauwe sticker zijn er geen beperkingen; voertuigen met een groen-blauwe sticker mogen maximaal 2 uur parkeren; voertuigen met een groene of gele sticker mogen alleen parkeren op een openbare parkeerplaats, zie voor meer informatie madrid360.es/medio-ambiente/zonas-de-bajas-emisiones.

Voor buitenlandse voertuigen zonder Franse of andere geldige buitenlandse milieusticker (zie de informatie hierboven bij Milieusticker) is een accreditatie van de milieuklasse vereist. Maak daarvoor een afspraak met de Oficina de Madrid Central in de Calle Bustamante 16, telefoon 010-91 529 82 10 of +34-10-91 529 82 10

Bij aanhoudende ernstige luchtvervuiling kan de permanente zone tijdelijk uitgebreid worden tot en met de ringweg M-30 en bij extreme luchtvervuiling tot de gehele gemeente Madrid.

Zie voor informatie over het openbaar vervoer in Madrid crtm.es (Spaans en Engels) en voor meer alternatieven anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/vervoer-in-naar-madrid.

 

Lees ook: tien Spaanse verkeersregels die afwijken van de Nederlandse verkeersregels

En hoe zit het met de Milieuzone Barcelona?

Barcelona en omgeving hebben een permanente milieuzone. De milieuzone is van kracht van maandag tot en met vrijdag (Catalaans: de dilluns a divendres) van 7 tot 20 uur. De zone is dan alleen toegankelijk voor:

Spaanse voertuigen met een geldige Spaanse milieusticker.

Voertuigen met een langetermijn- of dagvergunning Een langetermijnvergunning is beschikbaar voor: Elektrische voertuigen, motoren (categorie L) met een euronorm 2 of hoger, personenwagens (categorie M1) en bestelwagens (categorie N1) met benzinemotoren met euronorm 3 of hoger, personenwagens (categorie M1) en bestelwagens (categorie N1) met dieselmotoren met euronorm 4 of hoger, vrachtwagens (categorie N2, N3) en bussen (categorie M2, M3) met euronorm 4 of hoger.

De langetermijnvergunning vraag je aan via zberegistre.ambmobilitat.cat/en/VehiclesEstrangers. De levertijd kan oplopen tot drie weken. Als je haast hebt kun je beter online een dagvergunning aanvragen. Een dagvergunning is beschikbaar voor alle voertuigen zonder langetermijnvergunning of zonder Spaanse milieusticker. De dagvergunning is één dag geldig (maximaal tien dagen per jaar). Je vraagt een dagvergunning aan via zberegistre.ambmobilitat.cat/en/AutoritzacionsDiaries. Aanvragen voor de volgende dag kan tot 23.59 uur.

Uitgebreide en actuele informatie is te vinden op zbe.barcelona/en, zberegistre.ambmobilitat.cat/en en ajuntament.barcelona.cat/qualitataire/en (alle drie in Catalaans, Engels en Spaans).

Meer informatie over de Spaanse milieuzones

Zie voor meer informatie de websites van de Spaanse overheid sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental  (zoek op ‘distintivo ambiental’ of ‘etiqueta ambiental’) en pegatinas-dgt.com/en/faq.