Sevilla is een decorstad. Haar straten en pleinen verschijnen in films als Knight and Day, The Dictator, Kingdom of Heaven, Lawrence of Arabe, en zelfs in een Star Wars film (al zijn er filmfans die liever vergeten dat deze film bestaat). Wat ook niet in deze lijst mag ontbreken – zeker nu Daenerys Targaryen & Co terug zijn voor een laatste seizoen –  is Game of Thrones. In dit artikel neemt blogger Jasper je mee door de wereld van Jon Snow in de Andalusische hoofdstad, maar de locaties zijn ook een bezoek waard als je geen grote fan van de serie bent. 

Real Alcázar de Sevilla

het paleis in sevilla

Min of meer in het centrum van de stad vinden we één van de meest bezochte monumenten van Spanje, het Real Alcázar de Sevilla. Het is een koninklijk paleis waarin de historie van Spanje zichtbaar is in de architectuur; een mengelmoes van stijlen die de verschillende binnenplaatsen vorm geven en waar de Moorse cultuur hand in hand gaat met bouwwerken uit de Renaissance. Zelf vond ik de herhalende patronen van de bogen en cirkels op de muren en pilaren erg indrukwekkend. Er rondlopen nodigt uit tot dagdromen over degenen die door de eeuwen heen deze patio’s als hun thuis hebben beschouwd.

Lees ook: 10 x zien en doen in Sevilla

Met de binnenplaatsen gepasseerd, stuit men op de tuinen. Hoewel de tuin is opgedeeld in verschillende zones, raad ik iedereen aan gewoonweg de weg kwijt te raken en te ontdekken wat er allemaal te zien is. Zo kan men uitrusten op een bankje in een groen overgroeid tuinhuisje dat regelrecht lijkt te komen uit een romantische komedie, je familie of vrienden kwijtraken in een doolhof van kleine parkjes of rondwandelen over een grote groene vlakte waar allerlei exotische planten te bewonderen zijn. Het is in deze tuinen dat de Game of Thrones fans zich zullen verzamelen om zich even te wanen in de Water Gardens in Dorne, want de scenes in het paleis van House Martell zijn hier opgenomen.

Onze tip: overweeg je Real Alcázar de Sevilla te bezoeken? Koop dan van tevoren een kaartje online. De rij is meestal vrij lang en een online kaartje kan je heel wat wachttijd schelen.

Itálica

conjunto arqueológico italica

Hoewel er in het centrum genoeg te zien is om minstens twee dagen volledig te vullen met activiteiten, stel ik je toch voor om een ritje in de bus te ondernemen naar Conjunto Arqueológico de Itálica. Waarom? Omdat het een plek is waar geschiedenis en fictie recent weer zijn samengekomen.

Het is een Romeinse nederzetting met een amfitheater dat men pas bereikt na een korte wandeling door een bosachtig gebied bezaaid met ruïnes en brokstukken van dat wat ooit een stad is geweest. Het amfitheater spreekt gelijk tot de verbeelding: bij binnenkomst in de ring ziet men de tribunes waar de Romeinen neerkijkend hebben gezeten, vervolgens kan men doorlopen naar een soort wachtkamers onder deze zelfde tribunes, waar ooit wilde beesten en gladiatoren zich klaar maakten voor de strijd.

Maar als je dan terugloopt naar de arena zie je iets vreemds. De mensen bewegen zich naar een bepaald punt in de ring om daar in de rij te gaan staan om een selfie te kunnen maken. Een meisje vraagt aan haar vader waarop ze eigenlijk wachten en haar vader antwoordt: ‘Dit is een bekende scene uit Game of Thrones! Maar daar ben je te jong voor…’ Het blijkt de Dragonpit te zijn, een plaats waar alle belangrijke personages uit de series samen kwamen om belangrijke zaken te bespreken. Iets wat de Romeinen hier nooit gedaan hebben, zouden ze er anders nog geweest zijn? Maar voordat ik mij de geschiedenis goed kan herinneren, roept mijn vriendin mij. We zijn aan de beurt voor een selfie.

Lees ook: Jasper tipt – in de voetsporen van Don Quichot

Jasper Losekoot is afgestudeerd in Spaanse Taal en Cultuur en verbleef een jaar in Granada. Inmiddels woont hij weer in Nederland, maar hij reist regelmatig naar Castilla-La Mancha, waar zijn schoonfamilie woont.