Soms ga ik ’s middags in Madrid iets eten in Mercado de la Paz, de Vredesmarkt, een overdekte voedselmarkt in Barrio de Salamanca en een kwartier te voet vanuit Parque del Retiro. In dit deel van Madrid volgen de straten een strikt dambordpatroon en de markt ligt binnenin een manzana, een blok van winkelstraten. Vanuit Calle de Claudio Coello valt de ingang niet zo op, je zou er gewoon voorbij lopen zonder flauw benul dat deze heerlijke plaats bestaat.

De buurt is vrij rustig in vergelijking met het historische centrum van Madrid, maar binnenin bruist Mercado de la Paz van leven, vooral in de voormiddag als de locals hun inkopen doen, en tijdens de lunchtijd. Dan domineren elegante, goedgeklede werkende Madrilenen de scene. De markt bevindt zich namelijk in de rijkere buurt van Madrid en dicht bij de Castellana, waar de meeste ambassades, banken en musea zich bevinden. Persoonlijk vind ik deze markt leuker dan de meer toeristische Mercado de San Miguel, hoewel deze laatste puur esthetisch gezien hoger scoort.

Volks

Mercado de la Paz wordt voornamelijk door buurtbewoners bezocht. Binnenin bevinden zich traditionele, volkse eethuisjes, maar ook meer gesofistikeerde restaurantjes, onder andere een zalig Italiaantje, Cocin Ita, die superlekkere geroosterde alcachofas de Tudela (Spaanse artichokken) aanbiedt als tapa of entrada. Ik koop er ook steeds een lading burrata tartufata. Voor een echt Spaans hapje of een menú del día kan je terecht bij Pescadería Oñate, waar ik de laatste keer heerlijke arroz negro heb gegeten, vergezeld van een glaasje witte wijn aan één van de tafeltjes in het midden van de markt. Verder vind je in de markt ook verse gazpacho en salmorejo, gezonde belegde broodjes, ambachtelijke dulces, gevulde kroketjes, olijven en nog zoveel meer! Wie weet waar ik me de volgende keer door laat verleiden?

Kathelijne Bonne is geologe en woont sinds 2012 met haar gezin in Torrelodones, Madrid. Samen reizen ze graag door het binnenland van Spanje, om de prachtige natuur en minder bekende stadjes te verkennen. Eerder woonde Kathelijne in Granada, Napels en Leeds, en reisde vaak naar Afrika.

Lees alle berichten over:

blog
kathelijne
local
Madrid
markt
Resturants